A John Wick-filmek legjobb „beugró művészei”

A John Wick-filmek őrült nagy sikere garantálta, hogy a készítők igazi sztárokkal is le tudtak szerződni a folytatásokhoz, vagy megnyerhettek olyanokat, akiket ők tartanak igazán nagyra.

Willem Dafoe – Marcus, a mentor (John Wick)

Marcus, a szabadúszó bérgyilkos John Wick jó barátja és egyben mentora – ahhoz képest, hogy gyilkos, Wicknek rengeteg barátja van! -, ezért amikor Viggo Tarasov (Michael Nyqvist) felkéri, hogy a 2 millió dollár vérdíjért ölje meg Wicket, ő csodálkozik a legjobban, hogy

Marcus  habozás nélkül igent mond.

Jogos az orosz maffiafőnök kételye, a mesterlövész puskával felfegyverzett férfi, aki szemmel tartja a Continental Hotelben pihenő Wicket, kétszer is megmenti annak életét azzal, hogy időben figyelmezteti. Csakhogy lebukik, a rivális bérgyilkosnő, Miss Perkins (Adrianne Palicki) észreveszi, ahogy a két férfi barátilag cseveg, és ezután Viggo végez vele. Még ekkor is Marcusé az utolsó szó, gyorsan végez két fogdmeggel, mire sikerül lelőni – de ezzel egy hosszabb, kegyetlen kínzást előz meg.

Halle Berry – Sofia (John Wick: 3. felvonás – Parabellum)

A John Wick filmek világát a Continental Hotel határozza meg, annak szabályit követi minden játékos – az itt dolgozók pedig a Felső Kör szabályait követik. És nem csak egy Continental van, a világ számos pontján található a bűnözők számára üzemeltetett, nekik menedéket nyújtó hotel. Van egy a marokkói Casablancában is,

amit Sofia, Wick egykori bajtársa, kollégája és talán szeretője vezet.

Bár a nő tudja, hogy Wick fejére óriási vérdíjat tűztek ki, hajlandó segíteni neki, pláne azután, hogy a férfi „életbe lépteti”  még régen kötött vérszerződésüket. Akárcsak Wick, ő is imádja a kutyákat, a két tökéletesen kiképzett belga Malinois azonban nem házi kedvenc, hanem testőrök és bármikor bevethető fegyver, és nagy segítséget jelentenek hőseink számára. Nem véletlen tűnik fel a kutyafajta a negyedik részben is, Berryből viszont túl keveset kapunk.

 

Anjelica Huston – Az Igazgató (John Wick: 3. felvonás – Parabellum)

Anjelica Huston nem feltétlenül az a kaliberű és típusú színész, akire egy John Wick-filmben számít az ember, de pont ez a szép a szériában, hogy olyanokat is „beszippant”, akik nem erről a műfajról ismertek. Huston Ruska Roma nevű orosz/roma, esetleg belorusz bűnszervezet igazgatónője, akinek székhelye egy patinás színházban van, ami furcsa módon egyben balett- és birkózóiskola is egyben. Itt kiderül, hogy

Wick egykor a „törzs” tagja volt Jardani Jovonovich néven.

Wick egy különleges rózsafüzérrel emlékezteti erre az igazgatónőt, szabad utat kérve Casablancába, hogy dolgai végére járhasson – spoiler, nem jár majd sikerrel. Az igazgatónő igent mond, a „jegyét” pedig úgy érvényesítik, hogy egy forró vassal billogot nyomnak a hátára, kereszt alakban. Bár Hustonnak olyan marhaságokat kell mondania, mint „A művészet fájdalom, az élet szenvedés”, neki még ez is jól áll.

 

Common – Cassian, a testőr (John Wick: 2. felvonás)

A rapperből lett színész azon kevés karakterek egyike, aki nem bérgyilkos, hoteligazgató vagy valamiféle bandavezér. Ő egy maffiafőnök, Gianna D'Antonio (Claudia Gerini) hűséges testőre, és a dolgok úgy alakulnak, hogy egy régi szívességért cserébe Wicknek meg kell ölnie D’Antoniót. Cassian bosszút esküszik, és ehhez még azután is tartja magát, hogy Wick a Continental semleges terepén egy ital mellett elmagyarázza, miért nem volt más választása.

