A 10 legviccesebb film a tudomány szerint

Nem tudunk vitatkozni a végeredménnyel.

A vígjáték talán a legszubjektívebb műfaj mind közül, más-más dolgokat tartunk viccesnek, ráadásul az adott film humorának szavatossága az évtizedek múlásával könnyen le tud járni. Bár egyetlen film sem képes megragadni az ízlések ilyen változatosságát, mégis van egy maroknyi alkotás, amely kiállta az idők próbáját.

Konszenzusra persze még így sem könnyű jutni minden idők legviccesebb filmjeinek megtalálásakor, de a tudományra szerencsére ebben a kérdésben is lehet számítani. Igaz, a szóban forgó kutatás során nem a konkrét reakciókat monitorozták az alanyokra szerelt műszerekkel, hanem egy olyan felmérést végeztek, ahol feljegyezték az adott film percenkénti nevetési arányát, de a végeredmény így is meggyőző.

A Lovefilm nevű egykori streamingszolgáltatás által végzett tanulmányban megkérdezték az előfizetőket, hogy melyik az a tíz film, amelyiken a legtöbbet nevettek. Ezeket az adatokat aztán összegyűjtötték, és a legjobban teljesítő alkotásokat levetítették egy válogatott nézőkből álló panelnek, és utána minden egyes filmnek egy "nevetés / perc” pontszámot adtak, amelyet értelemszerűen a nevetések számának és a film játékidejének hányadosaként határoztak meg.

Mi a legfőbb tanulsága ennek a tízes toplistának? Mivel az 1980-as Airplane! vezeti a listát percenkénti három nevetéssel, a harmadik helyen pedig a Csupasz pisztoly áll, megalapozottan állítható, hogy Leslie Nielsen a vígjátékok királya.

Az eredetileg „komoly színészként” drámákban és akciófilmekben szereplő Nielsen az Airplane!-nel tért át a vígjáték műfajára, ahol gyorsan ismertté vált. A ZAZ-trió, azaz David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker által jegyzett komédia a katasztrófafilmeket kigúnyoló paródiafilm, és Nielsennek annyira bejött ez a műfaj, hogy évtizedeken át készítette a hasonló műfaji paródiákat – ilyen a zsarumozikon élcelődő Csupasz pisztoly is.

10 érdekesség, amit tuti nem tudtál az Airplane!-ről – de a rendezők most elmesélik!

Eredetileg fekete-fehér film lett volna, Leslie Nielsen helyett Bill Murray, Chevy Chase és Sigourney Weaver főszereplésével.

Még több trivia

 

Érdekesség, hogy a Paramount stúdió azt akarta, hogy Bill Murray vagy Chevy Chase legyenek a főszereplők. Ők viszont a rendezők szerint vérbeli komikusokként nem tudták volna fapofával előadni a blőd marhaságokat, mert belevitték volna az egyéniségüket. Zuckerék a horrorikon Vincent Price-nak szánták a doktor szerepét, de nem vállalta. Végül Nielsen annak ellenére – illetve éppen azért -kapta meg a lehetőséget, mert teljesen szűz volt a komikusi szerepkörben. A három és fél millió dollárból készült film végül 130 milliót hozott, de ami még ennél is fontosabb, hogy meghonosított egy teljesen újfajta, helyzetkomikumokra, szóviccekre és groteszk jelenetekre épülő humort.

A lista második helyén Todd Phillips 2009-es havervígjátéka, a Másnaposok áll, amely óriásit ment a mozikban, és két folytatást is eredményezett, 2011-ben és 2013-ban.

Mennyire ismered a Másnaposok-trilógiát?

A szilveszter vagy az újév ideális alkalom, hogy újranézzük a Netflixen elérhető Másnaposok-trilógiát, vagy legalább a kultikus első részt. De előtte teszteljük a tudásunkat!

Kvíz!

 

Érdemes még kiemelni, hogy a listába csak két nem amerikai film fért be (Brian élete, Haláli hullák hajnala), és mindössze egy olyan, amelyben női szereplőgárda áll a középpontban (Koszorúslányok).

 

Minden idők legviccesebb filmjei a tudomány szerint:

  1. Airplane! (1980) - 3 nevetés / perc
  2. Másnaposok (2009) - 2,4 nevetés / perc
  3. Csupasz pisztoly (1988) - 2,3 nevetés / perc
  4. Superbad, avagy miért ciki a szex? (2007) - 1,9 nevetés / perc
  5. Borat (2006) - 1,7 nevetés / perc
  6. A híres Ron Burgundy legendája (2004) - 1,6 nevetés / perc
  7. Amerikai pite (1999) - 1,5 nevetés / perc
  8. Koszorúslányok (2011) - 1,4 nevetés / perc
  9. Haláli hullák hajnala (2004) - 1,3 nevetés / perc
  10. Brian élete (1979) - 1,2 nevetés / perc


Via: Far Out Magazine