8 dolog, amit nem tudtál az Ötven árnyalat-filmekről

Mindent bevállalt a főszereplőnő, csak a korbácsolásból nem kért, ami a szado-mazók szerint amúgy sem sikerült hitelesre, a gázsi viszont nagyot ugrott és Marlon Wayans is kért a pitéből.

Kicsoda Mr. Grey?

A Mr. Greyt alakító Jamie Dornan 1982. május elsején született az észak-írországi Belfastban, és pályáját fehérnemű-modellként kezdte – de nagyszerű alakját annak köszönheti, hogy sokáig sportolt, például rögbizett. 2007-ben ő lett a Dior Homme kölnijének a reklámarca, de ekkor már a színészkedéssel is próbálkozott. 2003 és 2005 között nem más, mint Keira Knightley volt a barátnője, a legjobb barátai között pedig ott van a most Oscar-jelölt Andrew Garfield és a már  Oscar-díjas Eddie Redmayne – talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, Dornan ilyen díjat alighanem sosem kap majd. Hősünk 2013 óta házas, a felesége Amelia Warner és két gyerekük van. A szürke ötven árnyalata főszerepéért még „csak” 250 000 dollárt kapott, plusz a profit után százalékot, az új filmnél már hét számjegyű volt a gázsija.

Kire gerjed Mr. Grey?

Ha valaki nem tudná, Dakota Johnson nem más, mint Melanie Griffith és Don Johnson kislánya, akiket nagyon szépen megkért, hogy ne menjenek el megnézni egyik Ötven árnyalata filmet sem. Merthogy minden szexjelenetet vele vettek fel – nyilván nem élesben -, és csak az első film korbácsolós jeleneténél kért testdublőrt, hogy ne látszódjanak meg a nyomok a testén. Dakota filmes karrierje egyébként az 1999-es Tűzforró Alabamával kezdődött, amiben anyukája, Melanie Griffith-szel játszott, a rendezője pedig mostohaapja, Antonio Banderas volt, de ezután több évet is kihagyott, hogy elvégezhesse iskoláit, majd ő is modellkedett – például a MANGO-nak, és 2010-ben már Justin Timberlake csajaként láthattuk a Social Network - A közösségi hálóban.

Mehet a licit!

2012 elején számos nagy hollywoodi stúdió bejelentkezett az Ötven árnyalat regény trilógia megfilmesítésére. Köztük volt a Warner Brothers, a Sony, a Paramount és a Universal, illetve Mark Wahlberg produkciós cége, a licitháború nyertese pedig a Universal Pictures és a Focus Features lett. Mivel ilyen nagy volt a verseny, az írónő, E.L. James rendkívül kedvező feltételeket és persze rengeteg pénzt harcolt ki magának, noha három könyvvel nem számított ismert írónak. Gyakorlatilag bármibe beleszólhatott a szereplőválogatástól a ruhaválasztásig, és állítólag mindenbe bele is szólt. Például megvétózott több forgatókönyv-változatot, és rengeteg vitája volt a rendezőnővel Sam Taylor-Johnsonnal. Míg Taylor-Johnson érthető módon szerette volna a történetet leegyszerűsíteni és bizonyos, általa feleslegesnek vagy nehezen vászonra vihető részt kihagyni, addig James minden szóhoz foggal-körömmel ragaszkodott. A rossz nyelvek és a rendező szerint ezért is húzhatták le annyira a kritikusok az első részt.

