A meggyilkolt kisgyermekről szóló filmet nem vonják vissza az Oscarról

Megvédte a rendező a Detainment című friss Oscar-jelölt rövidfilmet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a héten jelentették be az Oscar-jelöléseket, köztük a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájával – ahol egyébként egy magyar film, a Susotázs nominálásának is drukkolhattunk, de végül nem került be az öt jelölt közé. Bekerült ehelyett egy Detainment című félórás kisfilm, az ír Vincent Lambe alkotása.

A Detainment a brit történelem egyik legszörnyűbb bűntényéről szól: két tízéves fiú 1993-ban megkínozta, majd megölte a mindössze kétéves James Bulgert. Az alkotás – amely a rendőrségi kihallgatások jegyzőkönyvei alapján született – már most számos díjat a magáénak tudhat, és a kritika is jól fogadta.

James Bulger. Forrás: BWP Media via Getty Images

 

James Bulger családja azonban nagyon rosszul reagált a mű sikereire, és egy petíció is indult azért, hogy visszavonják az Oscarért folyó versenyből – eddig 130 ezren írták alá. A rendezőt főleg azért kritizálják, amiért empátiát mutat a borzalmas gyilkosságot elkövető gyerekekkel szemben, és azért is, mert nem egyeztetett a családdal a film elkészítése előtt. A rendező most elmondta: egyáltalán nem bánta meg, amiért annak ábrázolta a gyilkos gyerekeket, amik, azaz emberi lényeknek.

„Az emberek azért nem tudják elfogadni, hogy ezek a gyerekek emberi lények, mert

nem képesek felfogni, mi vezethetett két tízévest egy ilyen iszonyú tettre”

– mondta Lambe. A két elkövetőt egyébként 2001-ben, miután betöltötték a tizennyolcat, kiengedték a javítóintézetből. Egyiküket azóta megint letartóztatták, gyermekpornográfia és egyéb vádpontok miatt.

Lambe azt is elmondta: semmit sem változtatna alkotásán, azt viszont megbánta, hogy nem lépett kapcsolatba az áldozat családjával. „Értem, hogy miért okoz nehéz perceket a családtagoknak a dolog, és ezt a legnehezebb feldolgoznom, mert együttérzek velük. De azt gondolom,

ez egy fontos film, és ha visszavonnánk az Oscarról, azzal sérülne a cél, amiért egyáltalán elkészült”

– nyilatkozta az alkotó, aki egyébként leszögezte, hogy nincsenek a gyilkosságot bemutató erőszakos részek a műben.

Denise Fergus, a meggyilkolt kicsi édesanyja közben azt közölte, hogy a Detainment miatt

újból át kell élnie fia elvesztésének rémálmát,

és hogy nem képes felfogni, miért forgatta le Lambe a filmet. „Nem kéne megkapnia az Oscart. És ha a rendező ennyire együttérez velünk, akkor neki magának kéne visszavonnia a filmjét a jelöltek közül” – mondta Fergus. A rendező egyébként szívesen találkozna személyesen is az anyával, hogy elmagyarázhassa szándékait. A Detainment egyébként hat nap alatt készült, 52 ezer dolláros önköltségből, és eddig egyik alkotó sem profitált belőle egy fillért sem, és nem is szeretnének ezzel nyerészkedni.


(via Variety)