9 film, amelyben a pucérkodáshoz kellett a CGI

Többek közt Jessica Alba, Dakota Fanning, Dakota Johnson, Brad Pitt és Helena Bonham Carter is igénybe vette a digitális segítséget.

A filmes meztelenkedés, beleértve a szexjeleneteket is, a mozi hőskorában sem feltétlenül jelentette azt, hogy magukat a sztárokat láthattuk Ádám-, illetve Éva-kosztümben – a szemérmesebbek testdublőrt használtak. A fotorealisztikus CGI fejlődésével azonban lehetővé vált utólag, digitálisan manipulálni az intim jeleneteket is, és ezzel a lehetőséggel élnek is a színészek. Íme, a leghíresebb példák.

Jessica Alba (Machete)

Az egyik első alkalom, amikor CGI-művészek segítségével jelent meg egy színész meztelenül a vásznon, a 2010-es Machete volt. Jessica Alba, aki Sartana Rivera ügynököt játszotta, az egyik jelenetben zuhanyozik, és nem meglepő módon meztelen, még ha az intim testrészei nem is látszódnak.

Alba rajongói mégis meglepődhettek, mert a sztár korábban nem volt hajlandó meztelenül szerepelni „családi okokból”. A fogadalmát valójában itt sem szegte meg, mert végig fehérneműt viselt, és a VFX-művészekre hárult a feladat, hogy az utómunkálatok során eltávolítsák a ruhadarabot.

A sztár ügynöke közleményt adott ki, melyben a következőket írta: "A Machete című film zuhanyzós jelenetéből a fehérnemű digitális eltávolításáról szóló döntést Robert Rodriguezzel közösen hozták meg, ami a filmmel kapcsolatos elképzeléseit szolgálta, és tiszteletben tartotta a meztelenséggel kapcsolatos személyes meggyőződését."


Leslie Mann és Olivia Wilde (Testcsere)

Forrás: UIP-Duna Film

 

A Testcserében két meztelen jelenet is van Leslie Mann és Olivia Wilde részvételével, és egyik sem mentes a digitális módosításoktól. A vígjátékban Dave (Jason Bateman) és Mitch (Ryan Reynolds) helyet cserélnek, miután egy szökőkútba vizelnek, és azt kívánják közben, hogy bárcsak a másik életét élnék.

Ennek következtében Mitch (most már Bateman) az ágyban fekszik, miközben Dave felesége, Jamie (Mann) lassított felvételen teljesen meztelenül sétál el mellette. A jelenetben az erotikus töltés gyorsan átadja a helyét a blőd humornak, miután Jamie leül a WC-re, és el is kezdi használni elég hangosan. Mann teste viszont nem teljesen a sajátja. A melleit digitálisan megnagyobbították, a fenekét ábrázoló közeli felvételhez pedig egy testdublőrt használt. A többi topless jelenetnél is protézist viselt.

Bár papíron Wilde is félmeztelenül látható a filmben, nem mutatta meg a mellbimbóit, helyette tapaszt használt, a VFX-művészek pedig utólag alkották meg azokat digitálisan. Wilde részt is vett ebben a folyamatban, pontosabban a kiválasztásban. "Küldtek nekem egy e-mailt, amiben kérték, hogy nézzem át a mellbimbófedő felvételeket az elsőtől a hetedikig, és döntsem el, melyik hasonlít leginkább az eredetihez."

 

Dakota Fanning és Elizabeth Olsen (Very Good Girls)

Forrás: Tribeca Film

 

Naomi Foner filmjében Dakota Fanning játssza Lillyt, aki ugyanabba a férfiba szeret bele, mint legjobb barátnője, Gerri (Elizabeth Olsen). A film a szexualitás kérdéseit boncolgatja, így érthető, hogy meztelenkedés is van benne, az egyik jelenetben például Lilly és Gerri teljesen csupaszon futnak a tengerparton a vízbe.

