Átadták a brit Oscar-díjakat

A BAFTA, azaz a Brit Filmakadémia (British Academy of Film and Television Arts) estjének két nagy nyertese volt, de egy magyar vonatkozású győzelem is befigyelt.

A legtöbb díjat a görög botrányrendező, Yorgos Lanthimos angol gyártásban készült filmje, A kedvenc kapta a vasárnap esti gálán, ahonnan az alkotók nem kevesebb mint hét trófeával térhettek haza (legjobb brit film, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb látványterv, legjobb smink és haj, legjobb színésznő – Olivia Colman –, legjobb mellékszereplőnő – Rachel Weisz – és legjobb kosztüm).

Rachel Weisz a díjjal. Forrás: Karwai Tang / WireImage / Getty Images

 

De nagyon örülhettek Alfonso Cuarón Romájának készítői is, hiszen hiába nyert „mindössze” négy díjat a film, azok számítanak talán a legfontosabb elismeréseknek (legjobb film, legjobb nem angol nyelvű film, legjobb rendező, legjobb fényképezés). A Bohém rapszódia című életrajzi zenés filmet sokan a legjobb brit filmnek tippelték, de végül „csak” a főszereplőjét, a Freddie Mercuryt lenyűgöző pontossággal megformáló Rami Maleket díjazták, illetve megkapta a legjobb hangnak járó kitüntetést is.

A gála háziasszonya immár második alkalommal a szabad szájú brit sztár, Joanna Lumley volt (Pusszantlak, drágám!), aki hű maradt magához, és sikerült beszólnia egy kicsit az Oscarnak. Mint arról mi is beszámoltunk, a közösségi médiában tett meleggyűlölő bejegyzései miatt szalonképtelenné vált Kevin Hart visszalépése után idén nem lesz műsorvezetője az Oscar-gálának.

„Hála Istennek a BAFTA-nak van házigazdája, bár ez csak azért lehet, mert én nem vagyok fent a Twitteren”

– viccelődött Lumley.

Ami pedig a magyar vonatkozást illeti: a legjobb dokumentumfilm kategóriájában az Amerikában született, de félig magyar, félig kínai rendező, Elizabeth Chai Vasarhelyi Free Solo című alkotása nyert, ami egyébként az Oscarra is esélyes. A mű egy embert próbáló szabad mászás kísérletét mutatja be a Yosemite Nemzeti Park 900 méter magas sziklafalán, az El Capitanon. A díjazottak teljes listáját itt lehet végigböngészni.


(via Independent, The Guardian)