A 10 legnagyobb gázsi Hollywood történetében

Brutális összegeket vihetnek haza a legnagyobb sztárok, és van, aki kétszer is felkerült a listára.

A legjobban fizetett színészek Hollywoodban 20 és 40 millió dollár között keresnek, de vannak, akik ennél is többet visznek haza. A legnagyobb sztárok már megtehetik, hogy a fizetésük egészét vagy egy részét a film bruttó bevételéhez kössék, és százalékot kérjenek abból is, így ha kasszasiker lesz a produkció, akkor minden fél jó jár. Íme a filmtörténelem 10 legbusásabb gázsija, amely 8 férfi és 1 nő közt oszlik el. 

10. Adam Sandler: Nevetséges hatos

Adam Sandler annak idején négy filmre szóló, nagyjából 250 millió dolláros szerződést írt alá a Netflixszel. Az első film a Nevetséges hatos című westernvígjáték lett, amelyben Sandler egy indián törzs által felnevelt férfit alakít.

A kritikusok utálták a produkciót, amely 0%-os értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on. A sztár azonban így is 62,5 millió dollárt vihetett haza.

9. Harrison Ford: Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

Harrison Ford eredetileg a negyedik Indiana Jones-film idejére tervezte a visszavonulást, a Paramount azonban egy ellenállhatatlan ajánlattal meggyőzte a színészt, hogy írjon alá az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmhez.

A kritikusok itt sem voltak lelkesek, de Ford 65 millió dollárral lett gazdagabb.

8. Johnny Depp: Alice Csodaországban

Johnny Depp hetedik közös munkája Tim Burton rendezővel Lewis Carroll műveinek adaptációja volt. Az Alice Csodaországban Alice kalandjait követi nyomon, miután felnőtté válása után véletlenül visszatér a varázslatos Csodaországba.

Depp alakítja az Őrült Kalapost, Alice szeszélyes társát. A komoly fizikai átalakuláson átesett színész száját állítólag mindössze 661 szó hagyja el a filmben, mégis sikerült 68 millió dollárt bezsebelnie.

7. Sandra Bullock: Gravitáció

Sandra Bullock, aki az űrben rekedt űrhajóst alakítja George Clooney mellett, egy kiváló üzletet kötött a Warner Bros-szal.
A színésznő 20 millió dollárban állapodott meg a stúdióval, de emellett a jegybevétel 15%-át, a filmkölcsönzésből származó bevétel 15%-át is megkapta, valamint a televíziós és járulékos bevételekből is részesült. Összesítve így körülbelül 70 millió dollárt keresett a filmmel.

6. Tom Cruise: Mission: Impossible - Fantom protokoll

A harmadik Mission Impossible nem tudta túlszárnyalni a másodikat a kasszáknál, 147,5 millió dollárral kevesebbet keresett. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a 4. rész kedvéért a főszereplő Tom Cruise-nak kevesebbel kellett volna beérnie: a színész örömmel fogadta el a 75 millió dolláros gázsit.

5. Robert Downey Jr.: Bosszúállók: Végtelen háború

A Bosszúállók franchise a 2010-es években uralta a filmipart, és a Marvel Comics legikonikusabb karaktereit hozta össze a nagyvásznon. A The Hollywood Reporter információi szerint a csapat vezetőjét, Vasembert alakító Robert Downey Jr. egyedülálló pénzügyi megállapodást kötött a [Marvel] stúdió vezetőjével, Kevin Feige-val.

A Bosszúállók: Végtelen háború több mint 2 milliárd dolláros bevételt hozott, és a sztárok is részesedést kaptak, Downey Jr. pedig kábé 75 millió dollárt keresett.

4. Keanu Reeves: Mátrix-trilógia

Hollywood aranyifjúja a Mátrix-filmek révén futott be igazán anyagilag (is). A Neót alakító Reeves filmenként 15 millió dollárt keresett még a százalékos részesedés nélkül. Ha ezt összeadjuk a teljes bruttó bevétellel, a színész keresete filmenként 83 millió dollárra jön ki, ami a trilógia egészét nézve így 250 millió dolláros összbevételt jelent.

3. Johnny Depp: A Karib-tenger kalózai

Depp Jack Sparrow kapitány szerepével megütötte a jackpotot. A színész összesen öt filmben szerepelt, és bár a hatodikban már nem tér vissza az Amber Heard-ügy miatt, így is bezsebelt minden egyes filmért 90 millió dollárt, és ezzel összesen 450 millió dollárt keresett a franchise-on.

2. Will Smith: Men in Black - Sötét zsaruk 3.

Will Smith először az 1997-es Men in Blackban tűnt fel J ügynökként, amely a 90 millió dolláros büdzséből 589,3 millió dolláros bevételt hozott világszerte, és ezzel az év harmadik legtöbb pénzt termelő filmje lett.
A 2012-ben bemutatott 3. rész 624 millió dolláros bevételt hozott, és ezzel a trilógia legjövedelmezőbb filmje lett. Smith 100 millió dollárt tett zsebre a stúdióval kötött szerződése révén.

1. Bruce Willis: Hatodik érzék

A pályája csúcsán lévő Bruce Willisnek sikerült 20 millió dolláros fizetést kialkudnia, amikor úgy döntött, hogy szerepet vállal a filmben, de emellett a film globális bevételének 17%-át is megkapta, valamint további részesedést a DVD-értékesítésekből.

Miután a Hatodik érzék 672,8 millió dollárt hozott a kasszáknál, és ezzel 1999 második legnagyobb bevételű filmje lett, az akciósztár markát 115 millió dollár ütötte.

Via: Far Out Magazin