Az új évezred 50 legjobb filmje

A The Hollywood Reporter nevű neves amerikai filmes szaklap szerkesztői kiválasztották a XXI. század eddigi legjobb filmjeit (2021-ig bezárólag). Vannak meglepetések!

5. A sötétség útja – Mulholland Drive (2001)

David Lynch film noirjában / erotikus thrillerében / burleszkbe hajló tragikomédiájában / melodramatikus love storyjában / szimbolikus ars poeticájában / szarkasztikus társadalomkritikájában / pszichohorrorjában minden részlet fontossággal bír – erre kell rájönnünk, amikor visszafelé haladva fejtegetjük és kötögetjük a cselekményszálakat. Minden titok nyitja és kulcsa a bérlimuzin utasa, egy gyönyörű, hollófekete hajú, nagyestélyis nő. Tökéletesre metszett arca Hófehérkéé, a teste Jayne Mansfieldére emlékeztet, és mindjárt az elején el akarják tenni láb alól. A sejtelmes femme fatale ellentétpárja az Ontario állambeli Deep Riverből érkezik: egy törékeny, ártatlan, szőke kis nő, kedves, naiv és optimista. A filigrán szőke Betty világrengető ambíciókkal jön a nagyvárosba, hogy ideiglenesen befészkelje magát színész nagynénje üres házába, amely időközben Rita rejtekhelye lett.


4. A Zodiákus (2007)

Sorozatgyilkos szedi áldozatait San Franciscóban. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, pedig a tettes üzeneteket küld több napilapnak is. Csak néhány rendőr és újságíró, köztük Paul Avery és egy halk szavú, tehetséges szerkesztőségi rajzoló, Robert Graysmith bízik abban, hogy megfejtheti a rejtélyes üzeneteket, melyek alapján a gyilkos a Zodiákus nevet kapta. Elszántan, vadul és szenvedélyesen üldözik ellenségüket.

Kezdetben kötelességtudóan, később egyre inkább elvakultan, mígnem már maguk is az őrület határán járnak.


3. Kukázók / A guberálók és én (2000)

Ez a dokumentum road movie

gyengéd, megértő megközelítésben mutatja be a vesztes emberek nehéz életét:

a nyomorultak, kisemmizettek, szegények, hajléktalanok, munkanélküliek – azaz a kukázók világát, akik éjt nappallá téve kutatnak jóléti civilizációnk romjai közt...


2. Llewyn Davis világa (2013)

1961. február, New York City. A tejfelesszájú Bob Dylan épp csak bontogatja szárnyait a Greenwich Village éjszakai klubéletében, a The Mamas & the Papas tagjai pedig még nem is találkoztak, hogy berobbanjanak a köztudatba a California Dreamin’-nel. Llewyn Davis ebben a bohém kulturális pezsgésben szeretne a folk zenében maradandót alkotni, ám az erős konkurencia mellett neki még saját problémáival is meg kell küzdenie. Inside Llewyn Davis című albuma nem fogy jól, partnere öngyilkos lett, és pénztelensége miatt jobb híján kénytelen ismerősök kanapéján éjszakázni. Miközben garbós barátai csendes középszerűségben próbálják felhívni magukra a figyelmet a félhomályos bárokban, ő macskavigyázás helyett még egy chicagói útra is vállalkozik a hóban és fagyban, hogy tanácsot kapjon a karrierjéhez.


1. Családi kötelékek (2000)

A helyszín Tajpej, az egykoron álmos vidéki kisváros, ma Tajvan szíveként rohanó világváros. Egy átlagos família (férj, feleség, fiú, lány, nagymama) mindennapjait látjuk. Az apának az üzlet szorításában nincs ideje se a feleségére, se a gyerekeire, se önmagára. A nagymama agyvérzés miatt lebénul, és kórházba kerül. Az anya súlyos lelki válságon megy keresztül, nem látja értelmét az életének. A nagylány meg akarja tapasztalni a szerelmet, csak még nem biztos benne, hogy kivel. A kisfiú fényképezget: hogyan látja ő a saját szemszögéből a világot. Az eseményekben az hoz fordulatot, amikor a családfő találkozik harminc éve nem látott nagy szerelmével. Miközben igyekszik úrrá lenni a körülményeken (anyja kómában van, felesége depressziós, fivére tartozik neki, üzlettársai a háta mögött rossz döntéseket hoznak), egyre kevésbé tud uralkodni saját érzésein, s mindent másképpen lát a régi nagy szenvedély újra felizzó fényében…


A többi helyezett pedig a következő:


(via The Hollywood Reporter)