A 7 legelborultabb karácsonyi film

Démonokkal küzdő űrmikulás, télapókra vadászó sorozatgyilkosos thriller, horror náci manókkal, a Reszkessetek, betörők! francia elődje és egyéb finomságok.

Aki unja már a klasszikus karácsonyi filmeket, és inkább valami unortodox csemegére vágyik, az is megtalálhatja a számítását – feltéve, hogy ügyesen keresgél az internet sötét bugyraiban. Válogatásunkban van minden, mint a búcsúban: démonokkal küzdő űrmikulás, télapókra vadászó sorozatgyilkosos thriller, horror náci manókkal, és a Reszkessetek, betörők! francia elődje.

 

Manók (1989)

Ebben az alacsony költségvetésű amerikai horrorfilmben (eredeti cím: Elves) Kirsten  és barátai véletlenül megidéznek egy ősi, démoni karácsonyi manót, amikor egy "karácsonyellenes" pogány rituálét végeznek az erdőben. Amiről a tinik nem tudnak, az az, hogy

a manó egy neonáci összeesküvés része, amely Hitler tervét akarja megvalósítani, létrehozva az árja fajt.

De van egy csavar is. Kiderül, hogy Hitler valójában ember-manó hibrideket akart létrehozni. És van még egy meglepetés: Kirsten az utolsó tisztavérű árja szűz a világon. Belép a sztoriba Mike McGavin is, a szerencsétlen, alkoholista exzsaru, aki önként jelentkezett, hogy eljátssza a Mikulást egy helyi áruházban, és ő az egyetlen, aki megállíthatja a náci támadást.

Mikulás (1959)

A mexikói fantasyfilmnek is elég hajmeresztő az alaphelyzete: az űrben élő Mikulás megküzd egy Pitch nevű démonnal, akit az Ördög küldött a Földre azzal a kifejezett szándékkal, hogy tönkretegye a karácsonyt. Ezt úgy akarja elérni, hogy megöli a Mikulást, és gonosz dolgokra készteti a gyerekeket.

René Cardona ma már kultikusnak számító filmjében szerepelnek többek közt táncoló babák, álompor, varázslatos kulcsok és mechanikus rénszarvasok. A Mikulás az ördög ellen címen is futó filmhez 1960-ban készült egy angolra szinkronizált verzió is, de az újrafelfedezésére 1993-ig kellett várni, amikor is a Mystery Science Theater 3000 című műsor egyik epizódjában bemutatták az amerikai közönség új generációjának is.


A Mikulás és a Jégkrémnyuszi (1972)

A Richard Winer által írt, rendezett, fényképezett, vágott és zeneszerzett, röhejesen béna zenés fantasyfilmben (Santa and the Ice Cream Bunny) a Mikulás egy floridai tengerparton landol. Arra ébred, hogy eltűntek a rénszarvasai, ezért telepatikusan magához hívja a helyi gyerekeket, hogy hozzanak neki állatokat - köztük egy gorillajelmezes férfit -, hogy visszahúzzák a szánját az Északi-sarkra.
A címadó Jégkrémnyuszira a film végéig kell várni, egy antik tűzoltóautót vezetve jelenik meg, miután a gyerekek kutyája, Rebel odahívta. Ezek után az már nem is olyan furcsa, hogy Tom Sawyer és Huckleberry Finn távolról figyeli és kommentálja az eseményeket.


Bikini vérfürdő karácsony (2009)

Forrás: Blood Bath Pictures

 

Jonathan Gorman és Thomas Edward Seymour rendezők nem minden előzmény nélkül készítették el ezt a trashgyöngyszemet: a Bikini vérfürdő (2006) és a Bikini vérfürdő autómosó (2008) sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy egy karácsonyi filmmel bővítik bikinis repertoárjukat, amit - hogy ne legyen semmilyen félreértés, - Bikini Bloodbath Christmas-nek neveztek el.

Nem akartak változtatni a bevált recepten, úgyhogy az előző két rész főgonosza, Chef Death sorozatgyilkos visszatért, hogy egy ünnepi ihletésű vérfürdővel ajándékozza meg a közönséget. És persze a bikinis, dögös sikolykirálynők sem maradhattak ki a buliból. A hírhedt trashgyártó filmes cég, a Troma Entertainment társalapítója, Lloyd Kaufman is feltűnik Dr. O'Masterblaster szerepében.


Game over (1989)

Kevesen tudják, de nem a Reszkessetek, betörők! volt az első film, amiben egy gyerek sufnituning eszközökkel védi meg magát a házába behatolóktól. Ezt a poént a 36.15 code Père Noël című francia horror-thriller is ellőtte már egy évvel Chris Colombus klasszikusa előtt.

A sztori szerint Thomas de Frémont egy félreeső, high-tech kastélyban él édesanyjával, nagyapjával és a kutyájával. A csodagyerek két dolgot szeret: a barkácsolást és a 80-as évek akcióhőseit. Karácsony este egy férfi, aki Père Noëlnek - Karácsony apónak - adja ki magát, betör a kastélyba, és őrült macska-egér játék kezdődik, miközben Thomas csapdák, biztonsági rendszerek és rögtönzött fegyverek arzenálját veti be, hogy visszaverje a gyilkos szélhámost. A cselekmény hasonlósága miatt érthető, hogy a film rendezője, René Manzor plágiumot kiáltva jogi lépésekkel fenyegette meg a Reszkessetek, betörők! készítőit.


Ne nyisd ki karácsonyig (1984)

Londonban karácsony van, és valaki sorra gyilkolja a Mikulásokat, így a New Scotland Yard nyomozói munkához látnak. Kate (Belinda Mayne), aki szemtanúja volt apja megölésének, összefog a nyomozókkal, hogy leleplezzék a gyilkost. Ahogy egyre több Mikulást gyilkolnak meg, kapunk egy jelentős fordulatot is, amikor megtudjuk, ki a gyilkos és miért kezdett ámokfutásba.

A főszerepet is jegyző Edmund Purdom filmjében (eredeti címén: Don't Open Till Christmas) a korszak divatjának megfelelően indokolatlan szexjelenetek is vannak, plusz jó pár kreatív gyilkossági módszert is láthatunk – egy ponton főszerepet kap pl. a gesztenye. Akit nem zavar a szex és a vér, annak ez a slasher tökéletes ellenszere lehet a cukormázzal leöntött netflixes karácsonyi romkomoknak.


A Mikulás legyőzi a marslakókat (1964)

1964-ben Paul L. Jacobson producer két hét alatt készítette el ezt a B-filmet (eredeti cím: Santa Claus Conquers the Martians), mindössze 200 ezer dollárból. Óriási bukás lett. 1978-ban bekerült a "Minden idők ötven legrosszabb filmje" című könyvbe, azóta viszont kultikus, „olyan rossz, hogy már jó”-típusú klasszikussá vált.

Az Ed Woodnak is dicsőségére váló sztori szerint

„gonosz űrlények”  el akarják rabolni a jóságos Télapót, hogy a Marsra hurcolják,

és ott befogják játékot gyártani a marsiaknak. Csakhogy a Földön a karácsonyi őrületben annyi Mikulás-jelmezes fickó van, hogy elrabolnak két földi gyereket is, hátha ők be tudják azonosítani az igazi Mikulást, és végül az ajándékra vágyakozó marslakók egymás ellen fordulnak...

Via: Collider