A filmesek most már tényleg nem tudják, hol a határ

Ha ez így megy tovább, pisiszünetet kell beiktatni a mozikban. Most épp Martin Scorsese legújabb alkotásáról derült ki, hogy rekordhosszúságú.

A The Irishman című, igaz történeten alapuló gengszterfilmről sokszor írtunk már korábban: ez az a Jimmy Hoffa és az olasz maffia leghűségesebb bérgyilkosává avanzsáló, szokatlan módon ír származású Frank „The Irishman” Sheeran történetét megéneklő mű, aminek a kedvéért digitálisan több évtizeddel megfiatalították a főszerepeket játszó Al Pacinót és Robert De Nirót (de a filmben mások mellett a rég látott Joe Pesci is szerepel).

Mivel a The Irishmant hamarosan vetíti a New York-i Filmfesztivál, kiderült a hossza: nem kevesebb mint 210 perc, azaz három és félórás! Eddigi pályáján ez a filmet rendező Martin Scorsese leghosszabb nagyjátékfilmje: teljes félórával hosszabb, mint a direktor eddigi leghosszabb alkotása, A Wall Street farkasa.

Forrás: Netflix

 

De nem ez okozza az egyetlen felzúdulást a filmmel kapcsolatban, hiszen az is kiderült, hogy csak a mozinézők töredékének lesz alkalma nagyvásznon megnézni. A The Irishman ugyanis a Netflix gyártásában készült, és a streamelős cég régóta rossz viszonyban van a hagyományos filmszínházakkal. A művet november 27-től lehet streamelni a Netflix felületén, de előtte a társaság bemutatja a mozikban is, mivel csak moziban (is) forgalmazott alkotásokat lehet nevezni Oscar-díjra.

És hiába lépett be a Netflix idén – a netes filmgyártók és -forgalmazók közül elsőként – a filmszínházakat tömörítő MPAA-ba (Motion Picture Association of America: Amerikai Mozgóképes Szövetség), a legnagyobb amerikai moziláncok, mint például az AMC és a Cineplex nem hajlandó vetíteni a mozijaiban a The Irishmant. A Netflix ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy a mozipremier november 1-jén, mindössze 26 nappal az online bemutató előtt legyen, ami nem tetszik a mozisoknak, hiszen nekik a profit maximalizálása, azaz a film minél hosszabb ideig való műsoron tartása a céljuk (hagyományosan emiatt 90 nap szokott egyébként eltelni a mozis és a házimozis premier között).

Ehhez hasonlóan persze a Netflixet is nyilván az mozgatja, hogy ha már mindenki megnézte a filmet moziban, kevesebben fogják streamelni. Nehéz tehát igazságot tenni, de annyi biztos: a dologgal a nézők járnak rosszul, hiszen így igazán méltó körülmények között, azaz nagyvásznon csak a töredékük fogja tudni megnézni a The Irishmant, mivel a nagy láncok visszalépése miatt sokkal kevesebb moziban kerül műsorra.


(via Uproxx, Consequence of Sound)