Akár Tarantino is rendezhette volna a fekete klántagról szóló filmet

De nem ő rendezte, hanem Spike Lee, John David Washington, Topher Grace és a Star Wars-sztár Adam Driver főszereplésével. Itt az előzetes!

A megtörtént eseményeken alapuló BlacKkKlansman két fedett nyomozóról szól, egy afroamerikairól (Washington) és egy zsidóról (Driver), akik 1979-ben sikeresen épültek be a Ku Klux Klanba, hogy leleplezzék David Duke nagymestert (Grace, tőle szokatlan szerepben), és megelőzzék az általa tervezett nagyszabású rasszista akciót.

Lee alkotását hétfőn este mutatták be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a vetítés után nem kevesebb, mint hat percig tartó álló ovációt kapott a közönségtől, a kritikusok pedig úgy vélik, nemcsak hogy ez az alkotó legjobb rendezése hosszú évek óta, de a legjobb rendezőnek járó díjat, sőt akár az Arany Pálmát is elnyerheti a szombaton záró mustrán.

A bemutató napján hozták nyilvánosságra az amerikai mozikba augusztus 10-én érkező film előzetesét is, így mi is kaphatunk belőle egy kis ízelítőt. A feltűnően jó hanganyaggal megtámogatott, a hetvenes éveket idéző, visszafogott képtónusú blaxploitation film nagyon viccesnek és coolnak tűnik, és a felsorolt elemeken kívül is egész stílusában rendkívüli módon emlékeztet Tarantino alkotásaira.

A BlacKkKlansman ugyanakkor a Variety beszámolója szerint nem nélkülözi a Spike Lee-től megszokott didaxist sem, hiszen a tavaly nyáron történt, erőszakos zavargássá fajult charlottesville-i tüntetés után elhangzott Trump-nyilatkozattal zárul: így hívja fel a figyelmet a hetvenes évek időszakának és Donald Trump Amerikájának hasonlóságára.


(via Variety, Consequence of Sound)