8 film és sorozat, amiben a Rubik-kocka főszerepet kapott

A bűvös kocka szinte azonnal az egyetemes kultúra részévé vált, és mint ilyen, meglepően gyakran bukkan fel filmekben és sorozatokban. Rubik Ernő születésnapja alkalmával szedtünk össze néhány példát.

A pontosan 80 évvel ezelőtt született Rubik Ernő 50 éve, 1974-ben találta fel a Rubik-kockát, amit nálunk csak bűvös kockaként ismertek, és ami pár év alatt meghódította a világot. A bűvös kocka azonban sokkal többnek bizonyult, mint valami divatos szeszély: helye lett mind az egyetemes kultúrában, mind a tudomány világában – lásd az „Isten száma”, nem csoda, hogy megannyi filmből és sorozatból is folyton visszaköszön. Ezeknek csak egy kis töredékét szedtük most össze.

 

Family Guy (2000)

A Family Guy esetében többször is előkerül a kocka, amit a hírolvasó Tom Tucker, ki tudja, miért, a női klitoriszhoz hasonlít, majd a 8. évad Peter-esztálás című epizódjában a részeg Peter a kocsma előtt összefut egy emberként viselkedő bűvös kockával, aki megpróbálja kirakni saját magát, úgy, hogy átrendezi a színeit. Az 5. évad Brian közlegény megmentése című epizódjában Brianből mintakatona lesz, és

a végső teszt része a Rubik-kocka pár mozdulatból való kirakása.

A 18. évad Stewie baba című részében Brian arról próbálja a zseniális Stewie-t meggyőzni, hogy a Griffin család férfitagjai mind rendkívül okosnak születnek, de aztán elbutulnak, így ő is pont olyan tompa lesz majd, mint Chris. Bizonyítékként megmutat egy videót Chrisről, aki másodpercek alatt rakja ki a kockát – persze csal, visszafelé játssza le a felvételt, amin a kisbaba Chris szétbarmolja a kockát.

 

Agymenők (2009)

Talán nem meglepő, hogy egy, kockákról szóló sorozatban a kocka az átlagnál sokkal többször fordul elő. Sheldon Cooper (Jim Parsons) a tévétörténelem legnagyobb geekje, aki, bármennyire is elszállt, mindig baromi divatos pólókat hord – elég gyakran épp olyat, amin a bűvös kocka látható kicsit átdizájnolt formában, mondjuk amint éppen elolvad, de a papírzsebkendő-tartója is bűvös kocka formájú. Ha ez nem lenne elég,

Sheldon az unalmasnak ígérkező programokra mindig visz magával kockát,

és ha ez sem lenne elég, meghívta magát Rubik Ernőt Leonard (Johnny Galecki) és Penny (Kaley Cuoco) esküvőjére. És amikor megkérdezik, ezt miért tette, az a válasz. „Mert a hírnév és a vagyon ellenére nagyon magányos fickónak tűnik!” Erre persze maga a feltaláló is felfigyelt, üzent is a készítőknek, a megfelelő pólóban!

 

Pókember – Irány a Pókverzum (2018)

Ebben rendkívül kreatív, színes animációs Marvel-ötletparádéban az ifjú Miles Morales új Pókemberré válik, és találkozik más, párhuzamos univerzumokból származó póklényekkel, akik mind, mind különböznek egymástól. Az egyikük a Pókember Noir (Nicolas Cage hangja), aki a Rubik-kocka megszállottjává válik, amivel ebben az univerzumban találkozott. Így búcsúzik, mielőtt beugrik egy transzdimenzionális portálba, hogy hazatérjen saját párhuzamos világába:

"Mindnyájatokat szeretlek. Magammal viszem ezt a kocka izét. Nem értem még, de meg fogom fejteni.”

A film végén láthatjuk, ahogy otthon fejezi be a kocka rejtvényének megoldását a maga teljesen fekete univerzumában, ahol a Rubik-kocka az egyetlen színes tárgy.

