Amikor Jason igazán berágott – A Péntek 13. legemlékezetesebb vérfürdői

A hokimaszkos dumafranciról, Jason Voorheesről egy dolog biztosan elmondható: hobbiján kívül az égvilágon semmi nem érdekli, egy féléves Ezermester-előfizetés legalább annyira haszontalan szülinapi ajándék számára, mint egy lakkozott kesztyűsbáb-kollekció.

A hasonló egydimenziós fazonok esetében azonban hatványozottan fennáll a kiégés veszélye, ezért elengedhetetlen, hogy kellő kreativitással végezzék kedvenc tevékenységüket. Lássunk néhány példát a Péntek 13.-franchise-ból, amikor Jason tényleg elemében volt!

II. rész – Politikaikag inkorrekt arcplasztika

Jason a sorozat második részében még nem volt profi imázsépítő:

hokimaszk híján paplanhuzatot hordott a fején,

komótos cammogás helyett – amivel amúgy Usain Boltot is utolérte volna – nem egész öt másodperc alatt futotta a száz métert. A piszí hiánya azonban már ebben az epizódban is szembeötlő volt a részéről, ugyanis nem átallott bozótvágót állítani egy mozgássérült arcába.

 

Freddy Vs. Jason – Ágyjelenet


Mielőtt belefulladt volna a Kristály-tóba, Jason jó eséllyel házvezetőnő volt a viktoriánus korban, tudniillik egy taktaharkányi sekrestyés néni önfeledtebben terjesztette volna a szexuális forradalom eszméit, mint ő maga.

Házasság előtt kamatyoltál? Megdöglesz!

Nem kivétel a Freddy Vs. Jason Stifler-imitátora sem, akivel hősünk a maga leheletfinom modorában érezteti, hogy a „szexbiztos ágy” nonszensz fogalom.

 

VIII. rész: Borzalom New Yorkban – K.O. fejvesztve

Jason nagy általánosságban bárdolatlan tapló benyomását kelti, előítéletességgel azonban semmiképp sem vádolható.

Származásra, vallásra, bőrszínre való tekintet nélkül végez mindenkivel,

ugyanakkor látványosan cáfolja a sztereotípiákat. Többek közt azt is, hogy az afroamerikaiak egytől-egyig megállnák a helyüket a profiboksz-ligában.

 

Jason X – Szerves bunkósbot

Géppuskaszájú bonvivánunk korántsem olyan, mint azok a csorgó nyálú nagybácsik, akik a „nem csókolom, szia!” feddést intézik húszéves unokahúguk barátnőihez.

Jason számára az említett korosztály a „fogyóeszköz” kategóriába sorolandó,

kiváltképp, ha az illetők történetesen laza erkölcsű turistákról. Ekkor hálózsákba csomagolva akár szívlapátként is funkcionálhatnak egymással szemben.

 

Péntek 13. (2009) – Szalonnasütés

Bár a 2009-es reboot nem volt túl népszerű az ősrajongók körében,

a túraeszközök alternatív felhasználása terén Jason itt tűnt a legleleményesebbnek.

Hálózsákos önplágium ide vagy oda, a következő képsorok – stílszerűen – ordítottak volna azért, hogy Jason hasonló reklámarccá avanzsáljon a Mountexnél, mint Horst Fuchs a Teleshopnál.

 

III. rész – Véres kirándulás: Kézisatu

Ez volt a franchise első epizódja, melyben a babaarcú Jason hokimaszk viselésével vette elejét, hogy a kempinglátogatók összetévesszék Rick Astley-vel. Itt döbbent rá ugyanakkor, hogy a szimpla késelés-szúrás-vágás legfeljebb az Eric Roberts-életműdíjhoz elegendő teljesítmény a slasheruniverzumban. Ezért hát úgy döntött,

realizálja a Tom és Jerryben látott mutatványok egyikét,

és nem csinál hiúsági kérdést abból, ha a célközönség rettegés helyett taknyosra vihogja magát.

 

Jason X – Nem szakad le a pofája?! De.

A legtöbb franchise már a harmadik résznél elfárad, a Péntek 13. alkotói azonban a 10. epizódnál fokozták csak fel igazán a kreativitásukat. (Netán éppen jamaicai vendégmunkások lakkoztak a műteremben.) Ennek köszönhetően Jason az űrben tér magához, ahol demonstrálja,

milyen is az igazán hatékony arclemosó folyadék.

 

+1: Péntek 13. (1980) – Egy jobb sorsa érdemes celeb

A Péntek 13. első részéből egyértelműen kiderül: Jason azért lett nyugtalan felnőtt, mert édesanyja viszonylag felszínesen mélyedt el Ranschburg Jenő életművében. Ráadásul

Mrs. Voorhees egy komplett gólyatábor víkendjébe rondít bele

korábbi sérelmeiért, nem kímélve a vendégek VIP-szekcióját sem.