Az Alien híres jelenete Stanley Kubrickot is lenyűgözte

Sőt: a nagy rendező össze is zavarodott picit, ezért személyesen hívta fel Ridley Scottot, hogy magyarázza el neki azt a képsort, amelyikben a xenomorph kiszakad John Hurt mellkasából.

2001: Űrodüsszeia című filmjével Kubrick maga is a sci-fi műfaj egyik titánja volt, de A nyolcadik utas: a Halál legikonikusabb jelenete még az ő képzelőerejét is meghaladta. A szóban forgó képsorban azt láthatjuk, hogy az űrhajósok leülnek vacsorázni, majd egyikük, Kane (Hurt figurája) váratlanul rosszul lesz, fulladozni kezd, és hatalmas kínokon keresztül „megszül” a mellkasából egy alient, aki szó szerint kiszakad belőle.

Korábban ugyanis az történt, hogy az asztronauták felfedezték a xenomorph-tojásokat, az egyik kikelt, és ráugrott Kane arcára – ekkor petézett bele a szerencsétlen férfiba. A vacsorajelenet egyébként olyan hatásos, hogy sokan, akik először látják, sikoltozva nézik végig. A leglenyűgözőbb a dologban, hogy hihetetlenül élethű – pedig még a CGI előtti korban készült (a film 1979-es).

Kubrickot is az érdekelte, hogyan tudta Scott megvalósítani a jelenetet. „Emlékszem, Stanley Kubrick felhívott, és megkérdezte:

»mégis hogyan csináltad? Kikockáztam, de még így sem látom a vágást.«

Miután elmeséltem, azt mondta: » oké, értem. Értem, és működött«” – mesélte az Alien direktora egy nemrég készült interjúban.

A dolog trükkje egyébként nem a láthatatlan vágás volt (a jelenetet tényleg egyben vették fel, mivel a sok vér miatt nehéz és hosszadalmas lett volna átállni egy másik csapóra), hanem az, hogy a felvételkor a színész valójában az asztal alatt rejtőzött, amibe vágtak egy lyukat az arcának, ám a teste többi része – így a mellkasa is, amiből kitört a lény – csak egy műanyag torzó volt (a lenti „így készült”-videóban jól látható az egész).

A jelenet többi szereplője elől pedig az utolsó pillanatig dugdosták a xenomorph-ot, hogy hiteles legyen rémült reakciójuk. Scott egyébként – aki ezzel beírta magát Spielberg és James Cameron mellé a speciális effektek történelmében – jelenleg egy egészen más jellegű filmen dolgozik: bár saját bevallása szerint még el akarja mesélni, honnan kerültek a Nostromo űrhajóra az alientojások, először a lovagkorban játszódó The Last Duelt (Az utolsó párbaj) rendezi meg, Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver és Jodie Comer főszereplésével.


(via Movieweb)