Az elmúlt 30 év legjobb akciójelenetei - 2. rész

Folytatódik a zúzás, popcornt előkészíteni, öveket bekötni!

Az alábbi válogatásban kiemeljük az adott év legikonikusabb akciójelenetét a 2006 és 2020 közti periódusból, négy kontinenst is érintve. Az első rész, amelyben az 1990 és 2005 közötti legjobbjait listáztuk, ide kattintva böngészhető

2006 – Casino Royale (madagaszkári hajsza)

Daniel Craig személyében új Bondot avatott a széria, és elég ütősre sikerült a bemutatkozás. A madagaszkári jelenetben őfelsége titkosügynökének a Mollaka névre hallgató bombagyárost kellene elfognia, aki ezt nem szeretné, ezért menekülni kezd. A hajsza során többek közt egy építkezésen is átrohan a két férfi, felmásznak egy toronydarura, és közben a helyi erők tüzet nyitnak rájuk. Mutatványaik a parkour nevű sportot idézik, ami nem a véletlen műve: a Mollakát alakító francia Sébastien Foucan a műfaj egyik nagyágyúja.

2007 – Transformers (csata Mission Cityben)

Évszázadok óta dúl a háború űrbéli robotok két faja, az Autobotok és az Álcák között, és a harc tétje az univerzum sorsa. Amikor a viszálykodó gépek a Földre érkeznek, csak egy fiatal fiú, Sam Witwicky (Shia LaBeouf), akadályozhatja meg, hogy a gonosz Álcák magukhoz ragadják a hatalmat. A végső nagy összecsapásra Mission Cityben kerül sor, ahol az öldöklő robotcsatában nem mellesleg a fél város is megsemmisül, ami egy Michael Bay-filmtől annyira nem is meglepő.

2008 – A sötét lovag (batpodos üldözés)

Christopher Nolan Batman-trilógiája számos ponton eltért a korábbi adaptációktól, de van, amiben nem szakított a hagyományokkal: az ő filmjeiből se maradtak ki az izgalmas bat-kütyük. A sorozat legerősebb részében, A sötét lovagban például egy vagány Batpod-motoron ered a címszereplő a kamionnal menekülő Joker (Heath Ledger) nyomába, aki Harvey Dent ügyésszel akar végezni a város maffiózóinak megbízásából.

2009 – Avatar (a lélekfa ostroma)

James Cameron sci-fi eposza a távoli Pandora bolygón játszódik, ahol a humanoid, de nyelvükben és kultúrájukban az embertől különböző Na’vik élnek. Ide érkezik Jake Sully, a deréktől lebénult háborús veterán (Sam Worthington), hogy átvegye elhunyt ikertestvére helyét egy tudományos programban. Megismerkedik a na’vikkal, és egyikükbe, a törzs vezetőjének lányába bele is szeret. Amikor a zsoldosok parancsnoka, Quaritch ezredes, úgy dönt, hogy lerohanja a na'vik „faluját”, a több száz méter magasba nyúló Otthonfát, Jake átáll a bennszülöttekhez, és segít nekik megvédeni a szentélyt.

2010 – Eredet (forgó folyosó)

Nolan filmjének nem csak a története észbontóan csavaros, de a képi világa is. A sztori szerint létezik egy olyan kísérleti technika, amellyel be lehet hatolni mások elméjébe az álmaikon keresztül, sőt akár egy gondolatot is be lehet ültetni az alany fejébe. Az álmokban azonban az idő mellett a tér és a fizika törvényei is máshogy működnek, amit legjobban az a jelenet illusztrál, ahol Joseph Gordon-Levittnek egy folyamatosan pörgő folyosón kell verekednie.

Érdekesség, hogy a speciális effektusokért felelős szakemberek valóban megépítették a forgó folyosót, és Gordon-Levittnek hetekig kellett tanulnia, hogy megfelelően tudjon harcolni benne. Nolan elmondása szerint „olyan volt, mint valami hihetetlen kínzóeszköz, hetekig szenvedtünk Joseph-fel, de mikor megnéztük a felvételeket, láttuk, hogy semmi máshoz nem hasonlítható a végeredmény.”

2011 – Halálos iramban: Ötödik sebesség (a riói meló)

A Halálos iramban 5. felvonása nem a sorozat legerősebb része, de az egyik felejthetetlen akciójelenet itt látható. Dominic Toretto (Vin Diesel) és bandája le akarnak nyúlni Hernan Reyes korrupt üzletembertől több mint 100 millió amerikai dollárt. Először egy ravasz trükkel ráveszik, hogy egyetlen helyre csoportosítsa az összes vagyonát, egy óriási trezorba, ami történetesen a rendőrkapitányság alagsorában van, majd akcióba lépnek. Áttörik az épület falát Hobbs (Dwayne Johnson) páncélautójával, rácsatlakoztatnak két erős drótot a trezorra, és kitépik a falból két autó segítségével, majd végighúzzák a városon, miközben Reyes és a rendőrség üldözi őket.

A werkvideóból kiderül, hogy a forgatás során egy valódi trezort használtak digitális trükkök nélkül, csak rejtett kereket szereltek rá, hogy könnyebben „csússzon”, és az egész üldözési jelenet alatt több mint 200 autót törtek össze.

2012 – Bosszúállók (New York-i csata)

A Marvel-moziverzumának első fázisát egy grandiózus fináléval illett lezárni, és ezt a Bosszúállók szállította is. A sztori szerint Loki a tesseract erejével egy kaput nyit New York városa és az űr között, amin keresztül a chitaurik hadserege megérkezik a Földre. A Bosszúállók felveszik a harcot, de hamar egyértelművé válik, hogy a kapun keresztül olyan sokan jönnek, hogy a túlerőt képtelenek legyőzni. Szerencsére azonban megérkezik Thor és Bruce Banner, alias Hulk, akik komoly erősítést jelentenek.

