Az ördögűzőben szerepelt egy valódi sorozatgyilkos is

William Friedkin 1973-as horrorja a mai napig szolgáltat beszédtémát. Most újabb hátborzongató adalék került elő a kulisszák mögül.

Idén 50 éve, hogy bemutatták minden idők egyik legfélelmetesebb horrorját (ami annak idején elképesztő közönségreakciókat váltott ki, ráadásul a forgatása sem nélkülözte a tragédiákat), nemrég hunyt el a filmet rendező William Friedkin, ezenkívül napokon belül bemutatják Az ördögűző: A hívőt, az eredeti alkotás közvetlen folytatását – szóval ez a mű tényleg fél évszázad után is folyamatos izgalmakat szolgáltat.

Mindezek mellé most előkerült (pontosabban újra felbukkant) egy újabb hátborzongató adalék a kulisszák mögül. A Collider ír róla (az Esquire eredeti cikke alapján), hogy a film egyik mellékszereplője a premier után pár évvel sorozatgyilkossá avanzsált.

A sors fintora, hogy a férfi, egy hivatásos ápoló Az ördögűző egyik jelenetében is egy orvost játszott, aki segíteni próbál a magából kifordult és egy orvosi eljárás miatt nagyon ideges Reganon.

 

Ilyen volt a film fogadtatása

Az ördögűző premier: hihetetlen állapotokról számol be egy most előkerült korabeli cikk

Az 1974-es újsághír káoszról és pánikról ír – elég szemléletesen.

Tovább


A szóban forgó jelenet annak ellenére is a horrorfilm egyik legfelkavaróbb képsora, hogy pont nem szerepel benne semmilyen démoni erő vagy gonosz szellem. De a tény,

hogy egy kisgyermek testét egy ilyen brutálisnak tűnő beavatkozásnak (nevezetesen angiográfiás vizsgálatnak) vetik alá,

amit a film rendkívül realistán ábrázol, sokakat megrázott. A filmben az eljárást levezénylő férfit megformáló Paul Bateson akkoriban valóban az egészségügyben dolgozott New Yorkban, ahol Friedkin kutatásokat végzett a filmhez.

A rendező ennek keretében tekintett meg egy igazi agyi angiográfiát a New York-i Egyetemi Kórházban, ahol annyira lenyűgözte az orvosi személyzet, köztük a radiológiai technikus, Paul Bateson rátermettsége, hogy felkérte a férfit egy kisebb mellékszerepre Az ördögűzőbe – Bateson így kvázi saját magát formálhatta meg a legendás filmben. (Ide és ide kattintva látható róla pár rossz minőségű, Az ördögűző szóban forgó jelenetéből kifotózott kép.)

A film egyik orvosos jelenete (a képen nem Bateson szerepel!). Forrás: Warner Brothers / Getty Images


A stábot azonban pár évvel később az a megrázkódtatás érte, hogy megtudták: a forgatás során bűbájosan viselkedő férfit összefüggésbe hozták egy gyilkossággal – majd egy sor másikkal, amelyeket nyilvánvalóan olyasvalaki követett el, akinek van orvosi tapasztalata. Történt ugyanis, hogy négy évvel Az ördögűző premierje után Paul Bateson még mindig New Yorkban élt, de masszív alkoholizmusa miatt már elvesztette kórházi munkáját, és szabadidejében Manhattan klubjait látogatta egy Addison Verrill nevű riporterrel,

akit 1977. szeptember 14-én holtan találták a lakásán.


A rendőrség először betörésnek minősítette az esetet, de 8 nappal a holttest felfedezése után valaki felhívott egy másik újságírót, Arthur Bellt, és bevallotta neki Verrill meggyilkolását. Az illető olyan részletesen írta le a telefonban a tetthelyet, hogy nem volt kétség: a helyszínen járt. Később Bellt megint felhívta valaki, és konkrétan meg is nevezte Paul Batesont mint a gyilkosság elkövetőjét. Miután Bateson ily módon a hatóságok látókörébe került, további hat, 1975 és 1977 között elkövetett gyilkossággal is összefüggésbe hozták – ekkortájt ugyanis legalább hat meleg férfi testrészeit találták meg a Hudson folyóba dobva.


A bíróság (annak ellenére, hogy Bateson állítólag egy barátjának bevallotta tetteit) az elégtelen bizonyítékok miatt csak az Addison Verrill sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt tudta elítélni a férfit, aki végül 24 évet ült börtönben. A Rikers-szigeti létesítményben való tartózkodása során pedig William Friedkin is meglátogatta, és hosszas beszélgetéseket folytatott vele – állítólag ezen eszmecserék ihlették az alkotót a Portyán című, Al Pacino főszereplésével készült thriller megrendezésére, ami egy, a New York-i szadomazofétis-kedvelő meleg szubkultúra tagjai között portyázó sorozatgyilkosról szól.

Paul Bateson – akinek a tettei 1979-es kiderülésükkor valódi sokként érték Az ördögűző stábját – 2003 augusztusában szabadult. Az utánkövetési adatok szerint a New York állambeli Freeportba tett át a székhelyét, és nincs információ róla, hogy meghalt volna. Szóval szörnyű rémtettei ellenére

minden bizonnyal még ma is él és virul valahol, és szabadon élvezheti, hogy Friedkin alkotása többszörösen is megőrizte az örökkévalóságnak az emlékezetét.


(via Collider)


Nyitókép forrása: FilmPublicityArchive / United Archives via Getty Images.

 

Ez is érdekelhet

A 13 legdurvább horror, amit soha többé nem akarsz újranézni

Az ördögűző, Cannibal Holocaust, Az emberi százlábú, A szomszéd lány – fekete öves horrorrajongó legyen a talpán, akinek nem lesznek rémálmai a listánkban felsorolt, híres-hírhedt kultfilmektől!

Tovább