Anne Hathaway: Sajnálom, hogy nem bízom a női rendezőkben

A színésznő az Egy nap című film rendezőnőjéről, Lone Scherfigről beszélt, illetve arról, hogy milyen volt a vele való kapcsolata a film forgatása közben.

Hathaway elmondta: nagyon sajnálja, hogy másképpen áll a női rendezőkhöz, mint a férfiakhoz, és azt is hozzátette, hogy ez talán valamiféle belső nőgyűlöletből fakad, amitől saját maga is tart, mégis beszél róla - írta meg a Guardian.

Egy interjúban nyílt meg a színésznő, ahol az Egy nap forgatásáról is megosztott pár dolgot, többek között azt, hogy attól tart, elutasította a rendezőnőt a romantikus komédia forgatása közben, és ezt annak a ténynek tulajdonítja, hogy Lone Scherfig a női nem képviselője.

Tényleg sajnálom, hogy nem bíztam benne jobban.És a mai napig tartok attól, hogy az ok, amiért kevésbé bíztam benne, mint a többi rendezőben, az, hogy ő egy nő.


Annyira félek attól, hogy úgy viselkedtem vele, mint egy nőgyűlölő. És attól is félek, hogy nem adtam bele mindent, amit kért tőlem, csak azért, mert valamilyen szinten ellenálltam neki.”

Hathaway arról is beszélt, hogy ez a nőellenesség befolyásolta a szerepválasztásait is. „Amikor kaptam egy forgatókönyvet, és megláttam, hogy egy elsőfilmes női rendezőé, arra fókuszáltam, hogy milyen hibái vannak. És amikor azt láttam, hogy egy férfi rendezi, arra figyeltem, ami jó benne. Aktívan próbáltam női rendezőkkel együtt dolgozni. És még mindig ott van valahol mélyen bennem ez a gondolkodás.”


A színésznő minden szégyenérzete ellenére fontosnak tartja a témát, és fontosnak tartja azt is, hogy a közbeszédbe is bekerüljön a probléma.

„Elpirulok, ha erről beszélek. Ez olyan érzés, mint egy vallomás, de azt hiszem, erről beszélnünk kell. Elismerem, hogy ezt tettem, és nem akarok soha többé ilyet csinálni, és talán ha beszélünk róla, mások is elgondolkodnak, hogy ők is így viselkedtek-e."

Közben sorra jelennek meg a felmérések, tanulmányok, miszerint hihetetlenül kevés női rendező dolgozik Hollywoodban: 2016-ban a 250 legnagyobb bevételt hozó filmek csupán 7 százalékát rendezték nők, és ez a tény valószínűleg annak az eredménye, hogy a nagyobb filmstúdiók eleve diszkriminálnak a dolgozók felvételénél.


Scherfig szóvivője így nyilatkozott: „Arra kért (Lone Scherfig), hogy fejezzem ki szeretetét és nagyra becsülését Anne és munkája iránt.”