9 film, amelyben a főgonosz nem más, mint az internet!

Angelina Jolie, Sandra Bullock és A szolgálólány meséje sorozat sztárja, Madeline Brewer is „belesétált már a hálózat csapdájába”.

Az internet rohamos terjedése a '90-es években a szemünk láttára változtatta meg a világot – nem csoda, hogy a jelenségre Hollywood egy sor olyan thrillerrel és horrorfilmmel reagált, amelyek az internet árnyoldalát és a visszaélések különböző módjait mutatták be.

Ezekben a filmekben szinte mindig az internet volt a főgonosz, és mára mindegyik megmosolyogtatóan elavulttá vált.

Viszont a zsáner pár éve másodvirágzását éli, és sorra készülnek az olyan filmek, ahol a sorozatgyilkos már Zoom-meetingek és chatszobák résztvevői közül szedi az áldozatait. Az alábbi listánkban (ami a Ranker.com hasonló cikke alapján készült) mi is bemutatunk 9 cyber-thrillert és -horrort:

 

9. A hálózat csapdájában (1995)

Angela (Sandra Bullock) egy nap arra ébred, hogy kirabolták. De nem csupán a pénzét vették el, hanem mindenét. Nincs többé neve, otthona, állása, személyisége: teljesen kitörölték a központi adatbankból. Csapdába került és egyedül kell kiverekednie magát belőle. Akivel érintkezésbe lép, meghal vagy őt akarja megölni.

Ha újra élni akar, a komputerrendszerek bonyolult szövevényében meg kell találnia azt az embert, aki az utasításokat adja. Ám a szálak a legmagasabb körökbe vezetnek...

 

8. Az utolsó rítus (2020)

Ez a 2020-ban bemutatott film a világméretű koronavírus-járvány alatt életbe léptetett karantén idején játszódik. Egy csapat unatkozó barát úgy dönt, hogy a home office-ra átállt irodák dolgozói közt igen népszerű online kapcsolattartási eszköz, a Zoom segítségével online szeánszot tartanak. El is szabadul egy gonosz szellem, annak ellenére, hogy a résztvevők egyike sem tartózkodik fizikailag ugyanabban a szobában.

A barátok először csak furcsa hangokat hallanak, és az a kellemetlen érzésük támad, hogy figyelik őket. Aztán az események vérfürdőbe csapnak át...

 

7. Deadstream (2022)

A kegyvesztett internetes sztár, Shawn Ruddy (Joseph Winter) mindent megtesz, hogy visszaszerezze régi hírnevét. Ezért aztán betör a Halál Kúriájába, egy elhagyatott kísértetházba, ahol állítólag egy fiatal nő egyszer öngyilkos lett, és a szelleme most a folyosókon bolyong. Shawn azt tervezi, hogy ott tölt egy egész éjszakát, és élőben közvetíti, mi történik. A dolog végül nagyon rosszul sül el, és bár ilyenkor minden normális ember megpróbálna elmenekülni,

a nézőközönség folyamatosan arra biztatja Shawnt, hogy maradjon, kockára téve az életét...

 

6. Ismerős törlése (2014)

Ez a film a found footage horrorfilmek áradatát elindító Blair Witch XXI. századi szellemi örököseként teljes egészében egy tinilány számítógépének képernyőjén játszódik. Blaire (Shelley Hennig) megnéz egy netre feltöltött YouTube-videót egy Laura nevű iskolatársáról, akit zaklattak, és ezért öngyilkos lett. Blaire a Skype-on kezd el beszélgetni a barátaival a látottakon – csakhogy megjelenik valaki, aki Laurának mondja magát, és bejelenti, hogy mindenkit meg fog ölni, aki részt vesz ebben a videóhívásban.

Ezután tényleg mindegyik tini szörnyű kínhalált hal a még életben maradottak (valamint a néző) szeme láttára!

 

5. #Horror (2015)

Egy csapat hetedikes lány ottalvós bulit tart: hülyéskednek, és képeket posztolnak a netre a kamu divatbemutatójukról. Az egyik lány azonban gúnyolódni kezd a többiek túlsúlyán és alacsonyabb társadalmi osztályán, ezért hamarosan mindannyian összevesznek.

A lányok azonban mit sem sejtenek arról, hogy egy álarcos alak figyeli őket, majd egyenként vadászni kezd rájuk, és online közvetíti a halálukat.

 

4. Webkamera (2018)

Ebben a 2018-as Netflix-horrorban egy online szexmunkás (A szolgálólány meséje tévésorozat sztárja, Madeline Brewer) egyre többet bevállal a kuncsaftjai kedvéért – akár még a véres kamu torokelvágást is. Csakhogy egy nap váratlanul arra lesz figyelmes, hogy egy különös hasonmás elhappolta a saját erotikus webcam fiókját, és

úgy paskolja ezrek szeme láttára a fenekét, hogy a kuncsaftok még csak nem is sejtik, hogy valaki mást látnak igazából a képernyőn...

 

3. Ismerős törölve: A web sötét oldala (2018)

A fentebb már emlegetett Ismerős törlése folytatásában egy huszonéves fiatal új laptopján olyan titkos fájlokat fedez fel, amelyek az internet legsötétebb bugyrába, az úgynevezett „dark web”-be vezetnek, és különféle kínzásokat, emberrablásokat, sőt gyilkosságokat mutatnak be, amelyek valódi felvételeknek tűnnek. Amikor a bűnügy nyomaira bukkanó srác a borzalmas felvételeket megmutatja a barátainak is (akikkel videochat segítségével tartja a kapcsolatot), mindannyiuk élete veszélybe kerül, hiszen

az elkövető a nyomukra bukkan, és elkezdi egyesével levadászni őket...

 

2. Adatrablók (1995)

Dade (Jonny Lee Miller) látszólag egy egyszerű középiskolás srác. aki nemrég költözött New Yorkba az anyjával. Csakhogy őt már 14 évesen letartóztatta az FBI, mert megbénította egy légitársaság számítógépes rendszerét, és a bíróság 18 éves koráig eltiltotta a számítógép-használattól. No persze a társaival néha inkognitóban felcsatlakozik a netre. Különösen azután, hogy kiderül: az általa csodált lány, Kate (Angelina Jolie) is járatos a hekkerkedésben.

Dade és Kate rivalizálni kezd egymással, melynek tétje egy randi. A játék azonban komolyra fordul, amikor egy veszélyes számítógépes vírus nyomára bukkannak.

 

1. Félelem.com (2002)

A feltörekvő, fiatal detektív, Mike Reilly (Stephen Dorff) és az Egészségügyi Minisztérium csinos, ambiciózus járványügyi ellenőre, Terry Huston (Natascha McElhone) összefog egymással, hogy fényt derítsen négy ember titokzatos halálának körülményeire. Nyomozásuk eredménye még titokzatosabb, mint maguk a halálesetek, és vérfagyasztóbb, mint legvadabb rémálmaik. Különösen azután rezelnek be hőseink, hogy kiderül:

az áldozatok 48 órával azután lelték halálukat, hogy bejelentkeztek a feardotcom.com nevű weboldalra!

(Ami ma már egyébként nem elérhető...)