8 film, ami hosszabb, mint Az Igazság Ligájának 4 órás verziója

Wonder Womanék mellé szívből ajánljuk Kenneth Branagh 4 óra 2 perces Hamletjét, Elizabeth Taylor 4 óra 3 perces Kleopátráját, Tarr Béla kultikus Sátántangóját és egy 21 órás bangladesi filmet is.

Március 18-tól az HBO GO-n tekintető meg Zack Snyder-féle Az Igazság Ligája, ami a 2017-ben mozikba került Joss Whedon-féle Az Igazság Ligája újravágott, 240 percesre bővített verziója. Anno ugyanis Snyder a lánya öngyilkossága után úgy döntött, kiszáll a produkcióból, így a filmet lényegében a Bosszúállók 1-2 rendezője fejezte be helyette, ám ahogyan korábban mi is beszámoltunk róla itt a Port.hun, a végeredmény nemcsak a mozinézők, de a Warner főnöke szerint is egy rakás sz*r lett. Így végül a stúdió, engedve a rajongói nyomásnak és a #ReleaseTheSnyderCut néven futó online kezdeményezésnek, a Netflix nagy riválisának szánt streaming platformon, az HBO Maxon bemutatta Snyder verzióját is (ahol Magyarországhoz hasonlóan nem elérhető az HBO Max, ott az HBO GO filmtárában tekinthető meg a nagy mű).

Forrás: HBO GO

 

240 perc, azaz 4 teljes óra irgalmatlanul soknak tűnik egy film esetében. Bár ez is nézőpont kérdése, hiszen a fekete öves sorozatrajongók kétszer ennyi időt is zokszó nélkül rászánnak a kedvenc szériájuk egy nap alatt való ledarálására... Viszont Zack Snyder és Az Igazság Ligája új verziója valójában sehol sincs a világ leghosszabb filmjeihez képest – mi, magyarok is beelőzzük a válogatott szuperhőscsapatot Tarr Béla legendás Sátántangójával! Az alábbiakban több olyan kulturális csemegét is összeszedtünk, amelyeknek a maradéktalan élvezetéhez 4 óránál is több időt kell szánnunk!

1. Hamlet

  • Játékidő: 242 perc (4 óra 2 perc)

Kenneth Branagh 1996-os filmje épphogy fel tudott kerülni a listánkra azzal, hogy 2 perccel hosszabb, mint a Zack Snyder-féle Az Igazság Ligája (bár az Amerikai Filmintézet katalógusa szerint a Hamlet hivatalos játékideje „csak” 238 perc). Branagh fantasztikus szereposztást állított össze Shakespeare egyik legismertebb tragédiájának megrendezésekor: a címszerepet saját magának adta, Julie Christie lett Gertrúd, Hamlet anyja, Billy Crystal a sírásó, Jack Lemmon Marcellus, Robin Williams Osrick, az udvaronc, Kate Winslet Ophelia, de szerepel a filmben Charlton Heston, Gérard Depardieu, Derek Jacobi, Judi Dench és Richard Attenborough is. A történetet alighanem mindenki ismeri, ha más nem, az iskolai tanulmányaiból: Hamlet bosszút akar állni apja gyilkosán, hogy királyként elfoglalja jogosan megérdemelt helyét a trónon. De vajon elvezeti-e gyanúja apja gyilkosához? És saját kezével kell-e bosszút állnia? Féltékenység, gyilkosság, bosszú, titkok, hazugságok, szellemalak, koponya: bármilyen hollywoodi thrillerhez ideális kellék lenne mindez – pont ebben rejlik 400 év elteltével is Shakespeare zsenialitása!

 

2. Kleopátra

  • Játékidő: 243 perc (4 óra 3 perc)

Minden idők egyik leglátványosabb hollywoodi szandálos filmje minden idők egyik legismertebb szerelmi háromszögét dolgozta fel 1963-ban. Kleopátra (Elizabeth Taylor) szépsége teljesen rabul ejti Julius Caesart (Rex Harrison), aki a római fennhatóság megszilárdítása érdekében a tervezettnél jóval tovább ragad Egyiptomban, ám idővel hazaszólítja a kötelesség, mert meggyengül a hatalma az ellene forduló szenátusban. Caesar távollétében Kleopátra minden fortélyát beveti Róma imperátorával, Antoniusszal (Richard Burton) szemben, és szépségével elcsábítja a férfit...

