A 7 legemlékezetesebb hűtős jelenet a filmekben

Összeszedtük a legmulatságosabb és legfélelmetesebb mozis fridzsidereket a Szellemirtóktól az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságáig.

Ezen a héten, egészen pontosan november 15-én volt a hűtőtakarítás világnapja. A jeles és fontos ünnep alkalmából összeszedtünk hét olyan filmet, amelyben igen emlékezetes szerep jutott a konyhában duruzsoló frigónak - elvégre sosem lehet tudni, mikor szólal meg benne egy ismerősünk levágott feje, vagy mikor jön jól, ha el bele kell bújni, mert épp kísérleti atomrobbanás végeznek a szomszédban!

Vigyázat! Morbid és felkavaró tartalom! Az alábbi videók némelyikének megtekintését mindenkinek csak saját felelősségre ajánljuk!

 

1. E.T. – A földönkívüli

Ha hűtőszekrényes ikonikus filmjelenetekről van szó, akkor nekem mindig az jut eszembe először, amikor minden idők legcukibb űrlénye, E.T., a kissé csúnyácska, de nagyon barátságos földönkívüli becsiccsent pár doboz sörtől Steven Spielberg 1982-es kasszarobbantó blockbusterében. Nem lehet elégszer újranézni!

 

2. Szellemirtók

Belegondolt már a kedves PORT.hu-olvasó abba, hogy ha gyerekkorunk kedvenc akció-vígjátékából Dan Aykroydék kiszedik az összes poént, akkor ha nem is minden idők, de jó eséllyel a '80-as évek egyik legfélelmetesebb horrorját kaptuk volna meg végeredményként (kering is ilyen hangulatúra összevágott kamutrailer a neten)? Elvégre ha nem oldaná a film feszültségét a duci Habcsókember vagy Slimer, a mókás kis zöld zabagép, akkor minden gyerek halálra rémülne az ősi túlvilági entitástól, Goozertől, valamint a két démoni kutyájától, Vinz Clorthotól, aki A Kulcsok Őre, valamint Zuultól, aki A Kapu Őrzője, és történetesen halálra rémisztette szegény Danát (Sigourney Weaver) a hűtőszekrényből nyíló, dimenziók közti átjáróban ücsörögve.

 

3. Csupasz pisztoly

Ha a '80-as évek ezerszer újranézhető akcióvígjátékairól van szó, akkor természetesen a Szellemirtók mellett a Csupasz pisztoly-filmeket is meg kell említenünk, hiszen a hebehurgya Frank Drebin felügyelő minden egyes mondata itt cseng a mai napig a fülünkben (nem véletlenül szedtük össze nemrégiben a legviccesebb dumáit). Aki szerint nem vicces az, ahogy az összetéveszthetetlenül ősz üstökű nagy nevettető, Leslie Nielsen összeakadt szemekkel elterül, miután beleszimatol az ínycsiklandónak látszó, ám a valóságban három éve a hűtőben rohadó kínai kajába, az menjen orvoshoz (kis szerencsével Dr. Rosenblatthoz kerül a 7-es szobába)!

 

4. Az

Manapság már hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de évtizedekkel azelőtt, hogy az eszelős ábrázatú Bill Skarsgård mindenkit halálra rémített az elmúlt évek legtöbbet kaszáló horrorfilmjeiben, az Az 1-2 -ben, egyszer már készült egy kiváló adaptáció Stephen King azonos című bestselleréből. Az 1990-es tévéfilmes változatban a nem kevésbé tehetséges Tim Curry ijesztgette az Isten háta mögötti kisváros gyerekcsapatát, akik aztán felnőttként is visszatértek ifjúkoruk rémálmainak helyszínére, Derrybe. Kivéve egyvalakit: Stant, aki mindegyik verzióban megölte inkább magát, csak hogy ne kelljen később újra szembenéznie az ördögi Pennywise-zal. Naná, hogy a gyilkos kedvű bohóc az ő hűtőbe rakott, levágott fejeként gúnyolódott a többieken!

 

5. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

A fanatikus Indy-rajongók valószínűleg a mai napig nem bocsátották meg ennyi év után sem Steven Spielbergnek, hogy a 2009-es Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában nem okkult nácik voltak, hanem okkult szovjetek, és a béna CGI-vel megrajzolt majmokat (itt írtunk róluk) csak a filmvégi UFO kinézete múlta alul. A legnagyobb savazást viszont az a jelenet kapta, amikor a derék régészprofesszor (Harrison Ford) úgy él túl egy kísérleti atomrobbanást, hogy bebújik egy fridzsiderbe (érdekesség, hogy ezt a jelenetet Spielberg a Vissza a jövőbe kidobott jeleneteiből vette át, ahol eredetileg nem is a DeLoren, hanem egy hűtő lett volna az időgép). De nem teljesen érthető ez a népharag, hiszen ez a jelenet nagyon vicces, és ugyanezek a hőbörgő rajongók pár évtizeddel korábban még alighanem ujjongva tapsikoltak, amikor Indy mentőcsónakban ücsörögve élt túl egy ejtőernyő nélküli zuhanást, lávatavak fölött hullámvasutazott egy bányában, a többi irreális dologról nem is beszélve.

 

6. A hangok

Bár Ryan Reynolds mindig is híres volt arról, hogy ugyanazt a kockás hasú, folyton viccelődő, laza fickót alakítja az összes létező filmjében, ez a 2014-es horrorvígjátéka eléggé kilóg a sorból - már ami a kettyósságot és a totális agyrottyot illeti. Nem elég ugyanis, hogy a derék főhős, Jerry azt képzeli, hogy a kutyájával és a macskájával társalog,

a kedélyes diskurzusba néha beleszól Gemma Arterton hűtőben tartott, levágott feje is.

 

7. Joker

Joaquin Phoenix 2019-es kultfilmjében egy mentálisan sérült stand up komikus, bizonyos Arthur Fleck csak jó vicceket szeretne mesélni. Gotham City társadalma azonban semmibe veszi, és rútul bánik vele, ezért Arthur végzetes tempóban indul el a kétségbe esés lefelé tartó spirálján, melynek a végén a bűnözés és a vérszomjas alteregója, Joker várja. Ennek a folyamatos testi-lelki megnyomorodásnak egy igen kifejező példája az a jelenet, amikor szegény Arthurt már a gothami rendőrség hívogatja telefonon, de ő mit sem törődve ezzel, bemászik inkább a frigóba.