Angelina Jolie élete képekben

1975. június 4-én született Angelina Jolie, aki a legismertebb filmsztárok egyike. A jeles esemény alkalmából fotóválogatással tekintjük át, honnan indult és hova jutott a színésznő-rendező.

 

Forrás: Donaldson Collection / Michael Ochs Archives / Getty Images


Jolie Angelina Jolie Voight néven született (még első filmjeiben is így szerepelt) a Jon Voight – Marcheline Bertrand színészházaspár gyermekeként. Habár az apa egy évvel lánya születése után elhagyta a családot (majd 1978-ban hivatalosan is elváltak Bertrand-nal), itt még meghatódva nézi újszülött (mindössze 4 órás) gyermekét.

 

Forrás: Bob Scott / Fotos International / Getty Images


Voight azonban nem hidegült el a gyermekeitől, folyamatosan tartotta velük a kapcsolatot. A fenti képen például az 1986-os Oscar-gálán láthatóak együtt. A bájos angyalkának öltöztetett kis Angelina 11, bátyja, James Haven Voight 13 éves volt a fotó készültekor.

 

Forrás: Harry Langdon / Getty Images


Angelina Jolie 14 évesen kezdett modellkedni – a fenti, meglehetősen kihívó kép 1991 januárjában készült róla, amikor nagyjából 16 éves volt. A modellkarriert videóklipes szereplések követték, ezzel párhuzamosan pedig a fiatal Jolie a színészkedésbe is belevágott. Első szerepét 18 éves korában a méltán elfeledett, az IMDb-n 3,8 pontra értékelt Cyborg 2 – Üvegárnyék című, a mozikat elkerülve rögtön videón megjelent akció/sci-fi/thrillerben alakította.

 

Forrás: United Artists / Getty Images


Ha a nagy áttörést nem is hozta meg, az 1995-ös Adatrablókban Jolie az egy évvel később a Trainspottinggal berobbanó Jonny Lee Millerrel játszott együtt, akivel a közös munka során egymásba szerettek, majd 1996 és 1999 között házasok is voltak. Erről a már meglehetősen elfeledett celebkapcsolatról Celebek, akikről már elfelejtetted, hogy valaha egy párt alkottak című cikkünkben írtunk korábban.

 

Forrás: Frank Trapper / Corbis via Getty Images


Az 1999-es, Vakrepülés című romkom újabb szerelmet hozott Jolie számára: ezen a forgatáson bolondultak egymásba Billy Bob Thorntonnal, akivel 2000-től 2003-ig éltek házasságban. A Jonny Lee Millerrel kötött násztól eltérően ezt az újabb kapcsolatot alaposan dokumentálta a korabeli bulvársajtó, így olyan intim, egyszerre romantikus és bizarr titkokról is értesülhettünk, mint például az, hogy egymás vérét hordták a nyakukban egy-egy fiolában. (A fenti fotón a pár a Tolvajtempó című akciófilm premierjén látható, 2000 júniusában.)

 

Forrás: Lester Cohen / WireImage / Getty Images


Habár egy csúnya félrelépéssel kezdődött (hiszen amikor 2004-ben, a Mr. és Mrs. Smith című akciófilm forgatásán összejöttek, Brad Pitt még Jennifer Aniston férje volt), Jolie és Pitt rekordidő alatt Hollywood irigyelt álompárja lett – a bulvársajtó csak Brangelinaként emlegette őket. A színész örökbe fogadta a színésznő adoptált gyermekeit, a kambodzsai születésű Maddoxot és az etiópiai Zaharát, és beszállt Jolie jószolgálati nagyköveti és jótékonysági tevékenységeibe is. 2006-ban közös gyermekük is született, egy Shiloh nevű kislány, pár évvel később már együtt fogadták örökbe a vietnámi Paxot is, 2014-ben pedig jött a világra szóló lakodalom egy franciaországi chateau-ban. (A fenti fotó a Mr. és Mrs. Smith 2005-ös premierjén készült a párról, amikor hivatalosan még nem voltak együtt.)

 

Forrás: Anthony Harvey / Getty Images


A Kung Fu Panda 2008-as premierjén (amelyben a színésznő szinkronizált) a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Angelina Jolie hatalmas pocakkal vett részt, köszönhetően annak, hogy pár hónappal később megszülettek az újabb Jolie–Pitt babák, egy ikerpár, azaz egy Knox nevű kisfiú és egy Vivienne nevű kislány.

 

Forrás: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images


Az álomból azonban 2016-ban a kívülállók számára egészen váratlanul rémálom lett, amikor Angelina Jolie beadta a válókeresetet férje ellen. Az első hírek még arról szóltak, hogy a felek gyereknevelési kérdésekben különböztek össze (ami nem lenne csoda, hiszen összesen hat gyermeket neveltek együtt), később azonban megindult a sárdobálás, és egészen csúnya dolgokat lehetett hallani Pitt Jolie szerint vállalhatatlan kábítószerezési szokásaitól kezdve odáig, hogy bántalmazza a gyerekeit (ezeket a vádakat később részben tisztázták; akit részletesen is érdekel a szappanopera, magyar nyelven itt olvashat utána).

A házaspárbajnak pedig azóta sincs vége, hiszen papíron még nem mondták ki a válást, és a két sztár folyamatosan próbál betartani egymásnak a bíróságon. Ahogy arról mi is beszámoltunk, idén februárban Pitt beperelte Jolie-t, de még a vagyonelosztásban és a gyerekek felügyeleti jogában sem sikerült megegyezniük (a legújabb részletek minderről itt olvashatók). Az időközben rendezővé is avanzsáló színésznő 2015-ben még saját férjét dirigálta harmadik nagyjátékfilmjében, A tengernél című házastársi drámában (!). A fenti fotó ennek az alkotásnak az év novemberi premierjén készült, és ez az utolsó hivatalos közös kép a párról.

 

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic


2018 januárjában Jolie értelemszerűen már Pitt nélkül vett részt a 75. Golden Globe-díjátadón, ahová fia, Pax Thien Jolie-Pitt kísérte el. A vietnámi születésű Paxot a színésznő 2007 márciusában fogadta örökbe, amikor a kisfiú hároméves volt, Pitt pedig szűk egy évvel később adoptálta. Angelina Jolie egyébként akkor vált érzékennyé a fejlődő országban élő árvák sorsa iránt, amikor az első Lara Croft-filmet, a 2001-es Tomb Raidert forgatta Kambodzsában (ha még emlékszünk a fentebb olvasottakra, első örökbefogadott gyermeke, Maddox is onnan származik).

 

Forrás: Samir Hussein / WireImage / Getty Images


Egyelőre ez a legfrissebb, hivatalosan elérhető kép Jolie-ról és családjáról: tavaly október végén készült az Örökkévalók című szuperhősfilm londoni premierjén. Balról jobbra Shiloh Jolie-Pitt (az egykori házaspár 2006 májusában született gyermeke), Zahara Jolie-Pitt (a még csecsemőként adoptált, azóta már 17 éves etióp lány), Angelina Jolie, Vivienne Jolie-Pitt (a 2008 júliusában született ikerpár lány tagja), Maddox Jolie-Pitt (az első örökbefogadott, immár 21 éves gyermek) és Knox Jolie-Pitt (a 2008 júliusában született ikerpár fiú tagja) látható rajta. A névsorolvasásból – Pitten kívül természetesen – egyedül Pax hiányzik, akiről fentebb közöltünk fotót.


(via PageSix, IMDb)

Nyitókép forrása: Anthony Harvey / Getty Images.