8 dolog, amit nem tudtál az Ötven árnyalat-filmekről

Az írónő egy igazi hárpia, aki mindenkit kitúrt, aki nem tetszett neki, a hősnő lehajt egy pohárral a szexjelenetek előtt, és az is nagy szó, hogy főhősünknek borostája lehet.

Christian, aki Jamie

A Mr. Greyt alakító Jamie Dornan 1982. május 1-jén született az észak-írországi Belfastban, és pályáját fehérnemű-modellként kezdte, a beceneve pedig Golden Torzó, avagy Arany Felsőtest volt, de nagyszerű alakját annak köszönheti, hogy sokáig sportolt, például rögbizett. 2007-ben ő lett a Dior Homme kölnijének a reklámarca, de ekkor már a színészkedéssel is próbálkozott. 2003 és 2005 között nem más, mint Keira Knightley volt a barátnője, a legjobb barátai között pedig ott van a most Oscar-jelölt Andrew Garfield és a már  Oscar-díjas Eddie Redmayne – talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, Dornan ilyen díjat alighanem sosem kap majd. Hősünk 2013 óta házas, a felesége Amelia Warner, és két gyerekük van. A szürke ötven árnyalata főszerepéért még „csak” 250 000 dollárt kapott, plusz a profit után százalékot, a következő filmnél már hét számjegyű volt a gázsija.

Ana pedig Dakota

Ha valaki nem tudná, Dakota Johnson nem más, mint Melanie Griffith és Don Johnson kislánya, akiket nagyon szépen megkért, hogy ne menjenek el megnézni egyik Ötven árnyalata filmet sem. Merthogy minden szexjelenetet vele vettek fel – nyilván nem élesben -, és csak az első film korbácsolós jeleneténél kért testdublőrt, hogy ne látszódjanak meg a nyomok a testén. Dakota filmes karrierje egyébként az 1999-es Tűzforró Alabamával kezdődött, amiben anyukája, Melanie Griffith oldalán játszott, a rendezője pedig mostohaapja, Antonio Banderas volt, de ezután több évet is kihagyott, hogy elvégezhesse iskoláit, majd ő is modellkedett – például a MANGO-nak, és 2010-ben már Justin Timberlake csajaként láthattuk a Social Network - A közösségi hálóban.

Megküzdöttek érte

2012 elején számos nagy hollywoodi stúdió bejelentkezett az Ötven árnyalat regénytrilógia megfilmesítésére. Köztük volt a Warner Brothers, a Sony, a Paramount és a Universal, illetve Mark Wahlberg produkciós cége, a licitháború nyertese pedig a Universal Pictures és a Focus Features lett. Mivel ilyen nagy volt a verseny, az írónő, E.L. James rendkívül kedvező feltételeket és persze rengeteg pénzt harcolt ki magának, noha három könyvvel nem számított ismert írónak. Gyakorlatilag bármibe beleszólhatott a szereplőválogatástól a ruhaválasztásig, és mindenbe bele is szólt, sokak munkáját téve pokollá. Például megvétózott több forgatókönyv-változatot, és rengeteg vitája volt az első rendezőnővel Sam Taylor-Johnsonnal. Míg Taylor-Johnson szerette volna a történetet leegyszerűsíteni és bizonyos, általa feleslegesnek vagy nehezen vászonra vihető részt kihagyni, addig James minden szóhoz foggal-körömmel ragaszkodott.

Az illendőség végett

Az első film szexjelenetének felvételénél csak a rendezőnő és a szereplők voltak jelen, a kamerák távműködtetésűek voltak, és lágy zene szólt, hogy mindenki ellazuljon. Hogy a szereplők teste kicsit természetesebbnek hasson, Seamus McGarvey operatőr bevallása szerint digitálisan utólag adtak hozzájuk egy kis testszőrzetet, amit így elég nehéz elhinni, azt viszont kevésbé, hogy Dakota Johnson és Jamie Dornan is nagy ragtapaszokat hordott az illetlen helyeken az illendőség végett. Johnsonnak ráadásul a tetoválásait is ki kellett takarni, és mindezt filmenként kevesebb, mint negyedórányi ágyjelenetért – már ha éppen ágyban vannak hőseink. A stúdió ugyanis a megfelelő korhatár besorolás kedvéért nagyon is visszafogta az erotikát.

