A Bosszúállók: Végjáték tényleg lenyomta a Titanicot?

A Marvel-mozi jelenleg a második helyen áll minden idők legjövedelmezőbb filmjeinek a toplistáján – de a hype mögött álló stúdió megfeledkezik az inflációról.

James Cameron szerdán Twitter oldalán gratulált a Bosszúállók: Végjátékot gyártó Marvel vezérének, Kevin Feige-nak és mindenkinek a cégnél, amiért a jegybevételi ranglistán lekörözték 1997-es művét, a Titanicot, hiszen a Cameron-film annak idején 2,187 milliárd dollárt kaszált világszerte, a Végjáték pedig, 2,272 milliárdnál jár – előbbi ezzel a harmadik, míg utóbbi a második helyet foglalja el minden idők legjövedelmezőbb filmjeinek a toplistáján (az élen az Avatar áll).

A hangsúly azonban essen ezúttal az '1997-es művére' és az 'annak idején' szókapcsolatra, hiszen – ahogy arra az IndieWire felhívja a figyelmet – a Marvel mozi sikereinek ünneplésekor mindenki megfeledkezik az inflációról. A lap számításai szerint az inflációt figyelembe véve a Végjáték jelenleg nagyjából a hetedik helyen állhat, aminél minden bizonnyal magasabbra fog kerülni, hiszen még gőzerővel vetítik – csak nem olyan magasra, ahogy a film mögött álló marketinggépezet állítja.

Amikor a Titanicot bemutatták, még csak 4,59 dollár volt az átlagos jegyár (a mai 9,11 dolláros árhoz képest), tehát a 2,187 milliárd dolláros eredmény eléréséhez sokkal több néző váltott jegyet, mint most a Végjátékra. Ha tehát ezek a nézők a mai árakon vennék meg a belépőjüket, sokkal magasabb lenne a Titanic összbevétele.

Ily módon átszámolva, tehát az inflációhoz igazítva például az E.T. 2,3 milliárd körüli jegybevételen áll, A muzsika hangja 2,5 milliárdon, a Csillagok háborúja 2,7 milliárdon, az Elfújta a szél pedig 3,5 milliárdon. A jelenleg a toplista élén álló Avatar bevétele a mai árakra átszámolva 2,788 milliárdról 3,2 milliárdra nő, a Végjátéknak tehát valójában még nagyjából egymilliárd dollárt kellene összekalapoznia, hogy lekörözze.

Titanic. Forrás: InterCom

 

Ami pedig a Titanicot illeti, annak a filmnek a bevételi előnye behozhatatlan, hiszen átszámolva 3,8 milliárd dolláron áll. Ehhez a Végjátéknak további 1,6 milliárd dollárra kéne szert tennie, ami azonban nem túl valószínű. A Marvel mozi valójában most már csak a nemzetközi piacon (tehát az észak-amerikai jegybevételeket nem számítva) verheti meg a Titanicot, ahol James Cameron filmje (átszámítva) 2,6 milliárd dollár körüli összeget hozott.


(via IndieWire)