A Titanic rendezője is elmondta a véleményét a Titan tragédiájáról

És kiderült az is, hogy a Discovery Plus műsorvezetője korábban biztonsági aggályok miatt utasította vissza a lehetőséget, hogy a Titanon forgasson.

Vasárnap tűnt el a Titan nevű tengeralattjáró, amely 5 utasával a Titanic roncsaihoz tartott. Csütörtök este derült ki, hogy a hajó összeroppanhatott merülés közben, és az utasok azonnal életüket vesztették.

A Titanic rendezője, James Cameron is elmondta, hogy mit gondol az esetről az ABC News műsorában. Nem érte meglepetésként az eset, mert a mélytengeri mérnöki közösség számos vezető szereplője korábban még levelet is írt a vállalatnak, amelyben jelezték, hogy amit csinálnak, az túlságosan kísérleti jellegű ahhoz, hogy utasokat szállítsanak, és hogy tanúsításra lenne szükségük.

„Megdöbbentő a hasonlóság a Titanic katasztrófájával, ahol a kapitányt többször figyelmeztették, hogy jég van a hajója előtt, mégis teljes sebességgel belekormányozta egy jégmezőbe, és ennek következtében sok ember meghalt. Ez egy nagyon hasonló tragédia, ahol ugyanúgy nem foglalkoztak a figyelmeztetésekkel"

- fogalmazott Cameron, aki a Titanic forgatását megelőzően 33 alkalommal látogatta meg a roncsokat. Azt állítja, hogy azonnal katasztrófára gyanakodott, pláne, amikor mélytengeri merülésekkel foglalkozó ismerőseitől megtudta, hogy a Titan kommunikációja és navigációja egyszerre hibásodott meg. Szerinte egyértelmű volt, hogy a tengeralattjáró pontosan az utolsó ismert mélysége és pozíciója alatt van.

Megszólalt a Discovery Plus-on futó Expedition Unknown című műsor vezetője, Josh Gates is, aki elmondta, hogy lehetősége lett volna a Titan tengeralattjáróján forgatni, de biztonsági aggályok miatt lemondott erről.

Gates a Twitteren mesélte el, hogy lehetősége volt csatlakozni az OceanGate vezérigazgatójához, Stockton Rush-hoz egy tesztmerülésen, miközben a cég az első, 2021 júliusi Titanic-látogatásra készült.

"Azoknak, akik kérdezik, a Titan nem teljesített jól a merülésemen. Végül a biztonsági aggályaim miatt elálltam egy hatalmas lehetőségtől, hogy filmezzem a Titanicot. A Titan történetével és tervezésével kapcsolatban több minden van, amit nem hoztak nyilvánosságra - sok minden aggasztó.”

Ettől függetlenül megérti azokat, akik látni akarják a Titanic-ot: „a hajó az elsüllyedésének éjszakája óta lenyűgözi a világot. Ez egy időkapszula történelmünk egy másik korszakához. Bátorság kell egy ilyen utazáshoz.”

Via: Independent / The Guardian