7 karácsonyi és szilveszteri klasszikus a keleti blokkból

Ha karácsony, akkor Reszkessetek, betörők!, Igazából szerelem, Az élet csodaszép és persze a Die Hard. Van azonban élet az angolszász világon túl is.

Bemutatunk 6 olyan orosz filmet, amelyet hasonló rajongás övez, még ha mi nem is tudunk róla. (Kakukktojásként egy kiváló csehszlovák film is bekerült a válogatásba.)

Jolki

Ami az angoloknak az Igazából szerelem, az az oroszoknak a 2010-ben bemutatott Jolki. Az Éjszakai őrséggel nemzetközileg ismerté vált, és Hollywoodban is megfordult (Wanted, Ben Hur) Timur Bekmambetov nagyszabású vígjátéka a különválás hat fokozatának elméletére épít. E szerint bármelyik két ember a világon legfeljebb hat ismerős távolságra van a másiktól. A több szálon futó történetben így kerül kapcsolatba egy kalinyingrádi árva gyerek, egy jekatyerinburgi tolvaj, egy krasznojarszki popsztár és egy kazáni egyetemista, de még az orosz miniszterelnök is felbukkan. Utóbbit nem az orosz Hugh Grant alakítja, hanem maga Dmitrij Medvegyev, aki 2008 és 2012 között Oroszország elnöke, 2012 és 2020 közt a miniszterelnöke volt. A romantikus vígjáték sikerét jól jelzi, hogy mostanáig 5 folytatása készült el.

Varázslók

Zenés fantasy és szappanoperás melodráma ad egymásnak randevút az 1982-ben bemutatott Varázslókban. A helyszín egy orosz kisváros, ahol Aljona, a Boszorkányság és Varázslat Tudományos Kutatóintézetében dolgozó boszorkány bejelenti, hogy egy közönséges, vagyis mágiamentes férfihez fog feleségül menni. A nő egyik féltékeny kollégája, Apollon Szatanejev a kutatóintézet vezetőjéhez fordul, és hazugságokkal vádolja meg Aljonát, akit a főnök végül arra kötelez, hogy Szatanejevhez menjen hozzá. Egy módon menekülhet csak meg a nő: ha szilveszter napján, még éjfél előtt megcsókolja az igazi szerelmét.

Az eredeti történetet nem akárkik, hanem a szovjet sci-fi legendái, a Sztrugackij testvérek (Sztalker, Nehéz istennek lenni) jegyzik, akik A hétfő szombaton kezdődik című szatírájukat dolgozták fel. Konstantin Bromberg rendezőnek azonban nem tetszett, hogy a testvérek a szovjet tudósok munkamorálján élcelődnek, ezért a dramaturgokkal romantikus komédiává íratta át a sztorit. A szovjet térségben ennek ellenére vagy éppen ezért igazi karácsonyi klasszikussá vált a film.

A karácsony előtti éjszaka

A Karácsony éjszakája című Gogol-novellán alapuló tündérmese nem meglepő módon a karácsony előtti éjszakán játszódik egy ukrán faluban. A főszereplő Vakula kovács, aki ráveszi az ördögöt arra, hogy repüljön el vele Szentpétervárra. Azt reméli, hogy ha megkaparintja a cárnő cipőjét, és elviszi ajándék gyanánt imádott Okszanájának, akkor azzal meg tudja hódítani a gazdag kozák szépséges lányát. Gogol eredetije is elég merész megoldásokkal él, de erre Alekszander Rou filmverziója, a szovjet fantasy legszebb hagyományait követve, még rátesz egy lapáttal. A karácsony előtti éjszaka a 19. századi ukrán paraszti élet valóságát és a természetfeletti népi hiedelmeket egyszerre mutatja be szórakoztatóan bizarr stílusban.

