A kackiás belga bajusz visszatér

A három éve bemutatott Gyilkosság az Orient expresszen tényleg elég jól sikerült, így borítékolható volt, hogy Kenneth Branagh visszatér Hercule Poirot-ként, és milyen jól tér vissza!

Kenneth Branagh újra azt csinálja, amihez ért, KLASSZIKUS irodalmi feldolgozásokat. A nagybetűs kiemelés annak szólt, hogy utolsó munkája, a jókorát hasaló Artemis Fowl is adaptáció volt, csakhogy kortárs bestselleré, márpedig a jól öregedő színész rendezőnek a patinás darabok állnak kézre. Hírnevet is Shakespeare-feldolgozásokkal szerzett, elsőként az V. Henrikkel (1989) amit továbbiak követtek, legutóbb pedig Agatha Christie–ből dolgozott, és ezt teszi most is.

A lassan három éve bemutatott Gyilkosság az Orient expresszen – ahol nem csak rendező, de szokása szerint színész, sőt, producer is volt – remekül sikerült. Hercule Poirot figurája nagyon is feküdt Branagh-nek, kézenfekvő volt, hogy folytassák a szériát, alapként pedig az írónő 1937-es regénye szolgált, amit a most kijött előzetes alapján még senki sem dolgozott fel ilyen látványosan, pedig sokan próbálkoztak, hiszen mind Peter Ustinov, mind David Suchet megjárta már a Nílust. A Halál a Níluson története pedig innen már nyilván nem lesz túl nagy meglepetés: egy csodásan induló nászutat tesz tönkre először a féltékenység – az újdonsült férj (Armie Hammer)  előző menyasszonya (Emma Mackey) is a hajóra szállt -, majd a gyilkosság. Természetesen az ifjú, gazdag és csodaszép feleség (Gal Gadot) halálát mások is akarhatták, akad is gyanúsított szép számmal, Poirot pedig átlát a szitán.

Akárcsak az Orient expressz esetében, Branagh, aki most talán kicsit kisebbre vágatta a belga nyomozó legendás bajszát, ismét elképesztő színészgárdával dolgozott. A fent említetteken kívül Letitia Wright, Sophie Okonedo, Annette Bening, Dawn French és Russell Brand is ott szerepelnek a tanúk, illetve gyanúsítottak között – Brandet, az egykori csapzott, idétlen komikust szinte meg sem lehet ismerni. A téli tájat pedig a színpompás észak-afrikai táj váltja fel a folytatásban – ha tekinthetjük a filmet annak -, ami tényleg elképesztően jól néz ki, és ebből a rövid ízelítőből ítélve rendkívül izgalmas is lesz – ami persze nyilván Agatha Christie érdeme is. A film október 23-án kerül világszerte a mozikba.