A legkékebb szemek - Dane DeHaan portré

Furcsa srácról van szó, akiben van valami nyugtalanító, akit nem kedvel meg elsőre az ember, de akire oda kell figyelni, már csak azért is, mert ő Valerian a valaha készült legdrágább francia filmben!

Biztosan sokan kapták fel a fejüket, amikor kiderült, kit tett meg Luc Besson évtizedek óta tervezett filmje, a Valerian és az ezer bolygó városa címszereplőjének: Dane DeHaan neve ugyan ismerősen csenghet, de azért nem egy szupersztárról beszélünk. Sokszor, sok helyen láthattuk, de ilyen nagy feladatra még sosem kérték fel.  Hősünk 1986. február 6-án született a pennsylvaniai Allentownban, teljes nevén Dane William DeHaanként, és, ahogy azt a neve is sejteti, főleg holland felmenőkkel rendelkezik, bár anyai ágon egy kis olasz vér is bejátszik. Édesapja, Jeff DeHaan számítógép programozó, édesanyja, Cynthia Boscia pedig egy bútorgyár vezetőségében dolgozik, van egy nővére, akit Meghannak hívnak. A középiskolát a pennsylvaniai Emmaus Középiskolában végezte el, majd az Észak-Karolinai Egyetemen szerzett diplomát, és gyerekkorát „teljesen normális, elkényeztetettnek” írta le.

Dane 2003-ban tűnt fel egy kisebb színpadi szerepben, majd egészen 2008-ig nem játszott semmiben. 2008-ban kapott egy epizódszerepet a Különleges ügyosztály sorozatban, majd ezután jött egy tévéfilm, majd pár filmes mellékszerep. A változást 2010 hozta meg, ekkor kapott egy hét epizódra szóló szerepet a Golden Globe-díjas HBO sorozatban, A terapeutában, amelyben Jesse-t alakította, hamarosan pedig a True Blood - Inni és élni hagyniban szerepelt három epizódon keresztül. Szélesebb körben minden bizonnyal a 2012-es, természetfölötti erőkkel rendelkező középiskolások életét bemutató Az erő krónikája című mozi után ismerték meg a nevét. Szintén 2012-ben mutatták be a Fékezhetetlent, amelyben Tom Hardy, Gary Oldman, Shia LaBeouf és Jessica Chastain oldalán játszott, igaz, nem főszerepben. 2013-as filmjei közé tartozik a Túl a fenyvesen, szintén mellékszerepben, az Öld meg kedveseid, ahol már az egyik főhős volt, valamint az Ördöglakat, egy megtörtént brutális gyilkosság története, illetve ő volt az Antal Nimród rendezte Metallica koncertfilm, a Metallica Through the Never főhőse, a Trip nevű futár.

A 2014-ben mozikba került A csodálatos Pókember 2.-ben Peter Parker legjobb barátját és későbbi ellenfelét, Harry Osborne-t alakította. A 2015 őszén megjelent életrajzi ihletésű Life című filmben Robert Pattinson oldalán alakította James Deant. 2017-ben többször is találkozhattunk vele a mozikban: év elején Az egészség ellenszere című, nagyot bukott művészhorrorban, valamint a Tulipánláz című kosztümös drámában, ahol egy fiatal festőt alakít, aki beleszeret egy boldogtalan férjes asszonyba, akinek a portréját kéne megfestenie. Most pedig itt van a Valerian és az ezer bolygó városa, Luc Besson évtizedek óta dédelgetett „szerelemgyermeke”, a legendás Valerian és Laureline című képregény egészestés filmes verziója. Bár a film angolul készült, mégis ez lesz minden idők legdrágább francia produkciója, és a hírek szerint iszonyú látványos és nagyon szórakoztató darabról van szó.  

2006 óta jár színésznő barátnőjével, Anna Wooddal, akit a Mad Men – Reklámőrültekből ismerhetünk, és akit 2012. június 30-án vett feleségül. Kislányuk, Bowie Rose 2017 áprilisában jött világra. Benicio del Toróval, Harvey Keitellel és Aaron Taylor-Johnsonnak együtt szerepel a Prada 2013-as tavaszi-nyári kampányában. Az olasz márkával való együttműködés annyira sikeresnek bizonyult, hogy 2016-ban a Prada L'Homme nevű parfümjének reklámarca lett, de a 2017-es kampányban is szerepet kapott Jessica Chastainnel. És majd elfelejtettük, mindene a golf!