A kínaiak szeretnek háborús filmet készíteni, és jól is csinálják

A legújabb kínai háborús eposz a japánok ellen vívott harcuk egyik igazán hősies epizódját énekli meg, amikor 800 alulfegyverzett, alig kiképzett kínai katona - akik valójában 452-en voltak – egy egész japán hadsereget állított meg.

A kínai filmipar eszméletlenül nagy potenciállal és outputtal rendelkezik, és egyes felmérések szerint ennek a termelékenységnek nagyjából ötödét adják ki a hazafias érzelmű háborús filmek. Egyes stúdiók kisebb hadsereggel rendelkeznek, egy megszólaltatott statiszta pedig elmondta, hogy napi szinten hússzor, harmincszor „hal meg”, különböző egyenruhában – rendszerint japán uniformisban. Merthogy a kínai  háborús alkotások zömében Japán a nagy ellenség, és tekintettel az ország elképesztő veszteségeire, becslések szerint 15 millió halottra a két ország között vívott háborúban, illetve a japánok által elkövetett rettenetes háborús bűnökre, némileg érthető a „neheztelés”. Az új, elképesztően látványos kínai háborús eposzban, a The Eight Hundredben is a japánok a rosszfiúk.

 

Megtörtént eseményről van szó, 1937-ben az ún. második kínai-japán háború során a japánok először Shanghait támadták meg, és el is foglalták a város nagy részét, bekerítéssel és megsemmisítéssel fenyegetve az ott rekedt kínai csapatokat. Ekkor bízták meg a 88. hadosztály egyetlen zászlóalját, hogy tartóztassák fel a diadalmas ellenséget a stratégiai fontosságú Sihang raktárépületet elfoglalva, időt nyerve a többiek számára a visszavonuláshoz, és egyben demonstrálva a külföldi hatalmak előtt az ország elszántságát és áldozatkészségét. Ahogy mondani szokás, öngyilkos küldetés volt a nagyságrendekkel jobban kiképzett, jobban felfegyverzett japánokkal szemben, de volt a védőknek egy óriási előnyük. Az ostrom szó szerint a nyugati hatalmak helyi képviseletei orra előtt zajlott el, ezért a japánok nem merték bevetni a nehéztüzérséget és bombázóikat vagy mérges gázt használni.


Persze egy kínai filmben nyilván túlteng a hazafiasság, az előzetesben is olyan véres jeleneteket láthatunk, amik nem történtek meg – a háború nagy részével ellentétben, a védők nem szenvedtek elképesztő veszteségeket -, de nyilván kell egy kis melodráma és kell az is, hogy érezzük, mekkora volt a tét. És ha el is túloznak pár dolgot, a kínaiak elképesztően jók ebben a műfajban, nyilván költenek is rá, és a The Eight Hundred csatajelenetei kenterben verik a legtöbb hasonló hollywoodi produkciót. Ami pedig a címet illeti, az a 800 hősre utal, ahogy a védőket hívták – és akik mellesleg pontosan 452-en voltak, a nagyobb számot a japánok megtévesztésére adták ki, mivel az ostromot több rádió is közvetítette. A Hu Guan (A tehén) rendezte film nyáron már aratott az újranyitó kínai mozikban, ahol csak a nyitó hétvégén 112 millió dollárt hozott, most pedig Amerikában kezdik vetíteni augusztus 28-tól. Talán valahogy eljut hozzánk is, mondjuk valamilyen kínai filmhéten. Vagy csak úgy, letöltve.