A szürke ötven árnyalata

Korbács, szőrzet, tapaszok

Az első film szexjelenetének felvételénél csak a rendezőnő és a szereplők voltak jelen, a kamerák távműködtetésük voltak és lágy zene szólt, hogy mindenki ellazuljon. Hogy a szereplők teste kicsit természetesebbnek hasson, Seamus McGarvey operatőr bevallása szerint digitálisan utólag adtak hozzájuk egy kis testszőrzetet, amit így elég nehéz elhinni, azt viszont kevésbé, hogy Dakota Johnson és Jamie Dornan is nagy ragtapaszokat hordott az illetlen helyeken az illendőség végett. Johnsonnak ráadásul a tetoválásait is ki kellet takarni, és mindezt alig 14 perc és 17 másodperc ágyjelenetért – már ha éppen ágyban vannak hőseink. A stúdió ugyanis a megfelelő korhatár besorolás kedvéért nagyon is visszafogta az erotikát. A filmet így is betiltották Kenyában és Nigériában.

Gond volt Izlandon!

A Szürke ötven árnyalatának izlandi bemutatója előtt Facebook kampány indult, ami egyrészt elítélte a filmet, amiért egy erőszakra épülő kapcsolatot idealizál, amelyben a nemi erőszak egyfajta játékszer, másrészt arra szólították fel a közönséget, hogy a jegy árát inkább egy bántalmazott nők számára létrehozott otthonnak ajánlják fel. Az otthon rengeteg felajánlást kapott, de a filmet is sokan megnézték – nyilván kíváncsivá tette őket a kampány. Az úgynevezett szado-mazo közösség is morgolódott egy kicsit, hogy nem is hitelesen ábrázolják őket, és a filmben látható eszközök használata sem éppen szakszerű, de ők szeretik, ha bántják őket.

Jóban, rosszban

A szürke ötven árnyalata a 2015-ös év egyik legsikeresebb filmje volt, a bevétele ugyanis már a premier hetében rekordokat döntött, sőt, maga az elővétel majdnem visszahozta a ráköltött pénzt. Talán sokan elfelejtették már, de még egy Oscar-jelölés is beesett a legjobb eredeti dal kategóriában – az Earned It a The Weekndtól. A kritikusok azonban egyáltalán nem voltak oda érte, és összesen 5 kategóriában is odaítélték az Arany Málna-díjat az alkotóknak, így elnyerte a legrosszabb színész, színésznő, film, forgatókönyv címeket, sőt, Jamie Dornan és Dakota Johnson kapták a legbénább filmes párosnak járó Málna szobrocskát – és egyikük sem tiltakozott.

Nohát, itt egy új rész!

Az már 2015 elején kiderült, hogy az első rész rendezőnője, Sam Taylor-Johnson nem tér vissza a folytatáshoz, A sötét ötven árnyalatahoz. Sőt, egy darabig úgy nézett ki, hogy Jamie Dornan is nemet mond, bár őt három filmre szóló szerződés köti, és a gázsiját is igencsak megemelték – lehet, hogy ezért maradt végül és nem a művészi kihívásért. Az új film rendezője a veterán James Foley lett, és ha minden igaz, ő csinálja majd a záródarabot, a 2018-ra beütemezett Fifty Shades Freedet is. A forgatókönyvíró, Kelly Marcel sem tért vissza, a helyét történetesen a regény írónőjének férje, Niall Leonard vette át, vagyis E.L. James kitúrta azokat, akikkel az első részben vitája volt. A jó hír az, hogy a stúdió hallgatott a rajongókra, és Jamie Dornan LEHET borostás az új filmekben, szóval igenis van haladás ezen a bolygón!

Nem kell komolyan venni!

Megéri a fülledten erotikus, vagy legalábbis annak szánt divatfilmeket parodizálni! Erről szól A fekete ötven árnyalata, ahol Marlon Wayans Mr. Black, de természetesen hódításai nem pont úgy sülnek el, mint az eredetiben és erélyes fekete hölgyek utasítják rendre minden sarkon. A nálunk is forgalmazott paródia az Imdb-n 3.4 pontion áll – az eredeti sem kapott sokkal többet, az 5 pontos -, de az 5 milliós költségvetését azért sikerült minimum megdupláznia. Összehasonlításként A szürke ötven árnyalata 40 millióból készült és több mint 571 milliót hozott.