Forrás: InterCom

 

A boldogság nyomában (2006)

Will Smith megtörtént eseményeket feldolgozó, életigenlő meséjében a kockát több különböző jelenetben is láthatjuk,  ráadásul fontos szerepe is van a történet szempontjából. Ami indokolt is, hiszen a film 1981-ben játszódik, a bűvöskocka-láz tetőpontján. A kocka hősünk számára nem csupán egy játék, hanem

egy kihívás is, amit az élet kínál fel számára

– a logikai játékra a konyhájában talál rá. Lassan, de biztosan halad vele: egy későbbi jelenetben a rejtvény első két rétegének megfejtését mutatják be. Végül, miközben egy taxiban utazik Mr. Twistle-lel (Brian Howe), aki azt állítja, hogy a Rubik-kockát lehetetlen kirakni, Gardner megragadja a lehetőséget, és gyorsan megoldja a rejtvényt: ennek eredményeként jut ahhoz az állásinterjú-lehetőséghez, amire annyira vágyott. A film után Will Smith megtanulta, hogyan kell kirakni a kockát – a forgatáshoz erre nem volt szükség –, sőt élőben is megfejtette, amikor meghívták egy talk show-ba.

WALL-E (2008)

A PIXAR sci-fi-animációjában a Rubik-kocka a két főszereplő, a WALL-E és EVE közötti kommunikáció darabjaként szolgál. Mivel WALL-E tisztítórobotként dolgozik a magára hagyott Földön, összegyűjti az érdekesnek tűnő tárgyakat a munkája során. Látjuk, amint a szekrénybe helyezi a Rubik-kockát, miután röviden megvizsgálta, majd később, amikor találkozik EVE-vel, megmutatja neki a talált tárgyat, a „lány” pedig néhány másodpercen belül megoldja,  és úgy adja vissza neki.

Az ihletet nyilván a valóban létező igazi Rubik-kocka-megoldó robotok adták,

amelyek közül a leggyorsabbak 1 másodperc alatt képesek eljutni a megoldáshoz.  E jelenet EVE intelligenciáját hivatott ábrázolni WALL-E elavult technológiához képest. Később, amikor az emlékeit elveszítő WALL-E képtelen felismerni EVE-et, az úgy próbálja megmozgatni az emlékezetét egy szívfacsaró gesztussal, hogy megmutatja neki a Rubik-kockát, amit megoldott neki.

Forrás: Forum Hungary

Gru 3 (2017)

Mivel a Gru-franchise harmadik részének gonosza, az egykori gyereksztár Balthazar Bratt (az eredeti hangot a South Park egyik létrehozója, Trey Parker szolgáltatta) a 80-as években rekedt szellemileg, logikus, hogy a bűvös kocka előkerül nála. A film elején, amikor Balthazar rajtaüt a hatalmas gyémántot szállító tartályhajón, egy spéci Rubik-kockát dob a kincset védő kommandósok elé – a kocka pedig kirakja saját magát színes füstfelhőt engedve ki, ami segít a gonosztevőnek eltűnnie – legalábbis addig, amíg Gru meg nem érkezik. Aztán jön a vidámság.

 

Snowden (2016)

Sokszor láthatjuk a kockát ebben az életrajzi drámában, amely egy CIA-ügynök, Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) valós történetét meséli el, aki nyilvánosságra hozta az amerikai kormány által alkalmazott illegális megfigyelési technikákat. A CIA-tól kicsempészett fájlokat egy micro SD-kártyára mentette, amelyet aztán kedvenc játéka kirakójának középső fedősapkája alatt rejtett el. Ahogy az őröket is bevonva kiviszi a kockát a szigorúan őrzött támaszpontról, egy zseniálisan megkomponált jelenetben ábrázolja a film. Később láthatjuk, hogy a Nicolas Cage által alakított Hank Forrester professzornak milyen szép Rubik-kocka-gyűjteménye van, mindenféle extra darabokkal.

 

Egy jobb világ (2010)

A dán Susanne Bier a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart elnyerő drámája két kamasz fiú barátságáról szól, amely aztán tragikus fordulatot vesz. A két fiú az iskolában ismerkedik meg – az egyik már régóta jár oda, a másik az új tanuló –, Elias,

az előbbi játszik épp egy Rubik-kockával, amikor először találkoznak.

A jelenet jól illusztrálja, hogy a Rubik-kocka milyen dramaturgiai eszköz lehet: jelen esetben az azt használó karakter magányosságát és intellektusát képes egyetlen képpel megragadni.

Forrás: Cirko Film