A 10 legbrutálisabb férfi karakter

Vikingek, bérgyilkosok, spártai harcosok, kegyetlen bosszúállók. Ők az új évezred legkeményebb arcai.

Még a mozikban Az Északi, Robert Eggers új filmje, amelyben Alexander Skarsgård rettenthetetlen vikingként henteli az ellenséget (kritikánk: itt). Ez adta az ötletet ahhoz, hogy összegyűjtsük a legbrutálisabb férfi karaktereket az új évezredből – vagyis a „régiek”, Rambo, Piszkos Harry és társai most kimaradnak.

Nem a fizikai erőt mentén szelektáltunk, úgyhogy a szuperhősöket is kizártuk, és nem is John McClane-hez hasonló „emberarcú” akcióhősöket kerestünk, hanem olyan vadállatias figurákat, akik félelmet és fájdalmat nem ismerve mennek előre. Az összeállításba ezért nemcsak „jó fiúk” kerültek be, hanem antihősök, és olyan alakok is, akikkel sehol és semmilyen formában nem szeretnénk találkozni.

10. Alejandro Gillick (Sicario – A bérgyilkos)

Forrás: Port.hu

 

Még a Dűne előtt Denis Villeneuve elkészítette a 2010-es évek egyik legjobb akcióthrillerét, amelyben az Emily Blunt által alakított FBI ügynöknek részt kell vennie egy titkos akcióban. A cél a hírhedt Diaz klán és vezetője, a véreskezű drogbáró elfogása, amelyhez segítség is érkezik egy kolumbiai bérgyilkos, Alejandro személyében. A Benicio Del Toro által játszott figura keveset beszél, a jelenlétében azonban van valami nyugtalanító, és csak a film utolsó harmadában lesz nyilvánvaló, hogy a férfi mindenre képes azért, hogy bosszút álljon a meggyilkolt feleségéért és kislányáért.

A film kapott 2018-ban egy folytatást is, ami ugyan felejthetőre sikeredett, de Del Toro abban is hipnotikus alakítást nyújt.

9. Nikolaj Luzhin (Eastern Promises - Gyilkos ígéretek)

Forrás: Budapest Film


Viggo Mortensen már a 2005-ös Erőszakos múltban is megmutatta, hogy gyorsan és hitelesen tud gyilkológéppé válni, de aztán aláírt David Cronenberg következő filmjébe is, ahol sikerült egy még keményebb, még kíméletlenebb figurát alakítania, ugyanolyan meggyőzően. A Gyilkos ígéretekben egy olyan gengsztert játszik, aki saját szervezete, azaz az orosz maffia ellen fordul. A film csúcspontja a törökfürdőbeli jelenet, ahol a börtöntetkókkal kidekorált Nikolaj anyaszült meztelen küzd meg és (spoiler) végez a rosszarcú csecsen gengszterekkel. Mortensent Oscarra jelölték a szerepért – megérdemelten.

8. Anton Chigurh (Nem vénnek való vidék)

Forrás: UIP-Duna Film

 

Anton Chigurh első ránézésre nem tűnik annyira félelmetesnek, úgy öltözik, mint egy szabadnapos farmer, nincs kigyúrva, a bilifrizurája pedig egyenesen röhejes. Mégis ő a filmtörténet egyik legijesztőbb gonosza, aki kegyelmet nem ismerve, megállíthatatlanul menetel a célja felé, mint egy természeti katasztrófa. A Coenék Oscar-díjas filmjében Javier Bardem alakítja a főszereplőt üldöző, magát a végzettel azonosító bérgyilkost, aki hol a védjegyének számító sűrített levegős szögbelövővel, hol pisztollyal, és hol puszta kézzel végez (majdnem) mindenkivel, aki az útjába kerül. És amikor egy autóbalesetben úgy megsérül, hogy nyílt törést szenved, beköti a sebét, és megy tovább, mintha mi sem történt volna. Bardem be is gyűjtötte az Oscart a szerepért, ahogy illik.

7. Marv (Sin City – A bűn városa)

Forrás: Company Hungary Kft.

 

Kultikus képregényében Frank Miller egy kétméteres, sebhelyes arcú óriásként ábrázolja Marvot, aki az alkotó szándéka szerint olyan, mintha Conan, a barbárt egy ballonkabátban a film noir korszakába helyezték volna át. Frank Miller adaptációjában az egykori szépfiú, Mickey Rourke alakítja Marvot, aki a maszkmestereknek és a bokszoló múltjának köszönhetően annyira leamortizálta az arcát, hogy teljesen hiteles a meggyilkolt barátnőjéért véres bosszút álló hegyomlás szerepében. Marv annyira kemény, hogy még a villamosszékben sem tudnak vele egyből végezni.