A jelenetben nincs semmi gyanús, semmi sem utal arra, hogy a színészek nem voltak valójában meztelenek. Pedig igazából fürdőruhát viseltek, amit az utómunka során radíroztak ki. Mivel a bemutató idején ez nem volt egyértelmű, a sajtó sokat csámcsogott ezen, ez volt ugyanis Fanning első meztelen szereplése, a 18. évét éppen hogy csak betöltött színésznő így magyarázkodni kényszerült.

Partnere, Elizabeth Olsen is elismerte, hogy a fenekét ábrázoló felvételeknél testdublőrt, a víz alatti képsoroknál pedig CGI-t használtak.

Daryl Hannah (Csobbanás)

Forrás: Disney+

 

A Csobbanás bemutatójakor, 1984-ben még nem volt lehetőség rá, hogy úgy változtassanak meg egy jelenetet digitálisan, hogy a meztelenség valósághűnek tűnjön. A filmben mégis szerepel némi meztelenség, az egyik kulcsjelentben Madison (Daryl Hannah) a tengerpartról az óceánba szalad, és mivel sellő, érthető módon ruha nélkül van. A haja sok mindent eltakar, de a fenekét nem. Ami 1984-ben még működött (hála annak, hogy a Disney helyett a cég istállójába tartozó Touchstone mutatta be a filmet), az a digitális streamingnél már nem, mert mielőtt felkerült volna a Disney+-ra a produkció, a stúdió CGI-hez fordult, hogy kevésbé legyen explicit a jelenet. Ezt úgy oldották meg, hogy meghosszabbították Madison haját, ami így már eltakarta a fenekét.

Ez tehát egy olyan eset, amikor a CGI-t inkább a meztelenség eltakarására használják, mint a megmutatására.

Alexander Skarsgård és Claes Bang (Az Északi)

Forrás: UIP-Duna Film

 

Robert Eggers vikingfilmjének, Az Északinak a fináléjában Alexander Skarsgård  karaktere szembekerül nagybátyjával, Fjölnirrel (Claes Bang), és epikus csatát vívnak a Hekla vulkán kráterében, méghozzá teljesen meztelenül. Ha viszont azt gondolnánk, hogy a két színésznek nagy ügyességre és magabiztosságra volt szüksége ahhoz, hogy csupaszon hadonásszon a fegyverekkel, akkor csak félig van igazunk.

Meztelenül harcjelenetet forgatni ugyanis veszélyes, ahogy azt Robert Eggers rendező a The Hollywood Reporternek elmagyarázta. "Valójában digitálisan kellett megcsinálnunk, mert tangát viseltek, mivel senki sem akarta, hogy levágják a nemi szervét. Így aztán bizonyos felvételeknél valóban hozzá kellett adnunk néhány CGI nemi szervet, hogy ne nézzenek úgy ki, mint egy Ken baba. De valódinak kellett tűnnie, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy leszkenneltük Alex egész testét."


Brad Pitt és Helena Bonham Carter (Harcosok klubja)

Forrás: InterCom

 

David Fincher kultfilmjében, a Harcosok klubjában a Brad Pitt által alakított Tyler nem valódi - ő a Narrátor alternatív identitása, így a valóságban a szerelme, Marla nem Tylerrel fekszik le, hanem vele.

Emiatt a film szexjelenete hihetetlenül szürreális, lassított felvételeken látjuk, ahogy a kamera közeliben forog a két ember körül, miközben a fókusz állandóan változik. A film identitásproblémái miatt érthető, hogy a szexjelenetet így vették fel, de nem ez az egyetlen furcsaság. Bár Carter és Pitt is meztelen a jelenetben, a forgatás alatt nem voltak azok, az egész jelenet CGI segítségével készült.

A francia VFX cég, a BUF Compagnie 2D-s fényképek felhasználásával alkotta meg a képsorokat. Ezek adták meg a művészeknek azt a pluszt, amire szükségük volt ahhoz, hogy valósághű 3D kompozitokat hozzanak létre a jelenethez, amely Fincher szándéka szerint egy "szürreális, mozdulatlan pillanatot" kívánt megörökíteni. Carter és Pitt három napot töltött a szekvenciához szükséges hangok rögzítésével. Motion capture ruhát viseltek, miközben a Káma Szútra különböző pózaiba helyezkedtek, ami segített a részletek kidolgozásában, annak ellenére, hogy egyik színész sem volt meztelen a forgatás alatt.