Az ő harca becsületbeli ügy, amit Wick is megért

– de annyira azért nem megértő, hogy hagyja magát megöletni. Utolsó összecsapásuk egy zsúfolt metrószerelvényen zajlik, és egy késpárbajról van szó, és bár Cassian méltó ellenfél, végül Wick kerekedik felül: a kését a férfi mellkasába szúrja, pont olyan mélyen, hogy még ne ölje meg; ha a másik kihúzza a pengét, elvérzik, és ezt ő is tudja. Így magába roskadva várja, hogy megérkezzenek a mentők – miközben Wick elbúcsúzik azzal, hogy részéről ez szakmai udvariasság.

 

Mark Dacascos – Zero (John Wick: 3. felvonás – Parabellum)

Hollywood etnikailag „legvegyesebb” akciósztárja, a B-filmek örök börtönébe zárt, filippínó, hawaii, kínai, japán, ír és spanyol felmenőkkel rendelkező Dacascos a harmadik rész egyik főgonosza, aki mellesleg Wick egyik legnagyobb rajongója, egy bizonyos Zero. Aki egyszerre nindzsa, triád és szusi séf – amúgy a színész egy nagyon sikeres főzőműsor, az Iron Chef America zsűrielnöke -, aki azért akarja legyőzi példaképét, hogy önmagának bizonyítson, és aki rendkívül hatékony tanítványaival terrorizálja Wick minden segítőjét. Dacascos élete legjobb alakítását nyújtja egy olyan szerepben, ami egyszerre röhejes és baromi jó, és ami teljesen komolytalanná tehette volna az egész filmet – de nem tette.

 

Donnie Yen – Caine, a vak gyilkos (John Wick: 4. felvonás)

Nem ez a hongkongi félisten, Donnie Yen első hollywoodi kiruccanása, láthattuk a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történetben (2016) és az xXx: Újra akcióban-ban (2017) , és vicces, mert az előbbiben is egy vak harcos volt. Itt azért veszítette el a látását, mert egy küldetés során kudarcot vallott, és „cserébe” a szemeit ajánlotta fel, de most újra akcióba kell lépnie, mert a lányával zsarolják. Aki nagyon szépen hegedül.

Nincs más választása, mint John Wick nyomába eredni,

akivel egykor jóban voltak, és mivel az útjába áll, kénytelen végezni egy közös baráttal (Hiroyuki Sanada) – ami egy újabb bosszútörténet kezdete. Ezek után az is kiderül, hogy a végső párbajban neki kell majd a gyilkosságot megrendelő gyáva márki (Bill Skarsgård) helyett megmérkőznie Wickkel, és pont ezért mindent megtesz, hogy az oda is érjen a kitűzött időpontban a megfelelő helyre, és ezzel gyakorlatilag régi barátja új szövetségese lesz, ami a végeredményre is kihat majd. Yen pedig tökéletesen hozza a kissé flegma, de végsőkig profi harcost.

 

Cecep Arif Rahman és Yayan Ruhian – a tanítványok (John Wick: 3. felvonás – Parabellum)

A végére maradtak a kedvenceink. Lehet, hogy a két név nem mond semmit az átlag olvasónak, de Rahman és Ruhian A rajtaütés (2011) és annak második része után szupersztárnak számítanak a harcművészfilmes szakmában. A két jelentéktelen külsejű, aprótermetű indonéz fickó vendégszerepelt a Star Wars: Az ébredő erőben is, és Chad Stahelski is fontosnak tartotta őket szerepeltetni, és nem csak méltó ellenfelei lesznek a náluk kétszer nagyobb Wicknek, hanem a kölcsönös tiszteletadás teszi emlékezetessé a találkozásukat. Bár ők ketten Zero (Mark Dacascos) emberei, tisztelettel tekintenek a legendás Wickre, sőt, látva, hogy az mennyire kimerült és milyen sok harcot vívott meg, előzékenyen megvárják, míg kifújja magát,

sőt felsegítik a földről, noha fél perc alatt elintézhetnék.

A harcot végül Wick nadrágszíja dönti el, azt fegyverként használva távol tudja annyira tartani magától két ellenfelét és azok görbe késeit, majd fokozatosan fölénybe kerülve kihasználja fizikai előnyét. Végül mindhárman átzuhannak az üvegpadlón – ennél a jelenetben MINDEN üvegből van, de ki tudja, hogy miért? -, és most hősünk végezhetne a két támadóval, de élni hagyja őket, ami nála a legnagyobb tisztelet jele.