6. Leónidasz (300)

Forrás: InterCom

 

Frank Miller képregényén alapul Zack Snyder kosztümös-háborús akciófilmje is, amely a híres thermopülai csatáról szól. A legendák szerint ekkor állt ki a hatalmas perzsa sereg ellen 300 spártai harcos, élükön Leónidasz királlyal. Snyder tesztoszterontól csöpögő műve a macsóság himnusza, amelyből gyakorlatilag bármelyik harcost delegálni lehetne erre a listára, de a prímet természetesen a kockahasú Gerard Butler viszi, aki az „Ez itt Spárta!” üvöltésével örökre mémmé vált.

5. Bronson (Bronson)

Tom Hardy gyakorlatilag minden második szerepével felférne erre a listára, ha felütjük a szótárt a „vadállatias ösztönlény” kifejezésnél, akkor egy szócikk helyett csak a színész fotóját látjuk. Nem véletlen, hogy Hardy egyik védjegyévé a „morgás” vált, a karakterei ugyanis sok esetben beszéd helyett így kommunikálnak – lásd például ezt az összeállítás a Tabu című sorozatból

Az egyik legemlékezetesebb figurát Nicolas Winding Refn filmjében alakította, méghozzá egy létező személy alapján. A Bronson művésznéven futó Michael Petersont az Egyesült Királyság legerőszakosabb rabjaként tartották számon, összesen több mint harmincnégy évet töltött rács mögött, ebből harmincat magánzárkában. A kigyúrt, kopasz és bajszos Hardy által alakított figura olyan, mintha Forrest Gump, dühkitörési problémákkal küzdő, pszichopata verziója lenne.

4. Egyszemű (A vikingek felemelkedése)

Alexander Skarsgård is meggyőző Az Északi viking bosszúállójaként, de a sokkal cingárabb Mads Mikkelsen mégis félelmetesebb. Nicolas Winding Refn kilencedik században játszódó filmjében egy titokzatos, néma és félszemű harcost alakít, akit a sztori kezdetén egy törzs afféle harci kutyaként tart láncon. Vesztükre, mert Egyszemű elszabadul, és végez mindenkivel. A film ezután vesz egy pszichedelikus fordulatot, és a további hentelések helyett inkább egy bizarr road movie-t látunk, de Mikkelsen átlényegülése ettől függetlenül zseniális.

3. John Wick (John Wick-széria)

Forrás: InterCom


Keanu Reevesből nem biztos, hogy kinéznénk, hogy hitelesen tud egy olyan figurát alakítani, aki filmenként kiírt egy lakótömbnyi gengsztert, de éppen ez a John Wick karakter lényege. Hősünk valaha egy jó lelkű figura volt, leszámítva azt az apróságot, hogy elit bérgyilkosként kereste a kenyerét, a felesége halála azonban megtörte, és most még a kiskutyáját is megölik az orosz banditák. Ezek után már tényleg nincs semmi vesztenivalója – csoda, hogy úgy kezd bele az ámokfutásos bosszúhadjáratába, mintha nem lenne holnap?

2. Chev Chelios (Crank - Felpörögve)

Forrás: Fórum Hungary

 

A listán szereplő alfahímek azért olyan veszélyesek és megállíthatatlanok, mert vagy maximálisan bíznak a saját képességeikben vagy mindent egy lapra kell feltenniük. A Jason Statham által alakított bérgyilkos az utóbbi kategóriába tartozik, megmérgezték, így már csak egy órája van hátra. Se gondolkozni, se lassítani nincs ideje, mert ha a teste nem tartja elég magasan az adrenalinszintet, akkor leáll a szíve. A film ettől kezdve folyamatos rohanás és zúzás, Statham karaktere átgázol mindenkin, aki az útjába kerül, egy ponton pedig saját magát elektrosokkolja, de ez még semmi a folytatáshoz képest, amelyben szó szerint a halálból tér vissza, és az a célja, hogy visszaszerezze az ellopott szívét (!), és bosszút álljon.

1. Mad Max (Mad Max – A harag útja)

Forrás: InterCom

 

Az új évezred legkeményebb férfije természetesen nem lehet más, mint egy Tom Hardy-karakter. A színésznek nem volt könnyű dolga, amikor Mel Gibson örökébe lépett, de legalább annyira magáévá tette az emberi mivoltából már-már kivetkőzött karaktert, mint az ausztrál kolléga. Az ő verziójában Max még kevesebbet beszél, először rabszolgaként, majd üldözött vadként látjuk, és a teljes film alatt menekülnie kell, de végül magányos harcos létére sikerül együttműködnie a többi túlélővel – köztük azzal a Furiosával (Charlize Theron), aki a legkeményebb női karakterek listáján valószínűleg szintén az élen végezne.