Amikor a színész nem tudja, hogy a karaktere meg fog halni

Szegény Gabriel Byrne azt hitte, a Közönséges bűnözők róla szól, aztán jól meghalt, de Steven Seagalt is érte hasonló csalódás, máskor viszont a rendező lepi meg színészeit azzal, hogy egy társukat látványosan kiírja a filmből. Vigyázat, SPOILEREKKEL teli cikk!

Közönséges bűnözők (1995 ) - Gabriel Byrne

Bryan Singer kultfilmjében egy csapat bűnözőt ismerünk meg, illetve az utánuk nyomozó különleges ügynököt, Dave Kujant (Chazz Palminteri), aki minden áron ki akar akarja deríteni a Keyser Söze nevű bűnözőzseni igazi identitását. A cselekmény nagy részében arra utalnak a nyomok, hogy a csapat vezetője, a Dean Keaton nevű profi bűnöző Söze, majd az utolsó jelenetében lehull a lepel, és egy hatalmas fordulattal kiderül az igazság. A Birodalom visszavág alkotóihoz hasonlóan Singer is azt akarta, hogy minél nagyobbat üssön a csavar, így hazudott a Keatont alakító Gabriel Byrne-nek, és meghagyta abban a hiszemben, hogy tényleg ő Keyser Söze, és fel is vettek egy jelenetet, amiből ez derül ki. Igaz, felvették azt a jelenetet is, amiben lelövik Deant, de Singer megint kamuzott, azt mondta, a férfin golyóálló mellény vna és nem hal meg.

A film premierjén állítólag volt is egy kis villongás a parkolóban emiatt a színész és a rendező között.

 

Vasember 3. (2013 ) - Rebecca Hall

Maya Hansent (Rebecca Hall) még egy flashbackből ismerjük meg Tony Stark (Robert Downey Jr.) bulizós éveiből, amikor a milliárdos playboy kavart a mikrobiológus feltalálónővel, aki már egy olyan szeren dolgozott, amely képes regenerálni az élő szöveteket – de a sikeres regenerálás után az anyagok mindig túlhevültek és felrobbantak. Stark pont az egyéjszakás kaland miatt szerezte meg magának örök ellenségnek Aldrich Killiant (Guy Pearce), aki aztán Hansent felhasználva továbbfejlesztette a szert és gyilkos fegyvert csinált belőle. Hansen, aki így végül a gonoszok közé került, de bizonyos erkölcsi határokat mégsem lépett át, a film legfontosabb karakterei közé tartozott, így Rebecca Hall joggal csodálkozhatott el, amikor az aznapi forgatáson közölték vele, hogy Pearce le fogja lőni. Az ok?

A Marvelnél állítólag felmérték a piacot, és kiderült, nem sokan vennének Maya Hansen akciófigurát.

 

Bosszúállók: Végtelen háború (2018) – a szereplők fele

A Végtelen háború végén olyat láthattak a nézők, amit szuperhősfilmekben még soha: győzött a gonosz. Thanos terve sikerül, megszerzi az utolsó Végtelen Követ is, csettint egyet, és ezzel elpusztítja a fél univerzumot. Láthatjuk, ahogy elporlad többek közt Wanda Maximov, Bucky Barnes, a Fekete Párduc, Groot, Mantis, Drax, Quill és Doktor Strange. Mind közül talán Pókember, azaz Peter Parker halála a legmegrázóbb, mert itt ütközik ki igazán, hogy hiába szuperhős, valójában csak egy rémült gyerek. A jelenetet (amelyet részben Tom Holland improvizált) még az sem gyengíti, hogy azért már ekkor sejteni lehetett, hogy a hősök nem maradnak halottak örökre, hiszen jön az utolsó rész is. És miért sikerült annyira hitelesre mindez? Mert senkinek sem mondták el előre, hogy ő porlad el vagy az, akivel közös jelenete lesz.

Mystery Men - Különleges hősök (1999) - Janeane Garofalo

A címbéli különleges hősök a legnagyobb pancserek a világon, ám otthonuk, a kitalált Champion City csak rájuk számíthat, miután a város igazi szuperhőse, Captain Amazing (Greg Kinnear) volt olyan ostoba, hogy a népszerűség hajhászása közben kivonta magát a forgalomból és szabad utat adott a legnagyobb gonosztevőnek, Casanova Frankensteinnek (Geoffrey Rush). Csakhogy senki sem mondta el a Ben Stiller szedett-vedett hőscsapatát a Tekés lányként erősítő Janeane Garofalónak, hogy a Captain Amazing milyen brutális halált szenved el, és amikor a színésznőnek szerepe szerint meg kell érinteni a szénné égett testet, annak a keze az ő kezében marad. Vagy nem szóltak a színésznőnek, hogy mi fog pontosan történni, vagy az egész egy véletlen baleset volt, de az amúgy nem szívbajos Garofalo ijedtében vagy fél métert ugrott és felsikoltott, ami benne is maradt a végleges verzióban

Tűzparancs (1996) – Steven Seagal

A 90-es évek első felében Steven Seagal még nem Putyin legnevetségesebb amerikai haverja volt, hanem a legmenőbb akciósztárok egyike, így logikusan gondolhatta, hogy ez a látványos és izgalmas film még nagyobbat dob majd a karrierjén, hiszen olyan sztárokkal játszott benne együtt, mint Kurt Russell vagy Halle Berry, a terroristák által eltérített jármű meg amúgy is az ő specialitása volt. Ő alakítja Austin Travis ezredest, aki kommandós csapatával egy elrabolt és egy ideggázt tartalmazó bombával „felszerelt” repülőre akar feljutni, hogy ártalmatlanítsa a bombát, így ő lehet az igazi hős. Csakhogy Seagal állítólag nem olvasta végig a forgatókönyvet, és csak a forgatáson tudta meg, hogy Travis ezredes meghal. Lett is a dologból botrány, mert a színész/harcművész egójára ez hatalmas csapás volt, de végül csak annyit sikerült elérnie, hogy legalább hősies legyen a halála. Az is lett!

