Bekeményített a Netflix

A streamelős óriáscég zokon vette a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál kekeckedését.

Ahogy azt mi is megírtuk, a fesztivál nemrégiben hozott egy kifejezetten a Netflixre szabott szabályt, miszerint a verseny szekcióba csak olyan filmet nevezhetnek, ami a hivatalos moziforgalmazásba is bekerül Franciaországban. Mivel a streamelős szolgáltatás lényege, hogy nem moziban, hanem az interneten teszik elérhetővé a filmeket, ez értelemszerűen kizárja a netflixes alkotások részvételét az Arany Pálmáért és a többi díjért zajló versenyben – pedig a Netflix tavaly olyan neves alkotók műveit vitte Cannes-ba, mint Noah Baumbach vagy Bong Joon-ho (utóbbi direktortól az Okját, melynek előzetese lentebb látható).

Mivel Cannes-ban már tavaly nagyon háborgott a mívelt közönség az említett rendezők filmjeinek verseny szekcióban való vetítése miatt, elég egyértelmű, hogy erre válaszul, célzottan a Netflix ellen hozta az idei szabályt Thierry Fréamaux fesztiváligazgató, aki szerint „a filmművészet története és az internet története két különböző dolog”.

A Netflix most minderre reagálva visszavágott, és úgy döntöttek: bojkottálják az idei mustrát – annak ellenére, hogy arra lehetőségük lenne, hogy versenyen kívül mutassák be filmjeiket a francia tengerparti városban.

„Mi a fair play jegyében kívánjuk bemutatni a filmjeinket, az összes többi művész alkotásaival együtt.

Nem hagyhatjuk, hogy tiszteletlenül kezeljék a művészeinket és a műveiket a fesztiválon. Ők adták meg ezt az alaphangot. Nem hiszem, hogy ezek után jó lenne, ha ott lennénk” – mondta egy interjúban Ted Sarandos Netflix-vezér.

A 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos plakátja. Forrás: © Design : Flore Maquin - Photo : Pierrot le fou © Georges Pierre

 

Ennek jegyében az idei fesztivál programjában még versenyen kívül sem fog szerepelni Alfonso Cuarón új munkája, a Roma és Paul Greengrassnek az Anders Behring Breivik-féle oslói tömeggyilkosságot feldolgozó Norwaye sem.

Az említett művektől eltérően az Oscar-díjas Asghar Farhadi Nyílt titok című filmjét biztosan láthatja a cannes-i közönség (ahogy arról korábban már írtunk, ez lesz a nyitófilm), ahogy ott lesz Spike Lee, Pawel Pawlikowski, Matteo Garrone, Jean-Luc Godard, Jafar Panahi új produkciója is, sőt versenyen kívül a Solo: Egy Star Wars-történet is látható lesz.

„Reméljük, hogy változtatnak a szabályokon. Reméljük, hogy felzárkóznak a modern időkhöz. Mi továbbra is ellene vagyunk a filmek és filmesek diszkriminálásának.

Ezért arra bátorítjuk a cannes-i fesztivált, hogy csatlakozzanak újra a világ filmes közösségéhez, és fogadják őket maguk közé”

– zárta gondolatait Sarandos.


(via The Guardian, Variety)