 

Angelina Jolie (Beowulf - Legendák lovagja)

Forrás: InterCom

 

Robert Zemeckis filmjében minden CGI, így persze a meztelenkedés is. Ennek ellenére az, ahogyan a filmet forgatták, és ahogyan Angelina Jolie nagyon is meztelen alakja megjelent a filmben, lenyűgöző alkalmazása a 2007-ben még újdonságnak számító, fellendülőben lévő technológiának.

A film forradalmi áttörést jelent az emberek fotorealisztikus CGI-ábrázolásában több mint 450 grafikus tervező segédkezett az elkészülésében. Jolie Grendel anyját alakítja benne, és annak ellenére, hogy egy gyíklény, hihetetlenül csábító. Az sem árt persze, hogy emberi alakjában ábrázolják őt, és pontosan úgy néz ki, mint Jolie, aranyba burkolózva és teljesen meztelenül.

A színésznő nem meztelenül vette fel a jeleneteit, helyette motion capture ruhát viselt. Az animátorok onnantól átvették az irányítást, de a Jolie így is kiszolgáltatottnak érezte magát, miután látta, milyen valóságosnak tűnt a meztelenkedés.

Voltak bizonyos pillanatok, amikor tényleg szégyenlősnek éreztem magam, és hazatelefonáltam, csak hogy elmagyarázzam, hogy a szórakoztató digitális animáció, amit elvállaltam, valójában egy kicsit más, mint amire számítottam."

Dakota Johnson és Jamie Dornan (A szürke ötven árnyalata)

Forrás: UIP-Duna Film

 

A szürke ötven árnyalata témájából következően itt a szereplők nem tudták megúszni a meztelenséget, de némi CGI így is bekerült a filmbe. Láthatjuk a színészek mellkasát és hátsó felét, és nem is itt volt szükség CGI-manipulációra. A szexjelenetekhez Johnson alsóneműt viselt, míg Dornan egy úgy nevezett "péniszzacskót", viszont az utómunka során Johnsonnak plusz szeméremszőrzetet kellett kreálni. Erről Seamus McGarvey mesélt a The New York Timesnak:

"Abban a furcsa helyzetben voltunk, hogy az utómunka során adtuk hozzá a fanszőrzetet. Nem mondanám, hogy ez volt karrierem csúcspontja, de az biztos, hogy az egyik legszürreálisabb epizódja volt."

Egy másik meztelen jelenetben pedig nem Johnson fenekét, hanem a dublőrét látjuk, ő az, akit elfenekelnek – igazi, utóbbi tevékenyég is CGI eredménye.


A nimfomániás sztárjai

Forrás: Vertigo Média Kft.

 

Lars von Trier két részből álló filmjében rengeteg A-listás színész szerepel, köztük Uma Thurman, Willem Dafoe, Connie Nielsen, Christian Slater, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Jean-Marc Barr, Mia Goth, Charlotte Gainsbourg és Stellan Skarsgård, akik mind élesben szexelnek vagy legalábbis úgy tűnik.

A valóságban azonban a fenti színészek közül egyikük sem vett részt tényleges, a kamera előtt zajló szexben. Mégis, a filmben rengeteg szex van, és ennek nagy része a CGI, a testdublőrök, a protézisek és a kreatív vágás eredménye. A szexjelenetek forgatásához a színészek egyszerűen úgy tettek, mintha szexelnének egymással. Miután ezt felvették, felnőttfilmes szereplők léptek a helyükre, és eljátszották „élesben” a jelenetet.

Louise Vesth producer a Hollywood Reporternek elmagyarázta, hogyan működött a dolog: "A színészeket úgy vettük fel, mintha szexelnének, aztán jöttek a testdublőrök, akik tényleg szexeltek, és az utómunkában digitálisan egymásra illesztettük a kettőt. Tehát a derék felett a sztár, a derék alatt pedig a dublőrök láthatók".

Via: Looper