A testrablók támadása (1978) - Veronica Cartwright

Mi van, ha titokzatos, az űrből érkező bioorganizmusok szép lassan átveszik felettünk az uralmat, szépen lemásolva mindenkit, majd megsemmisítve az eredeti példányt? Ez az alapvetése a kora legjobb remake-jének kinevezett horrornak. Az idegenek tervére először Matthew Bennell (a mindig zseniális Donald Sutherland) jön rá, és mindent megtesz, hogy figyelmeztesse embertársait. Végig kérdés, hogy sikerrel jár-e, hiszen nem bízhat senkiben, mert a másolatok mindenütt ott vannak. Ez eredményezi minden idők egyik legjobb zárójelenete. Ami egyrészt átír mindent, amit az előző másfél órában láttunk, másrészt azért sikerült olyan jól, mert csak a rendező és Sutherland tudott róla, hogy egyáltalán felveszik, így a jelenetbeli partnere, Veronica Cartwright reakciója tökéletesen hiteles lett és  azért is, mert az eredeti, 1956-os Invasion of the Body Snatchers happy enddel végződik.

A nyolcadik utas: a Halál (1979 ) – a Nostromo legénysége

Ridley Scott vicces ember. Ugyanis nem Sigourney Weaver volt a legnagyobb név Ridley Scott sci-filmjében, John Hurt vagy Harry Dean Stanton sokkal nagyobb névnek számított, és pont ezt használta ki Scott, hogy mindenkit teljesen lesokkoljon. Az asztronauták ugyanis különös tojásokat fedeznek fel, és az egyikből kikelő kisebb polipszerű lény ráugrik a Hurt által játszott Kane arcára, ahonnan le sem lehet fejteni, majd különös módon leválik onnan, hősünk pedig hirtelen újra jól érzi magát, sőt, hatalmas étvágya lesz – hogy aztán hirtelen kirobbanjon egy xenomorph a mellkasából. A váratlan fordulat főleg azért lepte meg a szereplőket – kivéve a beavatott Hurtöt és feltehetőleg Weavert -, mert Scott közvetlen előtte felvette annak vértelen, teljesen másként végződő verzióját, és mindenki úgy tudta, hogy ugyanazt veszik fel biztos, még egyszer. Aztán jött a baromi nagy meglepetés!

És kiderült az is, hogy az addig mellékszereplőnek hitt Ripley a sztori igazi főhőse.

Vad banda (1969) – Jaime Sánchez

A Vad banda a XX. század elején az utolsó vadnyugati bankrablók utolsó napjait mutatja be, és nem csupán kegyetlen, de az ölés rítusát egyfajta stilizált formában, valóságos táncként mutatja be, amihez teljesen újszerű vágási technikákat használt fel. Egy félresikerült bankrablás után Pike Bishop (William Holden ) bandája az őket üldöző fejvadászok elől Mexikóba menekül, ahol új szövetségesre találnak egy helyi hadúrban. Csakhogy a kegyetlen hadúr pont banda mexikói tagja, Angel (Jaime Sánchez) szerelmét nézte ki magának, de egy pillanatig úgy néz ki, egy lopott fegyverszállítmánnyal el lehet rendezni az ügyet, és Bishopék „visszavásárolhatják” megkínzott bajtársukat. Csakhogy a bandatagokat játszó William Holden, Ernest Borgnine, Warren Oates és Ben Johnson nem voltak beavatva, hogy a hadúr az átadás pillanatában elvágja Angel torkát – megdöbbenésük valóságos –, az ezt követő legendás gépfegyveres mészárlást persze csak ezek után vették fel.

Bosszúállók: Végjáték (2019) - Robert Downey Jr.

Ha már a Végtelen háború nagy csavarral zárult, akkor a Végjátékban is meg kellett ezt lépni: Vasember, azaz Tony Stark (Robert Downey Jr.) hősiesen feláldozza magát a Thanos ellen vívott végső harcban, hogy mindenki más megmenekülhessen. Az ok állítólag elég prózai volt. Robert Downey Jr.-nak pedig a vége felé már elég extrém gázsikat kapott (a Bosszúállókért és a Vasember 3-ért például 50-50 millió dollárt vágott zsebre), és jogosan vetődhetett fel a kérdés, hogy minek fizessen neki ennyit a Marvel, ha azok a mozifilmek is hozzák az 1 milliárd dollár körüli bevételt, amelyekben nem is szerepel? Akárhogy is volt, egy színészt nagyon megtréfáltak vele: a Bucky Barnest játszó Sebastian Stan úgy tudta, hogy az aznapi felvétel egy esküvő lesz, ám Tony Stark megindító temetésén találta magát egy rakás gyászoló kolléga között – az ő arcán nem csak az eljátszott szomorúság látszik, de a csalódottság is.

Forrás: WhatCulture