Amit biztosan nem tudtál Walt Disney-ről

Félt az egerektől, és utolsó, rejtélyes jegyzete csupán ennyi volt: Kurt Russell. Összeszedtünk néhány érdekességet Mickey egér atyjáról.

Korai rajzfilmek

Az 1922-es Piroska és a farkas eléggé sajátos, szabad feldolgozása a mesének, ahogy az egy évvel későbbi Alice's Wonderland is Lewis Carrol regényének. Utóbbi élőszereplős jeleneteket kombinál rajzfilmmel, és a filmecskében felbukkanó rajzolók egyike maga Disney. 

 

Mickey egér elődje, Disney első sikeres figurája Oswald, a nyúl volt

1927-ben az Universal stúdió felkérésére Disney és vezető animátora, Ub Iwerks megalkották Oswald, a szerencsés nyúl figuráját. Az elkészült rajzfilmepizódok óriási sikert arattak, így Disney a következő évben New Yorkba vonatozott, hogy újratárgyalják a szerződését. Csakhogy a producer, Charles Mintz egy igen kellemetlen helyzettel szembesítette: csökkentette a produkció költségvetését, ugyanakkor Disney háta mögött tárgyalásokat folytatott annak alkalmazottaival. Ennek köszönhetően a Universal elorozta Oswald jogait, Disney pedig úgy érezve, hogy mindent elveszett, elkámpicsorodva ült vonatra.

Oswald 2006-ban került vissza a Disney-hez: a Universal elcserélte Al Michaels sportriporterért cserébe.

 

Mickey egeret eredetileg Mortimernek hívták, és nem is Disney tervezte a végleges figurát

Oswald elvesztése után Disney a vonatúton hazafelé firkantotta le a híressé vált egér - pedig félt az egerektől! - első, korai vázlatát, amit Mortimernek keresztelt el. Felesége azonban túl fellengzősnek találta ezt a nevet, és a sokkal rokonszenvesebb Mickey-t javasolta helyette. A figura végleges alakját azonban nem Disney tervezte meg - akkoriban már nem foglalkozott a "piszkos melóval", inkább a történet és a rendezés érdekelte -, hanem Oswald társalkotója, Ub Iwerks . Az egér a a Steamboat Willie című rajzfilmben debütált.

 

Disney csupán akkor rajzolt Mickey-t, amikor dedikált. Mortimer az 1936-os Mickey's Rival című rajzfilmben mégis megjelent, bár jobban hasonlított patkányra, mint egérre, és meglehetősen bunkó és szexista volt. Legközelebb 64 évvel később láthattuk a 2000-es Mickey's Rival Returns című epizódban.

 

És noha csak a figura alapjait találta ki, Disney évtizedeken keresztül kölcsönözte Mickey hangját.

 

Híres aláírását sem ő találta ki

A cég logójává vált aláírás Disney aláírásának stilizált változata, amit hovatovább nem is tudott szépen utánozni! Bár hozzá kell tenni, hogy saját szignója elég sokat változott az évek folyamán.

 

Felelősnek érezte magát anyja haláláért

Amikor sikeres lett, Disney egy házzal ajándékozta meg a szüleit.  És amikor bármilyen munkát el kellett végezni a ház körül, a stúdió szakijait küldte ki, hogy csinálják meg, ami szükséges. 1938-ban épp a kályhával akadt valami probléma, de nem javították meg tisztességesen, és Disney anyja, Flora meghalt szén-monoxid mérgezésben, apja, Elias pedig bár túlélte, de súlyosan megbetegedett. Sharon, Disney lánya később azt mondta, hogy apja még hosszú-hosszú évek múltával sem tudott beszélni a tragédiáról. E gyötrődés aztán több rajzfilmjében is megjelenik - emlékezzünk csak Dumbo vagy Bambi anyjának szomorú sorsára.

 

Utolsó jegyzete meglehetősen rejtélyes

Röviddel halála előtt azt írta egy darabka papírra, hogy "Kurt Russell." Russell gyerekszínészként kezdte, és egy tízéves szerződés kötötte a céghez, sőt, Disney közeli barátja is volt, de abban az időben jószerével még ismeretlen - azóta sem tudni, Disney-nek milyen tervei voltak vele, ahogy a színésznek sincs semmi elképzelése.

 

Nem fagyasztották le

Közkeletű pletyka, hogy Disney testét lefagyasztották arra az esetre, hogy ha netán a jövőben olyan fejlett lenne az orvostudomány, fel tudják éleszteni. Nos, ez csak kitaláció, amit a különös humorú Ward Kimball animátornak tulajdonítanak. Disney 1966. december 15-én hunyt el, és két napra rá testét elhamvasztották, majd el is temették a glendale-i Forest Lawn Cemetery temetőben. Sírjához bárki szabadon ellátogathat.

(Forrás: Mental Floss)