Alec Baldwin először nyilatkozott kamerák előtt a lövöldözési ügy óta

Saját szakállára állt ki az újságírók elé a Halyna Hutchins operatőrt másfél hete egy tragikus forgatási baleset során halálra lőtt sztár. További fejlemény az ügyben, hogy (ügyvédjén keresztül) megszólalt a film fegyvermestere is.

Ahogy arról korábban többször is írtunk, október 21-én halálos lövöldözés történt a Rust című független western forgatásán, ahol a film főszerepét alakító Alec Baldwin egy jelenet próbája során közvetlen közelről meglőtte Halyna Hutchins 42 éves operatőrt, aki a helyszínen életét vesztette. A nő testén áthaladó lövedék megsebesítette a mögötte álló 48 éves rendezőt, Joel Souzát is.

Az ügyben még tart a helyileg illetékes Santa Fé-i seriffiroda által indított nyomozás, de szinte naponta történik valami fejlemény, amiről beszámolhatunk. Az elmúlt hétvégén, október 30-án például maga Baldwin állt nyilvánosság elé. A színész – aki korábban a Twitteren már együttérzéséről biztosította Hutchins családját, és leszögezte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal – egy vermonti országút mellett válaszolt a sajtó kérdéseire, meglehetősen zaklatott állapotban.



„A barátom volt.

Aznap, amikor megérkeztem a forgatásra Santa Fébe, együtt vacsoráztunk vele és Joellel (Joel Souza rendezővel – a szerk.). Egy igen-igen olajozott csapat voltunk, akik együtt forgattak filmet, amikor ez a szörnyűség történt” – mondta a sztár, aki egyébként úgy lőtt rá az operatőrre, hogy azt hitte (mivel úgy informálták), hogy hatástalanított fegyverrel és vaktölténnyel teszi. Minderről itt és itt írtunk korábban.

A négyperces beszélgetés során Baldwin hangsúlyozta, hogy a jelenleg is zajló nyomozás miatt az ügyről magáról nem beszélhet, csak úgy érezte, ki kell állnia a nyilvánosság elé. Később kitért arra a kezdeményezésre is, amelyben civilek azt indítványozzák, hogy a jövőben egyáltalán ne lehessen igazi fegyvert használni a filmforgatásokon (ezt ugyanis az Államokban jelenleg semmilyen törvény vagy rendelet nem tiltja). Az online petícióról mi is írtunk korábban; a sztár sajtótájékoztatója idején 81 ezer aláírónál járt, jelen pillanatban viszont már több mint 101 ezren írták alá.

„Én nem vagyok a terület szakértője, szóval akárhogy is döntenek a törvényhozók, hogy mi a legbiztonságosabb módja ennek a forgatásokon, én egyetértek vele és

minden módon együttműködöm, ahogy csak tudok”

– mondta a színész, aki egyébként a Rustnak nemcsak a sztárja, de az egyik producere is volt. Baldwin azt is elárulta:

nem tartja valószínűnek, hogy valaha is folytatnák a forgatást.

Virrasztás Halyna Hutchins emlékére. Forrás: Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency via Getty Images


Az elmúlt hét végén megszólalt az ügyben a westernfilm fegyvermestere, Hannah Gutierrez-Reed is, akinek a felelősségét (a coltot Baldwinnak „hideg fegyver” felkiáltással átnyújtó első asszisztens mellett) többen is felvetették. A 24 éves nő ügyvédjén keresztül juttatott el egy közleményt az amerikai sajtónak, amelyben – miután együttérzését fejezi ki a haláleset miatt – azt hangsúlyozza, hogy el akar oszlatni néhány igaztalan vádat, ami az újságokban terjed róla. A nyilatkozat lényege, hogy a forgatáson két pozíciót is ellátott (azt nem írja, mi volt a másik), ezért nagyon nehéz volt a fegyvermesteri teendőkre koncentrálnia.

Gutierrez-Reed több más stábtaghoz hasonlóan azt hangsúlyozza, hogy a forgatás helyszíne több szempontból is veszélyessé vált, többek közt a biztonsági intézkedések és az erről szóló meetingek hiánya miatt, és hogy mindez nem az ő hibája. A korábbi cikkünkben is felvetett rejtélyt, miszerint hogyan kerülhetett éles lőszer a forgatásra és az Alec Baldwin által elsütött fegyverbe, ő sem tudta megoldani.

„Hannah-nak fogalma sincs róla, honnan származnak az éles töltények.

Ő és a kellékes gondoskodott a fegyverekről, és senkit nem látott éles lőszerekkel használni ezeket a fegyvereket, ahogy engedélyt sem adott ilyesmire. A lőfegyverek minden éjjel el lettek zárva, és nyilván voltak tartva (korábban ugyanis terjedtek olyan értesülések, miszerint a stábtagok éles lőszerrel játszottak célba lövést, ezenkívül a seriffiroda emberei számos éles lőszert is lefoglaltak a helyszíneléskor –a szerk.). Hannah-nak a munkája során eddig sosem volt olyan esete, amelyben véletlenül elsült volna egy fegyver” – olvasható az ügyvéd által fogalmazott közleményben.


(via Variety)