8 színésznő, aki folyton ugyanazt a karaktert hozza

Az „addig üsd a vasat, amíg forró” jegyében Hollywoodban szeretik újra és újra ugyanazt a típust eljátszatni a sztárokkal, ha az illető egy bizonyos fajta szerepben népszerűnek bizonyult. Ez (a fix bevétel miatt) jó a stúdiónak, és (a garantált szórakozás miatt) jó a nézőnek is, a színészek számára azonban elég frusztráló lehet. Lássuk szerencsétlen beskatulyázott sztárokat – először a színésznőket!

Helena Bonham Carter

Tipikus szerepköre: az excentrikus és problémás mellékfigura. Habár Carter romantikus kosztümös filmek főszereplőjeként kezdte a karrierjét (lásd: Szoba kilátással, Ahol angyal se jár, Szellem a házban, A galamb szárnyai), ahogy idősödni kezdett, felfedezték benne az extrém faktort, illetve egykori élettársa, Tim Burton is sokat tett a színésznő beskatulyázásáért azzal, hogy rendszeresen beválogatta kis túlzással groteszk, de legalábbis sajátos filmjeibe.

Forrás: Leon Bennett / Getty Images


Néhány példa: Harry Potter-filmek, Harcosok klubja, Alice Csodaországban-filmek, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, Ocean’s 8 – Az évszázad átverése, Éjsötét árnyék.


Drew Barrymore

Tipikus szerepköre: a tipikus szomszéd lány, aki egyszerre cuki és jópofa, és hiába kerül necces szituációkba, mindvégig megőrzi alapvetően naiv világlátását. Talán az predesztinálta minderre Barrymore-t, hogy gyerekszínészként ismerte meg a közönség, és tényleg a szemünk előtt nőtt fel, szóval sokan érezhetik úgy, hogy szinte ismerik. A színésznő persze próbál kitörni a ráerőszakolt skatulyából, de még az olyan munkáit is átlengi ez a „szomszéd lányos” kisugárzás, mint például a Dél-kaliforniai diéta című horrorkomédia-sorozat.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images


Néhány példa: Nászok ásza, A bambanő, Az 50 első randi, Dél-kaliforniai diéta, Szívem csücskei, Zene és szöveg, Szerencse dolga, Nem kellesz eléggé, Bárhol, bármit, bármikor.


Keira Knightley

Tipikus szerepköre: Knightley egyértelműen a kosztümös drámák koronázatlan királynője, általában egy kis lázadó beütéssel. Ő az a nő a múltban játszódó romantikus történetekben, aki mindent feláldoz a meggyőződéséért, és cserébe érte is sok mindent feláldoznak. A színésznő alakjába azonban egy modern csavarral szinte mindig belecsempészik a lázadás szellemét – ez talán a nagy kiugrást jelentő korai filmje, a Csavard be, mint Beckham öröksége miatt lehet.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images


Néhány példa: Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés, Anna Karenina, A hercegnő, Veszélyes vágy, Egy háború margójára.


Michelle Rodriguez

Tipikus szerepköre: a kemény csaj. Rodriguez általában az a fiús (viselkedésű) lány, aki ennek ellenére vitathatatlanul szexi. Bármilyen nehéz, akár életveszélyes helyzet megoldásából kiveszi a részét, miközben érzelmi értelemben gyakran húz maga köré falakat – azok azonban, akik elég türelmesek hozzá, át tudják törni ezeket a falakat, és megismerhetik a lágyabb, érzelmesebb oldalát is. A színésznő ezt a skatulyát valószínűleg annak köszönheti, hogy ilyen a kisugárzása a valóságban is, szóval tényleg nagyon hiteles ezekben a szerepekben.

Forrás: Dimitrios Kambouris / Getty Images


Néhány példa: Halálos iramban-filmek, A kaptár-franchise, Machete, Machete gyilkol, A bunyós csaj.


Katherine Heigl

Tipikus szerepköre: a sikeres nő, akinek nincs ideje romantikázni. Heigl gyakran formál meg olyan karaktert, akinek a számára üzletasszonyként vagy valamilyen fontos szakma tagjaként a karrierje a legfontosabb, ami miatt a szerelmi élete rendre a háttérbe szorul. Mindez gyakran esik egybe azzal, hogy az általa játszott figura találkozik az igazival, de nem ismeri fel, hogy ő lenne a tökéletes a számára – egészen a film végkifejletéig. Szinte nincs olyan hősnő, akit ő kelt életre, és az első randija ne végződne katasztrofálisan.

A színésznő a Briliáns elmék című sorozatban. Forrás: Shane Mahood /USA Network / NBCU Photo Bank / NBCUniversal via Getty Images


Néhány példa: Felkoppintva, A csúf igazság, 27 idegen igen, Ilyen az élet.


Zooey Deschanel

Tipikus szerepköre: a mókás, jópofa csajszi. Hatalmas, tágra nyílt szemeivel, cuki megjelenésével, sokszor gyermeki attitűdjével olyan, mint egy életre kelt játékbaba, de megmenti ettől, hogy mindig van valami különc vonás is a jellemében. Mindennek köszönhetően az évek során Deschanel lett a tökéletes független filmes főhősnő. Minderre sorozatával, a 2011 és 2018 között futott Új csajjal is ráerősített, amelyben ő maga osztotta saját magára ezt a szerepet, hiszen nemcsak sztárja, de az egyik executive producere is volt a sitcomnak.

Forrás: Jason Merritt / Getty Images For The Broadcast Television Journalists Association


Néhány példa: 500 nap nyár, Majdnem híres, Mi a manó, Galaxis útikalauz stopposoknak, Az igenember, Új csaj.


Jennifer Aniston

Tipikus szerepköre: a zűrös partner. Aniston gyakran játszik zaklatott vagy kifejezetten boldogtalan barátot, barátnőt vagy feleséget, aki, ha meg is találja végül a boldogságot az életében vagy az igaz szerelmet a párkapcsolatában, hosszú utat kell megtennie odáig. Talán nem olyan vad ötlet mindezt a színésznő első fontosabb szerepéhez, a Jóbarátok Racheléhez visszavezetni, hiszen a karakter ott is nagyon hasonló utat járt be.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images


Néhány példa: Szakíts, ha bírsz, Jóravaló feleség, Hivatali patkányok, Kellékfeleség, Derült égből szerelem, Azt beszélik, Derült égből Polly, Gyagyás gyilkosság, A minden6ó, Hippi-túra, Jóbarátok, Jóbarátnők, Sejtcserés támadás.


Lucy Liu

Tipikus szerepköre: a vasakaratú harcos. Filigrán, szexi, okos, sokszor excentrikus, máskor kemény, érzelmek nélküli karakter. Ezt a skatulyát Liu az Ally McBeal című sorozat óta hordozza magával, amelyben az általa játszott karakter a címszereplő ellenpontjaként egy hideg, szívtelen és elszánt nő, és ez a perszóna annyira hozzánőtt a színésznőhöz, hogy vitte magával a mozifilmjeibe is.

Forrás: Amy Sussman / Getty Images


Néhány példa: Charlie angyalai-filmek, Kill Bill, Új csapás, Ballistic – Robbanásig feltöltve, Ally McBeal.



(via Ranker)


Nyitókép forrása: Frazer Harrison / Getty Images, Ethan Miller / Getty Images és Angela Weiss / Getty Images.