Hogyan melegítenek?

Dakota Johnson erről speciel szívesen beszél: a szexjelenetek felvétele előtt mindkét színész a maga módján melegít be: Jamie Dornan vagy kétszáz fekvőtámaszt nyom, míg Dakota lehajt egy nagy pohár whiskey-t, hogy ellazuljon, majd egy kicsit beszélgetnek a mindennapjaikról, hogy elérjék a megfelelő meghittségi szintet. Az első filmnél is fekvőtámaszozott, amikor még tényleg mindent beleadtak, és ez jót is tett, hiszen kicsit kipirosodott és „felhevült”, aztán valószínűleg rájöttek, hogy elég, ha jó a zene és szépen meg vannak világítva a főszereplők, a célközönségnek úgyis mindegy a többi. Biztos, ami biztos, Jamie Dornan még így sem engedi a feleségének, hogy megnézze az Ötven árnyalat filmeket.

Persze, hogy folytatták!

Az már 2015 elején kiderült, hogy az első rész rendezőnője, Sam Taylor-Johnson nem tér vissza a folytatáshoz, A sötét ötven árnyalatahoz. Sőt, egy darabig úgy nézett ki, hogy Jamie Dorman is nemet mond, bár őt három filmre szóló szerződés kötötte, és a gázsiját is igencsak megemelték – lehet, hogy ezért maradt végül és nem a művészi kihívásért. Az új film rendezője a veterán James Foley lett, és ő csinálhatta a záródarabot, a most érkezett A szabadság ötven árnyalatát is. A forgatókönyvíró, Kelly Marcel sem tért vissza, a helyét történetesen a regény írónőjének férje, Niall Leonard vette át, vagyis E.L. James kitúrta azokat, akikkel az első részben vitája volt. A jó hír az, hogy a stúdió hallgatott a rajongókra, és Jamie Dornan LEHET borostás az új filmekben, szóval igenis van haladás ezen a bolygón!

Kellett egy paródia is!

Amit sokan kinevetnek, azt megéri parodizálni, és nem kellett sokat várni a kifigurázásra. Erről szól a 2016-os A fekete ötven árnyalata, amit a Wayans testvérek, a jópofa Horrorra akadva, illetve az iszonyatos Feketék fehéren című filmek alkotói készítettek, ahol Marlon Wayans Mr. Black, és erélyes fekete hölgyek rendre úgy leordítják a fejét, hogy azt fáj nézni is. A nálunk is forgalmazott paródia az Imdb-n stabilan 3.5 ponton áll – az eredeti sem kapott sokkal többet, az 5 pontos -, de az 5 milliós költségvetését azért sikerült minimum megdupláznia. Összehasonlításként A szürke ötven árnyalata 40 millióból készült és több mint 571 milliót hozott.

És mit tudni az új filmről?

Vagy pocsék publicistái vannak a záró darabnak, vagy tényleg annyira érdektelen volt a forgatás, mint amilyennek a kritikusok A szabadság ötven árnyalatát mondják. Annyit tudunk csak, hogy Dakota nagyon sokat edzett evezőgépen, mert azt jobban szereti, mint a spinninget, illetve, hogy pont akkor vettek fel jeleneteket Nizzában, amikor ott 84 halálos áldozatot követelő terrortámadás történt, de senkinek nem lett baja. Oszt ennyi, bár utólag még kiderülhetnek dolgok, de mivel esküvő és házasság is van benne, sok izgalomra ne számítsunk!