8 dolog, ami nem volt valósághű a Larry Flynt, a provokátorban

A filmmel ellentétben nem egy bohém zsivány volt, hanem az alvilággal kokettáló, törtető médiacézár, aki sosem szokott le a drogokról. A férfit, aki bevallotta, hogy rálőtt, 2013-ban többszörös gyilkosként ítélték halálra.

Február 10-én, 78 éves korában szívelégtelenség következtében elhunyt Larry Flynt, az 1974-ben elindított Hustler nevű szexmagazin alapítója. A pornócézár pénzben, hírnévben, fedetlen keblekben, házasságokban, válásokban, botrányokban, valamint bírósági perekben egyaránt bővelkedő életéről 1996-ban Milos Forman forgatott botrányfilmet Larry Flynt, a provokátor (People vs Larry Flynt) címmel, Woody Harrelson főszereplésével.

Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images

 

A Slate.com korábbi cikke alapján összeszedtünk jó néhány érdekességet arról, mi volt valósághű Milos Forman két Oscar-díjra jelölt filmjében, és mi volt csupán a két forgatókönyvíró, Scott Alexander és Larry Karaszewski kitalációja a nagyobb drámai hatás érdekében.

Forrás: InterCom

 

  1. Annak ellenére, hogy Milos Forman rendező határozottan kijelentette, hogy szerinte a pornográfia lealacsonyítja és megalázza a nőket, mindenképpen filmet akart forgatni Larry Flyntről, mert elsősorban az alkotmányos jogok és a szólásszabadság védelmezőjét látta benne, és csak másodsorban a pornómilliárdost.
  2. Amikor megkérdezték az igazi Larry Flyntet, kinek kéne eljátszania őt a vásznon, Michael Douglast javasolta, 1987-ben gyógyszertúladagolásban elhunyt felesége, Althea Leasure szerepét pedig Ashley Juddnak adta volna. Flyntet végül Woody Harrelson játszotta (akit az alakításáért Oscar-díjra is jelölték), Altheát pedig Kurt Cobain özvegye, Courtney Love.
  3. Larry Flynt a valóságban többek szerint is egy igazi szemétláda volt. Milos Forman filmje alapján a néző hajlamos inkább egy félénk, önmarcangoló, szeretetre méltó, ugyanakkor makacs fickónak elkönyvelni. 
  4. A filmben Larry Flynt egyik nap arra ébred, hogy a Hustler magazinnal egy csapásra milliomos kiadómágnás lett. A valóságban nem volt ennyire tündérmesébe illő a meggazdagodása: a Cleveland Press például már 1978-ban arról számolt be, hogy Flynt valójában a szervezett bűnözéshez kapcsolódó italautomatákból származó pénzből építette fel a kiadóbirodalmát. Hírhedt volt ráadásul a (néha szó szerint) keménykezű üzletpolitikájáról is: nem sokkal azután, hogy a Hustler magazin milliomossá tette, Flynt úgy döntött, hogy maga fogja terjeszteni a kiadványait. A bátyja pedig ennek során egyszer állítólag megvert egy újság-nagykereskedőt, aki nem tudta kellő időben kifizetni a jutalékot az eladott Hustlerek után. Flynt ezzel rálépett a maffia tyúkszemére, mivel az alvilági körök maguk is érdekeltek voltak a férfi magazinok piacán.
  5. A valóságban nem az Edward Norton által alakított ügyvédet, Alan Isacmant sebesítette meg egy fegyveres támadó 1978-ban, amikor a Georgia állambéli Gwinnett megye bírósága előtt rálőtt Larry Flyntre, hanem egy másik ügyvédet, Gene Reeves Jr.-t. A sors különös fintora, hogy ő 2012 áprilisától Gwinnett megye vezető bírója lett, és ugyanabban a bírósági épületben dolgozott, amelyik előtt Flynt merénylője rálőtt.
  6. A valóságban Larry Flyntnek sokkal több ügyvédje, valamint olyan, a Hustler magazin kiadójánál fontos beosztásban dolgozó munkatársa volt, akiktől az évek során megvált, és új embert vett fel a helyükre. Az ő alakjukat azonban a film a nagyobb hatás kedvéért egybegyúrta.
  7. A film zárósorai 1996-ban azt sugallták, hogy Larry Flynt merénylőjét sosem kapták el, és nem ítélte el a bíróság, holott Flynt egészen biztos volt abban, hogy a sorozatgyilkos Joseph Paul Franklin lőtt rá. A valóságban azonban indult nyomozás az ügyben, és bár a rasszista Franklint a merényletért nem ítélték el ténylegesen, más bűncselekmények miatt indított eljárásokban maga vallotta be, hogy azért lőtt rá Flyntre, mert sérelmezte, hogy a Hustler magazin fotóin különböző rasszhoz tartozó emberek is szexuális aktust folytathattak. Joseph Paul Franklint végül 2013-ban többrendbeli gyilkosság és más bűntettek miatt halálra ítélték, és méreginjekcióval kivégezték.
  8. A filmben a merénylete után kerekesszékbe kényszerült Larry Flynt Bel Air-i kúriájában feleségével, Altheával együtt morfiumot és tablettákat vesz be. Ez meg is felel a valóságnak (ahogy az is, hogy Althea Flynt 1987-ben meghalt, miután vényköteles gyógyszerekkel túladagolta magát), ám Milos Forman úgy folytatta a történetet, hogy Flynt egy 1983-as műtéte után leállt a drogokkal, és onnantól kezdve legfeljebb csak fájdalomcsillapítókat vett be. Larry Flynt azonban az An Unseemly Man (Egy illetlen férfi) című önéletrajzi kötetében maga vallotta be, hogy már 1964 óta amfetaminfüggő volt (tehát jóval azelőtt gyógyszereket szedett, hogy a lövés miatt megbénult volna), és lényegében az egész életét drogok hatása alatt vagy részegen élte le.