Az 5 legjobb filmes befejezés

A jó finálé legalább olyan fontos, mint egy jó nyitójelenet. A Truman show, a Memento és a Szemtől szemben esetében minden tökéletesre sikerült.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

Egy nyitójelenet kulcsfontosságú elem egy film esetében, mivel óriási szerepe van abban, hogy a közönség érdeklődését fenntartsa. Ugyanakkor egy jól kidolgozott finálé legalább ugyanilyen fontos. Grandiózusnak, meghökkentőnek, vagy legalábbis alaposan átgondoltnak kell lennie, mivel egy rossz befejezés könnyen tönkreteheti egy egyébként jó filmet. A Collider nemrégiben össze is szedte egy toplistába a legjobb filmes befejezéseket a Reddit felhasználóinak rangsora alapján – íme az 5 legjobb utolsó jelenet:

 

5. Whiplash (2014)

Damien Chazelle egyik legjobb filmje Miles Tellerrel a főszerepben egy ambiciózus és tehetséges fiatal dobost követ nyomon, aki egy rigorózus, de igencsak elszánt tanár (J.K. Simmons) irányítása alatt kínlódva és vért izazdva ugyan, szárnyalni kezd. A nagyszerű finálé alighanem azért került fel a Collider listájára, mert a közelkép J.K. Simmons szeméről, amikor a mindig morcos a karaktere végre elmosolyodik, egész egyszerűen fenomenális.

 

4. Szemtől szemben (1995)

Neil McCauley (Robert De Niro), a bűnözők királya az évszázad bűntényére készül. Vincent Hanna nyomozó (Al Pacino), a rendőrség legjobb koponyája, aki már szinte mániákusan üldözi McCauley-t, bármi áron el akarja kapni. Hanna a leggyengébb láncszemet, Christ (Val Kilmer) figyelteti, akit a barátnője megzsarolásával próbál elkapni. A rablást végül sikeresen végrehajtják, a menekülési tervbe azonban hiba csúszik, és kezdetét veszi a gyilkos macska-egér harc... Túlzás nélkül kijelenthető, hogy Michael Mann kultfilmjének utolsó jelenete Al Pacino és a lelőtt Robert De Niro kézfogásával abszolút tökéletes.

 

3. Memento (2000)

Leonard Shelby (Guy Pearce) életét egyetlen cél vezérli: megtalálni azt, aki megerőszakolta és megölte feleségét, és bosszút állni haláláért. Leonard azonban egy furcsa gyógyíthatatlan betegségben szenved. Olyan amnéziás, aki a frissen szerzett élményekre képtelen emlékezni. Egyetlen dologban biztos csupán: bosszút akar állni. Betegsége azonban különösen megnehezíti ezt. Polaroid képekkel dokumentálja minden lépését, névjegykártyák, dokumentumok, tetoválások segítségével próbálja összerakosgatni élete és a brutális gyilkosság darabkáit. A szálak egyre bonyolódnak, mindenki gyanússá válik... Christopher Nolan és Jonathan Nolan 23 évvel ezelőtti filmje egészen különleges narratívával rendelkezik: míg az egyik cselekményszál előre halad az időben, a másik visszafelé. Ettől a Memento túlzás nélkül észbontó élményt nyújt, amire a csavaros befejezése teszi fel a koronát. A forgatókönyvét és trükkös vágásait kötelező tananyaggá kellene tenni minden filmes kurzuson!

 

Ez is érdekes lehet

10 dolog, amit nem tudtál a Mementóról

Szinte teljesen ismeretlen bemutatkozó nagyjátékfilmje után Christopher Nolan ezzel a halott felesége gyilkosa után nyomozó amnéziás hősről szóló alkotással robbant be a köztudatba. Reméljük, ti nem felejtitek el elolvasni ezeket az érdekességeket, amiket összegyűjtöttünk a számotokra.

Tovább

 

2. Vérző olaj (2007)

Paul Thomas Anderson drámai mesterműve minden idők egyik legjobb filmje. A történet középpontjában egy ezüstbányász áll, akiből olajbáró lesz, lett, aki kíméletlenül keresi a gazdagságot. Csakhogy a kitermelt olaj mennyiségével egyenes arányban növekszik a konfliktusok száma is. A korrupciós pénz és a gazdagság szele elvakítja az embereket, veszélybe kerülnek a hagyományos értékek... A törtető főszereplőt alakító Daniel Day-Lewis különösen a filmvégi tekepályás brutális gyilkossági jelenetben brillírozik – ezt mindenkinek látnia kell!

 

1. Truman show (1998)

Truman Burbank (Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, amit egy  mindenható producer (Ed Harris) ötlött ki. Truman a műsor főszereplője, de nem is tud róla. Élete egy véget nem érő valóságshow, melyben az ott élő és dolgozó emberek mind-mind hollywoodi színészek. Épp ezért válik népmesei hőssé a főszereplő az utolsó jelenetben, amikor végül maga mögött hagyja a bizonytalan holnapért azt a békés, idilli életet, ahová rajta kívül mindenki más vágyakozik, ezért is nézik 24 órában a műsorát. Talán nincs is más olyan '90-es évekbeli film, ami annyira folytatásért kiáltana a mai túlmediatizált világban, mint Peter Weir látnoki jóslatnak bizonyuló klasszikusa. Elvégre Truman Burbank története pont ott ért véget, ahol igazán elkezdődhetne: vajon mi lett a sorsa annak a valóságshow-hősnek, aki a fél világ szeme előtt nőtt fel, majd önként távozott a saját műsorából?