Amikor először látta, George Lucas sem volt elragadtatva a Baljós árnyaktól

Eléggé zavarosnak találta, de már késő volt, hogy épkézláb filmet varázsoljon belőle.

Óriási várakozás övezte a Baljós árnyak 1999-es bemutatóját, hiszen 15 év telt el A Jedi viszatér óta, és a fél világ ki volt éhezve, hogy ismét ellátogathasson a messzi-messzi galaxisba. Aztán jött a pofáraesés: dühítően infantilis Jar-Jar Binks, a béna "vettemvettem" harci droidok, midi-chlorianok, szeplőtelen fogantatás, Kereskedelmi Szövetség, blokád, ésatöbbi, ésatöbbi. Sokan egyenesen úgy vélték, hogy Lucas tönkretette a gyerekkorukat. Az biztos, hogy az előzménytrilógia után a Star Wars-univerzum fénye jócskán megkopott, a mítosz felhígult, a jellegzetes hangulat odaveszett.

A Baljós árnyak DVD extrái közt több olyan pillanat is van, amikor az alkotók még a forgatás vagy az utómunkák során erős kételyeiket fejezték ki a filmmel kapcsolatban. Lucas egy ízben azt mondta a Yodát alakító Frank Oznak, hogy ez a Star Wars-kaland bevételben soha nem fogja utolérni a Titanicot. Ám az igazi coming out a nyersvágás megtekintése után jött Lucastól.

Egy kicsit csapongó. Úgyszólván csak az emberek idejét vesztegeti. Azt hiszem, néhol túl messzire mentem.

Emlékezzünk: a Jar Jart megszemélyesítő Ahmed Best is többször elmondta már, hogy a forgatás alatt mindenki biztos volt benne, hogy egy jó filmet csinálnak, és csak a kész művet látva eszméltek rá, hogy bizony alaposan elbaltázták.

Ben Burtt vágó is vallott az összevágott jelenetek csapongó, hebehurgya összevisszaságáról: ha a film végét nézzük, a következőket kapjuk egy kupacban: fénykardpárbajt, Qui-Gon halálát, Amidala nabooi menekülését, Anakin vadászgépes őrültködését és Jar Jar kreténkedéseit a csata kellős közepén.

Kábé másfél perc alatt láthatjuk egy hős halála fölötti elmélkedést, majd komikus részeket Jar Jarral és Anakinnal... Ez nagyon sok ilyen rövid idő alatt.

És Lucas bizony egyetértett vele, de már késő volt újravágni. A werkfilmben azt is látni, hogy Rick McCallum producer némán mered a vászonra, kezével a szája előtt. (forrás: The Hollywood Reporter)