A túlélés a győzelem! – Dunkirk előzetes

Megérkezett Chistopher Nolan nagy háborús eposzának első rendes előzetese, amiben bőven van látnivaló, légicsata, robbanó bombák és szenvedő katonák a homokdűnék között. És Tom Hardy!

1940 tavaszának végére a németek által gyorsan és megalázó módon tönkrevert brit és francia csapatok nagy része a tengerpartra szorult vissza, pusztulásuk biztosnak látszott. Ám a folyamatosan bombázott és ostrom alatt tartott hídfőből mégis sikerült mintegy 330 000 javában brit, illetve francia és belga katonát kimenteni, ami lehetővé tette a háború folytatását. És persze ezáltal sikerült a szövetséges propagandistáknak némileg árnyalniuk a csúfos vereséget, és mindezt számos film örökíti meg. Christopher Nolan számára ugyan a háborús film teljesen új műfaj, a saját forgatókönyvéből forgatott Dunkirk mégis amolyan szerelemgyerek számára, ami látszik is.

Brit katonák repülőgépekről leszórt, a helyzetük reménytelenségét vázoló német röpcédulákat olvasnak, de tudjuk, nem adják meg magukat. Miközben a csapatok egy része elkeseredett utóvédharcokat folytat, a többiek a parton, a homokdűnék között várja az evakuálást, amiben nemcsak a haditengerészet, de számos kis civil hajó is részt vesz jelentős veszteségeket szenvedve. Mindebből az előzetes bőven ad ízelítőt, látjuk a bombázásokat, a reménytelennek tűnő várakozást, amely során a mindig civilizált angolok derékig a jéghideg vízben sorban állva várják a hajókat, amely közül több elsüllyed. Van olyan kimentett katona, aki, miután kihúzták a vízből, megtudja, hogy megmentője pont a már maga mögött hitt Dunkirk felé tart – ez Cillian Murphy és a friss Oscar-díjas Mark Rylance  remek jelenete - , miközben Kenneth Branagh, mint brit admirális aggodalmaskodik, Tom Hardy pedig a királyi Légierő vadászpilótájaként igyekszik gondoskodni a légifedezetről.

Dunkirk

Eddig ugyanis nem lehetett tudni, hogy a patinás szereplőgárdából ki milyen szerepet kapott, de az előzetes ezt nagyjából tisztázza, ahogy az is kiderül, hogy a One Direction tinisztárja, Harry Styles közkatona lesz, aki a vízben végzi az egyik bombázás után. Persze sok minden visszaköszön a korábban közzétett beharangozó trailerből, ismét látjuk a minden reményt feladó, felszerelését elhajító, a tengerbe sétáló katonát, a mólón az eget kémlelő, majd a támadó német repülőgépeket elborzadva néző csapatokat – akik közül már kiretusálták a mosolygó statisztát, akin oly sokáig derült az internet népe. A végkicsengés persze már az előzetes alapján is magasztos és optimista, nem véletlenül hirdetik nagybetűkkel, A túlélés a győzelem!

Dunkirk

A háborús relikviák kedvelői ujjonghatnak, hiszen a forgatáshoz eredeti repülőgépeket és torpedórombolókat használtak, ezek közül többet is láthatunk. Hoyte Van Hoytema operatőr (Csillagok között, Suszter, szabó, baka, kém) szürkéskék képei pedig különös hangulatot adnak a csatatérnek. Hans Zimmer – aki már hatodik közös filmjét készíti Nolannel – pedig most is tökéletes zenei aláfestést ad mindennek. Nolan filmét 2017. július 21-én mutatják be.

Dunkirk