 

3. Özönvíz

Játékidő: 315 perc (5 óra 15 perc)

Jerzy Hoffmann lengyel-szovjet koprodukcióban készült, 1974-es történelmi drámáját hazánkban is nagy sikerrel vetítették, ötórás játékideje ellenére a '70-es évek egyik legnépszerűbb mozifilmje volt idehaza. A film a Nobel-díjas író, Henryk Sienkiewicz híres regénytrilógiájának (Tűzzel-vassal, Özönvíz, Kislovag) középső darabján alapul. Története a XVII. században játszódik, amikor a lengyel főnemesség árulása folytán svéd csapatok árasztják el Lengyelországot, és megkezdődik az évekig tartó háború. A küzdelemben az egész nemzet részt vesz. Az eseményeknek ebbe a szövetébe fonódik bele Wolodyjowski lovag, Radziwill és Boguslaw hercegek, Andrzej Kmicic, valamint szerelmese, Olenka sorsa.

 

4. Huszadik század

  • Játékidő: 317 perc (5 óra 17 perc)

Bernardo Bertolucci olasz-francia-NSZK koprodukcióban elkészített, 1976-os történelmi drámája ha csak két perccel is, de beelőzi a lengyelek nagy klasszikusát (igaz, létezik a Huszadik századnak két részre bontott, és 247 percbe sűrített változata is). A film kerettörténete 1945-ben játszódik. A fasiszták bukásával kezdődő leszámolások kapcsán visszapillantásokban tárul elénk a századelőn együtt felnövő parasztfiúnak, Olmónak (Gérard Depardieu) és Berlinghieri uraság (Burt Lancaster) unokájának, Alfredónak (Robert De Niro) az egymásba fonódó életpályája. A két férfiú 1918-ban, a nagy háborúból hazatérve, jövendőbelijeikkel együtt újra szentesítik barátságukat, Alfredo azonban cserben hagyja az ártatlanul gyerekgyilkossággal gyanúsított Olmót. Barátságuk megromlik, akárcsak Alfredo házassága, aki ráadásul hagyja szabadon garázdálkodni a szadista fasiszta intézőt, Attilát (Donald Sutherland). A kegyetlenkedő Attilával csak Olmo mer szembeszállni, ám miután fellázítja a földműveseket, menekülni kényszerül...

 

5. Sleep

  • Játékidő: 321 perc (5 óra 21 perc)

Andy Warhol híres-hírhedt 1964-es fekete-fehér antifilmjében nem történik semmi más, csak az, hogy a kamera egy szundikáló fickót (John Giorno) mutat különböző szemszögből. Bő öt és fél órán keresztül...

 

6. Sátántangó

  • Játékidő: 439 perc (7 óra 19 perc)

A Krasznahorkai László könyve alapján készült 1994-es Tarr Béla-film főhősei egy hasznos termelésből kikapcsolt mezőgazdasági géptelepen élnek. Számukra már megszűnt minden érték, amihez képest életük értelmét meghatározhatnák. Minden feloldódott az időben, az évszakok periodikus változásában, lassan már ők maguk is az enyészet részeivé válnak. A mindent megsemmisítő elhagyatottság érzését csak egyetlenegy vágy töri meg, az egyre erősebben jelentkező menekülés vágya. Mindannyian kicsinyes terveket szőnek, természetesen egymás kárára, abba az illúzióba ringatják magukat, hogy egymás kirablásával, becsapásával megoldódik a saját jövőjük. Csakhogy még ezekben az aljas tervekben is meginognak, mert valójában mindannyian egy Messiásra várnak, arra, aki kivezeti őket ezekből a nyomorult hétköznapokból, megmenti őket a mindent elnyelő esőzuhatagból és sártömegből, és feloldozza őket eddigi bűneik alól...

 

7. Paint Drying

  • Játékidő: 607 perc (10 óra 7 perc)

Charlie Lyne 2016-os kísérleti filmjében Andy Warhol Sleepjéhez hasonlóan nem igazán történik semmi. A kamera csak egy kifestett falat mutat, amint szárad – de azt vagy 10 órán keresztül.

 

8. Amra Ekta Cinema Banabo

  • Játékidő: 1260 perc (21 óra)

Az ember nem is gondolná, de az idehaza rekordhosszúságúnak számító Sátántangónkkal mi, magyarok, csak a középmezőnyben vagyunk a világ leghosszabb filmjeinek nemhivatalos versenyében. A csúcstartó a bangladesi Ashraf Shishir és az Impress Telefilm Limited 21 órás produkciója 2019-ből, ami a nemzetközi filmes színtéren inkább The Innocence (Az ártatlanság) címmel ismert. Az alkotásban nem dokumentarista, hanem játékfilmes eszközökkel mutatja be a rendező a a XX. század elején még Bengália, Kelet-Bengália és Kelet-Pakisztán néven ismert Banglades 1971-es függetlenségi háborúját, majd az azt következő véres puccsokat és ellenpuccsokat, valamint az egymást váltó rezsimek korrupciós ügyeinek máig ható következményeit.