A filmtörténet leggagyibb szörnyei

Az agykárosodás veszélyével dacolva alámerültünk az internet legsötétebb bugyraiba, hogy összekotorjuk a leggagyibb szörnyeket, amiket emberi elme valaha kitalált.

Facebookon, 9gagen és az internet egyéb bugyraiban bóklászva rendszeresen belefuthatunk olyan gifekbe, amit ha megnézünk, csak bután bámulunk magunk elé, mert egyszerűen képtelenség megemészteni a látottakat.

Mint ezt az izét.

Némi nyomozás után sikerült megtudni, hogy az 1973-ban bemutatott Kikaider 01 című (természetesen) japán sorozatból bukkan fel. A japánoknak közismerten gazdag a szörnykultúrájuk, és a kaijuk (óriásszörnyek) mellett minden méretben képesek idiótábbnál idiótább lényeket kitalálni. 

Persze a szörnyfilmek között is találunk jót és rosszat egyaránt. Például az eredeti Godzilla (legalábbis az első fele) mesteri, ám a későbbiekben, sok-sok résszel később, gonoszból Japán nemzeti hősévé válik, és csak azért mászik elő a tengerből, hogy legyőzze az aktuális pusztító szörnyeteget - közben porig rombolja a fél országot, sebaj.

A sorozat egyik érdekes darabja a Godzilla vs. Hedorah, egy trash tanmese a környezetszennyezésről: a gonosz szemétszörny szmoggal pusztítja az embereket, ám egy kisfiú segítségül hívja a nagy Godzillát. A naplementében bandukoló japán Süsü pedig elindul, hiszen meló van.

Érdemes megnézni a film trailerét is, hiszen Hedorah nem az a klasszikus, lassítva támolygó bestia, hanem egészen figyelemreméltó, szmogot fingó szörnyufó.

Sajátos és kifinomult ízlés kell hozzá, hogy egy ilyet látva a felismerés sokkján túl rajongani tudjunk ezekért a csodálatos gagyikért, de érdemes, hiszen valóságos kincseket találni!

Ez a kis jelenet a Gamera vs. Guiron című filmből van. Ugyan  világszerte nem olyan ismert, mint Godzilla, de Gamera is ott van a legnépszerűbb óriásszörnyek között. A sugármeghajtású, repülő óriásteknős ebben a részben két kisgyereket ment meg a gonosz földönkívüliektől, és természetesen különböző szörnyekkel harcol, köztük a címszereplő, vérnősző, bugylibicskacápa fejű Guironnal is.

De nem kell félni, mert Gamera kitűnő formában van!

Az alábbi gif láttán a szemfülesek már rájöhettek, hogy ez a szembetűnő úriember is egy japán alkotás szereplője. A Kamen Rider Stronger című sorozat ádáz bűnszövetkezetének, a Black Satannak egyik főgonosza, Mr. Titan, más néven One-Eyed Titan.

Erről sajnos nem sikerült kiderítenem, honnan van, de nem maradhatott ki ebből a kis összeállításból.

Ne higgyük, hogy csak az ázsiai filmesek ilyen elvetemültek! A B-filmek atyaúristene, Roger Corman álmodta vászonra a Creature from the Haunted Sea-ben ezt a minden bizonnyal gengszter hajlamú lényt.

A Fiend Without a Face című, 1958-as brit horrorban atomenergiát zabáló láthatatlan lények lopják az agyakat, gerinccel és a többi hozzávalóval együtt, aztán így császkálnak.

Az 1953-as, csapnivaló, ám kultikus horrorban a rendkívül alacsony költségvetés jegyében egy molyrágta, bolhás gorillajelmez tetejére rábiggyesztettek egy kézműves űrhajós sisakot, abba beleszúrtak egy tévéantennát, és máris támadásra készen állt a félelmetes

Robot Monster!

A legbénább filmes szörnyek toplistáján előkelő helyet szokott elfoglalni, sőt, több helyütt a világ legpocsékabbja a The Giant Claw. Több gifet is találni nevezetes gonoszkodásairól, de érdemes inkább egyben megnézni az 1957-es alkotás hírhedt jelenetét, amelyben ez a félelmetes bestia megtámad egy repülőgépet!

Végezetül álljon itt az Ultra Q sorozatból a később jó útra tért Garamon, akit meggyötört az élet.