A Pixar a halál utáni élettel ismerteti meg a gyerekeket

Új előzetest kapott a Coco, a Pixar legújabb animációs filmje, és kiderül belőle, hogy az élet a halál után még színesebb, mint előtte!

„Egyszer egy évben az elhunyt rokonaink visszajönnek világunkba, hogy meglátogassák családjukat és barátaikat” - mondja a narrátor a Coco előzetesében. „De élő ember még soha nem látogatta meg az ő világukat. Mostanáig.”

A halálközeli animációs film főszereplője Miguel, a kisfiú, aki zenész szeretne lenni, és több furcsa esemény hatására egyszer csak a Halottak földjén találja magát. Találkozik Hectorral, akivel megpróbálják kibogozni Miguel családjának történetét, és közben igyekeznek vissza az élők közé.
A filmet Hálaadásra időzítették, vagyis Amerikában november 22-én mutatják be a mozikban.

Azt is tudnunk kell azonban, hogy a film egy latin-amerikai hagyományra épül: a halottak napja, vagy a koponya ünnepe - ott teljesen másképp zajlik, mint Észak-Amerikában vagy Európában: az ottani hagyományok szerint a halál az élet része, így nem különösebben szomorkodnak rajta. A halottak napja inkább egy fiestához hasonlatos az ünnep – a temetőket hangulatossá varázsolják, hogy jól érezzék magukat a halottak, mikor egy éjszakára visszatérnek. Cukorkákkal, virágokkal, papírmasé figurákkal díszítik ki a sírok környékét, és megünneplik az életet és a halált. Ahogy az előzetesben is látszott, nagy szerepe van ilyenkor az úgynevezett La Catrinának, ami egy mexikói bábu díszes női népviseletbe öltöztetett csontváz formájában, és cukorkoponya maszkok is ehhez az ünnephez kötődnek.

Vagyis ha tudjuk a dolog hátterét, egyből nem hangzik olyan félelmetesnek, és kifejezetten előremutató, hogy a gyerekeknek megpróbálnak a halálról egy kicsit másképp, felszabadítóan és jókedvűen beszélni, ellentétben a nagy európai búsongással.