2013 – Tűzgyűrű (Gipsy Danger vs. Otachi)

Guillermo del Toro CGI-orgiájában óriásszörnyek támadnak a Földre, és csak olyan óriásrobotok tudnak szembeszállni velük, amelyeket több pilóta irányít telepatikusan összekapcsolódva. Amikor azonban Hongkong ostroma során a legmodernebb robotok elbuknak, a program vezetője (Idris Elba) kénytelen a már elavult Gipsy Dangert harcba küldeni, amit ráadásul két tapasztalatlan pilóta (Charlie Hunnam és Mako Mori) irányít. Az egyik szörnyet könnyedén legyőzik, a másik, Otachi viszont veszélyesebb ellenfélnek bizonyul.

2014 – A rajtaütés 2. (autós menekülés)

A rajtaütés első része többek közt az elképesztően intenzív közelharcok miatt vált instant kultfilmmé, a folytatás legemlékezetesebb jelenete ehhez képest egy autósüldözés – de nem akármilyen! Rama a főszereplő beépül a helyi maffiába, a kegyetlen bűnöző, Bangun behajtója lesz, és a főnök fián, Ucón keresztül próbál bizonyítékot szerezni arról, hogy a banda áll a rendőrséget átszövő vesztegetések mögött. Amikor azonban Uco meg akarja ölni a főnök jobbkezét, Ekát, akivel Rama összebarátkozott, a férfi a segítségére siet, majd együtt próbálnak menekülni a feldühödött maffiózók elől.

2015 – Mad Max – A harag útja (indul a hajsza)

George Miller 30 év után folytatta, illetve rebootolta saját kultfilmjét, és sikerült még a Mad Max első két részénél is nagyobbat dobnia. A történet főszereplője Max Rockatansky (Tom Hardy), aki Furiosa imperátorral (Charlize Theron) összefogva menekül egy felfegyverzett olajszállító kamionnal a szektavezér Halhatlan Joe (Hugh Keays-Byrne) és hadserege elől. Miller 130 perces látványorgiája az első perctől az utolsóig színtiszta akció, így akár az egész filmet ki lehetne emelni.

2016 – Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet (a scarifi csata)

A Star Wars-előzményfilmek talán legjobbjában a lázadók egy csoportját azzal bízzák meg, hogy lopják el a Birodalom készülő szuperfegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát, amelyet a birodalmiak egy szigorúan őrzött adatbankban tárolnak a Scarif bolygón. A Lázadó tanács véleménye megosztott, így Mon Mothma, a Szövetség vezére nem tudja támogatni hogy megtámadják a Scarifot. Jyn, Cassian, K-2SO, Chirrut, Baze és Bodhi Rook több más Lázadó társaságában megelégelik a tanács döntésképtelenségét és a lopott birodalmi hajóval leszállva, megkísérelnek bejutni az adatbankba.

2017 – John Wick: 2. felvonás (menekülés a katakombából)

John Wick (Keanu Reeves), a visszavonult bérgyilkos egykoron ígéretet tett Santino D'Antonio maffiavezérnek, amelyet a férfi most behajt rajta. Azt kéri tőle, hogy végezzen a húgával. Wicknek ehhez Rómába kell utaznia, ahol ki is iktatja a célszemélyt, de a neheze csak ezután következik: el kell menekülnie a helyszínről, egy ókori kazamatából, amely tele van elit gyilkosokkal.

2018 – Ready Player One (autóverseny New Yorkban)

2044-ben járunk, már mindenkit beszippantott a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt. Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. A 18 éves Wade (Tye Sheridan), aki az egész életét a játékban töltötte, szintén nekivág a kalandnak.  Az első kulcsot New Yorkban lehet megtalálni, és „mindössze” egy autóversenyt kell hozzá megnyerni. A verseny nehéz, az autósoknak hatalmas bontógolyókat kell kerülgetniük, és többek közt dinoszauruszok és óriási gorillák is leselkednek rájuk.

2019 – Bosszúállók: Végjáték (Thanos vs. mindenki)

A Marvel-moziverzum történetében először egyetlen összefüggő történetet két filmben meséltek el, ami azt is jelentette, hogy a második rész fináléjának duplán ütősnek kellett lennie, és a rendezők, a Russo testvérek nem is okoztak csalódást.

A Bosszúállók felkészültek rá, hogy visszahozzák azokat, akik elporladtak Thanos csettintésétől, de egy időkapu segítségével megjelenik Thanos. Stark, Rogers és Thor szembeszállnak vele, de elbuknak, Thanos pedig a seregével megkezdi a Föld ostromát. Ekkor azonban visszatér Doktor Strange egy seregnyi varázslóval, és az általuk megnyitott portálokon keresztül a többi Bosszúálló, a Galaxis Őrzői, a Fosztogatók, Asgard és Wakanda seregei is csatlakoznak a csatához.

2020 – Ragadozó madarak (harc a vidámparkban)

Harley Quinn (Margot Robbie) az első önálló filmjében egy gonosz maffiavezérrel (Ewan McGregor) kerül szembe, de nincs egyedül, a nem kevésbé veszélyes Fekete Kanári (Jurnee Smollett), a Vadásznő (Mary Elizabeth Winstead) és Renee Montoya (Rosie Perez) is csatlakozik hozzá. A végső összecsapásra abban az elhagyatott vidámparkban kerül sor, amely korábban a Joker rejtekhelyeként funkcionált. Mielőtt Harley és a maffiavezér egymásnak esne, bemelegítésként a női szupercsapat megküzd a gengszter verőembereivel és bérgyilkosaival.

via: Looper