8 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Melrose Place-ről

A Beverly Hills 90210 spin-offjaként indult, Heather Locklear miatt lőtt ki a népszerűsége, a 2009-es „feltámadásban” viszont már ő is kevés volt ahhoz, hogy újabb évadok készüljenek.

1. A Melrose Place valójában egy spin off sorozat volt

A '90-es években Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Melrose Place tévésorozat 1992 és 1999 között futott az amerikai Fox csatornán. Eredetileg az 1990-ben hódító útjára indult Beverly Hills 90210 spin-offjának tervezték a készítői, de végül nem sok kapcsolódási pontja lett a két szériának. Annyi közös pont persze volt, hogy mindkét sorozat atyja az Aaron Spelling-Darren Star producerpáros volt, és a helyszín is ugyanaz: Los Angeles (a Beverly Hills 90210-ben a szám konkrétan a város irányítószáma). Az egyik sorozat olyan tinédzserekről szólt, akik a Beverly Hills-i gimnáziumba jártak, ezt követően pedig a California Egyetemre, a Melrose Place pedig egy ugyanilyen nevű, úszómedencés társasház volt Los Angeles West Hollywood nevű negyedében, és a széria az itteni lakók szerelmi kapcsolatait, valamint egyéb ügyes-bajos dolgait mutatta be.

 

Forrás: Tv2

 

2. Az egyik Beverly Hills 90210-karakter belezúgott a Melrose Place macsójába

A Melrose Place indulásakor még sokkal szorosabb összefüggéseket terveztek a készítők. A Beverly Hills 90210 egyik szereplője, Kelly (Jennie Garth) például a szerelmével üldözte a Melrose Place társasház egyik lakóját a jóképű Jake-et (Grant Show), ám hamarosan rájött, hogy Jake és ő két külön világ, így inkább visszaköltözött Beverly Hills-be. A sorozat későbbi epizódjaiban már nem voltak ennyire konkrét utalások a Beverly Hills 90210-re.

 

3. Itthon 1995-től vetítette az HBO

A Melrose Place-t viszonylag korán, pár évvel az amerikai indulása után átvette a magyar HBO, ahol 1995. január 3-tól kedd esténként, 20:50-es vagy 20:55-ös kezdéssel sugározták. Érdekesség, hogy a Rádió- és Televízió Újság online archívuma szerint az amúgy cím nélküli pilot epizód itthon A fészek címet kapta.

 

4. A magyar szinkronban átkereszteltek egy karaktert

Ahogy a Dallasban Sue Ellenből Samantha lett (a városi legenda szerint azért, mert 1990-ben, amikor a frissen felállt Antall-kormány a szovjet csapatok kivonásáról és a Varsói Szerződésből való kilépésről tárgyalt, nem akartak péntekenként főműsoridőben egy „SZU ellen” nevű karaktert szerepeltetni a tévében), a Melrose Place-ben is megváltoztatták az egyik karakter nevét:

Vanessa Williams karaktere, Rhonda nálunk Vanda lett, nehogy úgy nevezzenek egy fekete szereplőt, hogy „Ronda”.

 

 

5. Kezdetben szerény volt a sorozat sikere, aztán jött Heather Locklear

A producerek, látván a középszerű nézettséget, 1993-ban úgy döntöttek, hogy elkél némi vérfrissítés a Melrose Place-nek, ezért beleírták a sorozatba a rámenős és áskálódó Amanda Woodwardot, a D&D reklámügynökség törtető főnökasszonyát. A szerepre ráadásul nem kisebb sztárt igazoltak le, mint Heather Lockleart, akit a nézők ekkor már jól ismertek a Dinasztiából és a T. J. Hookerből. A Melrose Place nézettsége rakétasebességgel kilőtt, ezért Amanda állandó szereplője lehet a sorozatnak (szinte nem is volt olyan férfi főszereplő, akivel a számító boszorkányként viselkedő Amanda ne bújt volna ágyba). Heather Locklearnek mindössze egyetlen kérése volt a sorozat készítőihez: meg akarta tartani a Special Guest Star címet a stáblistán, egészen a sorozat végéig.

 

Heather Locklear 1999-ben, a Melrose Place 200. epizódjának leforgatása utáni bulin (forrás: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

 

6. Pár éve volt egy nagy Melrose Place reunion is

Stars in the House című YouTube-sorozatot a Seth Rudetsky–James Wesley művészházaspár indította, és ők egyúttal a műsorvezetők is. A világméretű koronavírus-járvány idején a talkshow-ikban beszélgettek többek között A dumagép, a Glee és a Született feleségek sztárjaival, 2020 áprilisában pedig sorra került a Melrose Place csapata is. Ott volt (váltásban, hogy ne kelljen egyszerre tíz videochatablakot néznünk) Marcia Cross (Kimberly), Daphne Zuniga (Jo), Courtney Thorne-Smith (Allison), Thomas Calabro (Michael), Grant Show (Jake), Andrew Shue (Billy), a Doug Savant – Laura Leighton házaspár (Matt és Sydney), Josie Bisset (Jane) és Heather Locklear (Amanda).

Újra együtt a Melrose Place sztárjai

Egy másfél órás élő műsorba trombitáltak össze az egykori csapatból tíz színészt.

Tovább

 

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni:

 

7. Doug Savant és Laura Leighton a forgatáson jöttek össze

A sorozat igazi úttörőnek számított amiatt, mert az első évadtól kezdve szerepeltetett egy olyan karaktert Matt személyében, aki egy egyedülálló, az igazit kereső meleg srác volt, így a nézők az ő szemszögén keresztül láthatták, hogy a homoszexuális párkapcsolatok is pont ugyanolyan boldog vagy épp viharos érzelmi hullámvasutazások, mint heteroszexuálisak. A karaktert 1992 és 1997 között alakító Doug Savant pont a fenti osztálytalálkozós videóban mesélte el, hogy nagyon jó barátság alakult ki az akkor huszonéves színészek között. Olyannyira, hogy a forgatások után is szívesen lógtak együtt: mindig egy közeli gyorsétteremben lazítottak, sört iszogatva és pitét eszegetve. Savant ráadásul a Melrose Place révén ismerte meg a feleségét is: 1998 óta házasok Laura Leightonnal (aki a sorozat egyik fő kavarógépét, Jane felelőtlen húgát, a saját sógorával, azaz Mancini doktorral is kavaró Sydney Andrewst alakította). A párnak 2000-ben egy fia, 2005-ben pedig egy lánya is született.

 

Doug Savant és Laura Leighton 2005-ben (forrás: Bob Riha Jr/WireImage/Getty)

 

8. 2009-ben új évadot kapott a Melrose Place

De hiába tért vissza benne Heather Locklear, mint Amanda, Laura Leighton, mint Sydney és Thomas Calabro, mint Dr. Michael Mancini, a sorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – csúfosan megbukott, így végül 18 epizód után el is kaszálta a CW és a CBS.