Apu bandájában játszom!

Nick Offerman afféle alternatív kultuszfigura, aki többnyire zakkant pasasokat játszik, de most egy megható apa-lánya történet főszerepét vállalta be. Jól áll neki ez is.

A rendszerint legalább bajuszt, de gyakran szakállat is hordó Nick Offerman egy zseni, egy kultikus jelenség, különösen azóta, hogy a FIDLAR nevű banda videóklipjében egy egész várost hugyozott körbe. A Városfejlesztési osztály krónikus munkakerülő főnökeként megismert színész rendszerint morcos, antiszociális vagy más módon hibbant figurákat játszik, de most egy teljesen más filmben vállalt főszerepet. A Hearts Beat Loud (Hangosan dobogó szívek) az idei Sundance Filmfesztivál egyik legzajosabb sikere volt, és várhatóan az év egyik legszívmelengetőbb filmje lesz. Adunk is belőle egy kis ízelítőt.

Brett Haley a kritikusok által agyondicsért filmje sokban egy régi klasszikusra, a Pop, csajok satöbbire emlékeztet, főleg abban, hogy hőse egy brooklyni lemezboltot vezet, és magánéleti és egyéb problémái vannak. Csakhogy ez nem egy csajozós film, ez egy apa-lánya film, de nem a szirupos, közhelyes fajtából. Az apa egy eladósodott lemezboltot vezet, közben egyedül neveli félvér lányát, aki orvosi egyetemre készül, és akivel néha közösen zenélni szoktak, bár a lánynak egyre kevesebb kedve van ehhez. Egy szép napon aztán az apa felveszi az egyik közös számukat, majd felteszi a netre – vicces módon We’re Not a Band néven -, ahol sikert arat, játssza a Spotify meg minden. És innen jön a kérdés, mit kezdjenek a sikerrel és mit kezdjenek egymással?

Nehéz megmagyarázni, hogy mi Offerman titka, de valahogy nem lehet NEM figyelni rá, és ugyanez igaz a bájos Kiersey Clemonsra, akit nemrég az Egyenesen át remake-ben és a New York-i afférokban láthattunk. A párosuk remekül működik, ahogy a film keserédes hangulata is, a történet pedig, ahol például egyáltalán nem számít, hogy a lány színes bőrű és leszbikus, cseppet sincs túlbonyolítva, mégis remekül működik. Offerman és Clemons mellett Ted Danson, Toni Collette, Sasha Lane és Blythe Danner tűnik fel fontos szerepekben, a zenét pedig Keegan DeWitt szerezte. A filmet Amerikában június 8-án mutatják be, reméljük, hozzánk is elhozza majd valaki.