Karneváli éjszaka

Szilveszter éjjele van, az egyik moszkvai kultúrház fiatal munkatársai újszerű újévi koncerttel készülnek, az új igazgatóhelyettesnek, Ogurcov elvtársnak azonban más tervei vannak. A modern jazz helyett szovjetbarátabb zenét akar hallani, és ahhoz is ragaszkodik, hogy a ceremóniamester olvassa fel az ilyenkor kötelező szocialista oktatóelőadást. Hogy megakadályozzák az este totális unalomba fulladását, a fiatalok arra készülnek, hogy bezárják valahová Ogurcov elvtársat. Végül sikerül egy vidám műsort összehozni, s közben az egyik rendező, Grisa még a szép Lenát is meghódítja.

Eldar Rjazanov, akinek nem ez az egyetlen szilveszteri kultfilmje (lásd lejjebb), a hruscsovi enyhülést kihasználva készítette el ezt a könnyed musicalt, amely a szovjet bürokráciát is kifigurázza.

 

A sors iróniája

Eldar Rjazanov 1975-ös filmje igazi ünnepi klasszikusnak számít az egykori Szovjetunió térségében. Az eredetileg a televízió számára forgatott romkom a szokott formulát követi, de van benne egy olyan csavar, ami csak a vasfüggönyön innen érthető meg. A történet szerint a friss jegyes Zsenya olyan eszméletlenre issza magát, hogy Moszkva helyett Leningrádban ébred fel, és nem tűnik fel neki, hogy egy másik városban van. Megkeresi a saját utcáját (Leningrádban is van egy ugyanolyan utcanév), ahol a szovjet építőipar csodájának köszönhetően a sajátjával tökéletesen megegyező külsejű lakást talál. Belépve a garzon igazi tulajdonosa, Nadja fogadja, akivel természetesen rövid úton összejönnek. A történet szilveszterkor játszódik, ezért is választják az orosz nézők milliói minden újév estéjén az alig 184 perces romkomot.

Három mogyoró Hamupipőkének

A csehszlovák Václav Vorlíček nevét a magyar nézők is ismerhetik népszerű tévéfilmsorozatainak (Arabela; Mach, Sebestová és a varázskagyló) és a filmjeinek (Hogyan fojtsuk vízbe, avagy kétéltűek tündöklése és bukása; Hogyan ébresszük fel a királylányokat?) köszönhetően. Vorlíček a karrierjét bűnügyi filmekkel kezdte, a Ki akarja megölni Jessie-t és a Legtitkosabb ügynök – W4C-et, illetve az Uram, ön özvegyasszony című fekete komédiát külföldön is nagy sikerrel vetítették. Mesefilmjei közül a Grimm testvérek klasszikusát feldolgozó Három mogyoró Hamupipőkének talán a legkülönlegesebb, a címszereplő ugyanis ebben nem passzív áldozat, hanem igazi feminista hősnő, aki jól bánik a nyílpuskával, és maga cserkészi be a szőke herceget. A Disney-verzióval ellentétben Vorlíček csehszlovák-NDK koprodukcióban készült mesefilmjét díszletek helyett a cseh dombok közt és igazi szász kastélyokban forgatták.

 

Fekete Villám avagy Zúg a Volga

Timur Bekmambetov 2010-es akciófilmje nem kifejezetten karácsonyi mozi, de a decemberi, ünnepi időszakban játszódik, és szilveszter estéjén, a Vörös téren ér véget, úgyhogy elfogadjuk határesetként. Ha télapók és csillagszórók nincsenek is benne, látványos akciópetárdából annál többet elsüt. A sztori szerint az egyetemista Gyima rájön, hogy az édesapjától a születésnapjára kapott leharcolt vén Volga valójában igazi csodajárgány, amely képes repülni, köszönhetően a motorháza alatt lapuló kísérleti szovjet rakétamotornak. Egy tragédiát követően a fiú úgy dönt, hogy felveszi a Fekete Villám nevet, és harcba indul a bűnözés ellen. Nemzeti hőssé válik, de közben gonosz erők próbálják megszerezni a kocsiját, akik a barátnőjét is túszul ejtik.

A film látványvilága bőven megüti a hollywoodi mércét, ami nem is csoda, Bekmambetov ugyanis az amerikai kapcsolatait kihasználva A Bourne-rejtély kaszkadőrcsapatát és a Wanted trükkspecialistáit is leszerződtette.

via The Calvert Journal