8 magyar film premierje is a Balatonnál lesz

Négy nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm ünnepélyes premierjét is a június 23-án kezdődő Magyar Mozgókép Fesztiválon tartja meg a hazai filmes szakma.

Négy nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm premierjét is a Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják június 23-26 között – adta hírül a rendezvény hivatalos sajtóközleménye. A fesztivál nyitófilmjét, az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékot először Veszprémben láthatja a közönség, de premier előtt vetítik Nagy Dénes Ezüst medve-díjas háborús filmjét, a Természetes fényt is. Herendi Gábor új filmje, a Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló Toxikoma szintén a fesztiválon debütál, csakúgy, mint Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi vígjátéka, valamint Krasznahorkai Balázs apa-fiú története, a Hasadék és Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmje.

Fotó: Gordon Eszter

 

Június 23-án Varsics Péter romantikus vígjátékával, az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek seregszemléje. A filmet június 25-én 21 órakor Balatonfüreden a Tagore sétányon is levetítik, utána közönségtalálkozó lesz az alkotókkal. Június 24-én 21 órakor lesz Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna főszereplésével Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. A Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló film a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben az Óváros téren a Toxikomáról és a drogfüggésről. Aznap 21:30 -kor Balatonfüreden a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Június 25-én, pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs nemzetközi fesztiválokat is megjárt elsőfilmes alkotása, a Hasadék premierjét, amely egy, a magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző apa-fiú történet. A film főszereplője Molnár Levente. Aznap 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt, hazánkban most először láthatják a nézők az elsőfilmes Nagy Dénes Ezüst medve-díjas filmjét, a Závada Pál regénye alapján készült, a második világháborúban játszódó Természetes fényt, ami után szakértők jelenlétében beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal.

Fotó: Vertigo Média Kft.

 

Június 25-én 20 órakor a veszprémi Hangvillában debütál a szintén elsőfilmes Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka Walters Lilivel és Takács Zalánnal a főszerepben, mely egy eszeveszett éjszaka történetét meséli el. Különc főszereplőik magukra vállalják a bolygó – és azon belül is főként Zalatnay Sarolta – megmentését. A július 1-én országosan mozikba kerülő film díszbemutatóján jelen lesznek a film alkotói, a vetítést pedig Freakin' Disco koncert követi az Expresszóban.

Fotó: Mozinet

 

Pénteken 16:15-kor a füredi Balaton moziban tartják Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjének premierjét, mely éveken át kíséri Éva és gyermeke történetét, aki tizenhat évesen transznemű férfiként a Tobi nevet választotta. Június 26-án 15 órakor lesz Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című dokumentumfilmjének premier előtti vetítése, mely négy fiatal zarándok belső lélekútját mutatja be az El Caminon. A fentiek mellett három tévéfilm is a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz először látható. Június 24-én 13 órakor Cseke Péter Csoportterápia című alkotása a füredi Balaton moziban debütál, 15 órakor a veszprémi Agórában lesz Paczolai Béla Pacsirta című tévéfilmjének premierje, Madarász Isti Ecc-pecc című munkáját pedig 22 órakor a füredi Balaton moziban vetítik.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében megrendezendő fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-től a rendezvény honlapján lehet megtenni.