Az 5 legnagyobb karácsonyi filmes klisé

Nemsokára tele lesz ezekkel a tévé!

Repülőtér

Reszkessetek betörők, Még drágább az életed, Igazából szerelem... soroljuk tovább? A legnagyobb klisé mind közül - és ez sok-sok más, de főleg romantikus filmekre jellemző, hogy utol kell érni a másikat, mielőtt felszállna a gépére, és tisztázni a félreértést, vagy gyorsan szerelmet vallani, aztán jöhet a csók és a happy end. De elég csak az egymás karjaiba rohanó, boldog családtagok, barátok képére gondolni - ezt az Igazából szerelem nyitó- és zárójelenete pörgette csúcsra, pláne, hogy ott sutyiban rögzített, valós találkozásokat láthatunk.

 

A Mikulással történik valami, veszélybe kerül a karácsony

Télapu, a Netflixen nemrég debütált The Christmas Chronicles, és igen, még a Karácsonyi lidércnyomás is - ezekben bevetik a klasszikus, amerikanizált Télapó-mitológiát, Santával, a repülő szánnal, a HOHOHÓ-val, Rudolffal, a világító orrú rénszarvassal, és így tovább. Persze a végén minden jóra fordul, a világ megmenekül, a gyerekek megkapják az ajándékot.

 

A zsörtölődő jó útra tér, mert átjárja a szeretet 

Charles Dickens Karácsonyi énekében a zsugori, mogorva Ebenezer Scrooge-ot három szellem kalauzolja végig a múlt, a jelen és a jövő karácsonyain, hogy megmutassák neki, sokkal jobban járna, ha nem genyózna mindenkivel.  Scrooge megjuhászodásához persze az is kell, hogy megtudja, milyen magányos, vacak halál vár rá, ha továbbra is rosszul bánik az emberekkel, de a zsémbes vénember mégiscsak megváltozik a történet végére. A másik legismertebb történet - ami egyúttal az előző klisét is felhasználja -, a Grincs. A zsémbes zöld szörnyeteg előbb ellopja a karácsonyt, majd egy kislány hatására megbánja tettét, és eltöltekezik a karácsony szellemével.

 

A szülők nem hisznek a karácsony csodájában

Nevezzük klisének, bár ez inkább a realitás. Cinikus, kiégett, megfáradt szülők, akiknek a karácsony csak egy nyűg, rengeteg munka, idegesség és még drága is - talán csak Clark Griswold az egyetlen felnőtt, aki nem hajlandó hagyni, hogy elvegyék tőle a karácsony csodáját. A Polár Expresszben történetesen egy kisfiút győzködik csomó Tom Hanks, hogy a karácsony igenis egy mesés ünnep, de a Télapu címszereplője is ilyen - ráadásul még cinikus is, aki jó emberré válik, és még meg is menti a karácsonyt, mert a Télapó bajba kerül!

 

Hull a pelyhes fehér hó

A filmekben karácsonykor természetesen ropogós hótakaró borítja fehérbe a világot - hány olyan jelenetet láttunk már, amikor a kisgyerek felébred, kinéz az ablakon, majd a szállingózó hópelyheket látván elrikkantja magát, hogy: Karácsony van! És lerohan gyorsan a földszintre, hogy a Télapó meghozta-e neki az ajándékokat. Persze, meghozta. A tejet is megitta, a sütit is megitta. Nincs köd, nem szottyos az idő, hanem derűs, szép, csodálatos, felemelő, mesés és varázslatos - épp, mint a karácsony!

(Forrás: DigitalSpy)