Bemutatjuk a kedvenc filmes párosainkat

Klasszikus filmes alaphelyzet, amikor két teljesen különböző ember kénytelen valamiért több időt egymással tölteni, és bár alapvetően egymás agyára mennek, valami furcsa barátság mégis szövődik közöttük. Összeszedtük azokat a szokatlan filmes párosokat, akiket a legjobban szeretünk látni mindenféle fura helyzetekben.

Szomszéd nője mindig zöldebb

 

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb vígjátékában két öregember már 50 éve osztja egymást. Mindenki ismer egy zsémbes öreget, aki ott lakik valahol a szomszédban, és még az év legszebb napján is tud valami morgolódnivalót találni. Walter Matthau és Jack Lemmon annyira szépen hozták ezt a két figurát, hogy aki nem látta legalább ötször a filmet, az valószínűleg kihagyta a kilencvenes éveket. Matthaunak és Lemonnak egyébként egy nagyon hasonló 68-as film jelentette a pályája másik csúcsát, A furcsa pár, amiben Lemmon pedáns elvált férfiként költözik be a trehány barátjához.

 

 

Két pasi - meg egy kicsi



Charlie Sheennek lehet, hogy ez a sorozat volt az utolsó nagy dobása. Annyira jól hozta a piás, csajozó hollywoodi nagybácsit, hogy talán ő is elhitte, hogy bármit megtehet, és továbbra is ő marad a legnagyobb császár a szobában. Viszont az ő karaktere fele olyan jó se lett volna, ha nincs ott mellette kontrasztnak Jon Cryer, a lúzer testvér, aki nem is rendes orvos, és még a felesége is elhagyta.


 

Durr durr és csók (Kiss Kiss Bang Bang)

 

Mi történik, ha véletlenül összekerül egy meleg hollywoodi detektív és egy kispályás bűnöző, és nem sokkal később találnak egy hullát? Ha a meleg detektívet Val Kilmer játssza, a bűnözőt Robert Downey Jr., a rendező pedig a Halálos fegyver-filmek forgatókönyvét jegyző Shane Black, akkor garantált a hibátlan szórakozás. A Durr durr és csók olyan film, amit rengetegszer újra lehet nézni, és az ember már vinnyogva várja a következő poént, amit a két főszereplő egymás fejéhez vagdos tökéletes fapofával és komikus időzítéssel.

 

 

Rendes fickók



Shane Black később ugyanezt a receptet alkalmazta a Rendes fickók című filmben, amiben Ryan Goslingot és Russell Crowe-t eresztette össze. Ez a páros is olyan, hogy minden újabb megtekintésnél jobban értékeli az ermber a mélyérzésű verőlegény és a felszínes piperkőc detektív közös pillanatait.

 

 

A Halálos fegyver-filmek

A rendező-forgatókönyvíró valóságos nagymestere a műfajnak, hiszen a Halálos fegyver-sorozatban ő csinált halhatatlan zsarupárost az őrült Mel Gibsonból és a nyugdíjba készülő Danny Gloverből.





Csúcsformában (Rush Hour)



Ha már fura zsarupáros, akkor muszáj megemlítenünk a Csúcsformábant, amiben a nagyszájú Chris Tucker Jackie Chant kapta meg maga mellé. A párosítás annyira jól működött, hogy ahogy a Halálos fegyver, ez is megért jópár folytatást, és nemrég tévésorozat is készült mind a kettőből. A kritikák alapján viszont csak a Halálos fegyver tévésítése sikerült meggyőzően. Viszont állítólag most már tényleg hamarosan elkészül a Csúcsformában 4. része, benne Jackie Channel és Chris Tuckerrel.

 



Leon, a profi

 

Mai napig Luc Besson egyik legjobb filmje a Leon, a profi, amiben a fiatal Natalie Portman egy bérgyilkosban talál védelmezőre és pótapára. Bár egy magányos bérgyilkos életéből a gyerek hiányzik a legkevésbé, Leon és Matilda között komoly barátság alakul ki, hogy aztán közösen álljanak bosszút Gary Oldman korrupt nyomozóján.


Lone Wolf and Cub

 

A magányos farkas és a kölyke a japán popkultúra ismert figurái. Az öreg szamuráj, aki bosszút esküszik, és a hároméves fia, akit egy fából készült babakocsiban tol maga előtt a legvéresebb csatajelenetekben is. A legendás páros a hetvenes években született, akkor jelent meg a Kozure Okami című 28 kötetes manga, ami a mai napig etalonnak számít a műfajban. Egyből készült belőle egy hatrészes filmsorozat, amiben képregényes vérgejzírek szegélyezik az apa és fia útját.

 



Erőszakik (In Bruges)

 

Minden szempontból szokatlan gengszterfilm az Erőszakik, amiben Brendan Gleeson és Colin Farrell profi bérgyilkosként kénytelenek meghúzni magukat egy kedves kis belga városban. Gleeson élvezi a nyugalmat, a városnézést, a kiállításokat, miközben Farrell gyűlöli az egészet, és ennek hangot is ad. A végére mégis egy fura apa-fia kapcsolat alakul ki közöttük.


 

Harcosok klubja (Fight Club)

 

A kisvállú, kishitű Edward Norton és a nagyarcú Brad Pitt lakótársak lesznek egy lepukkant házban, és még közös klubot is nyitnak, ami apránként komoly terrorszervezetté növi ki magát. Az csak a film végén derül ki, hogy a két színész ugyanannak az embernek két különböző személyiségét játssza, de addig is furcsán kiegészítik egymást, amikor épp nem a pokolra kívánják a másikat.

 



Totál szívás (Breaking Bad)

 

Talán minden idők legjobb tévésorozatos párosa Jess és Walter, a bukott diák, aki füvet árul, és az alulfizetett kémiatanár, aki nem tudja eltartani a családját. Amikor elkezdenek együtt drogot főzni a sivatag közepén egy öreg lakókocsiban, akkor még Walteré a morális felsőbbrendűség. Ő a mindentudó apafigura, de aztán olyan szédítő mélyrepülésbe kezd, hogy idővel fordul a kocka.

 


Bud Spencer és Terence Hill filmjei

 

Nem lehet kihagyni a magyarok legkedvesebb filmes párosát, a mozgékony Terence Hillt és Bud Spencert, akik annyi verzióban mentek egymás agyára, majd melegedtek össze, hogy megszámolni is szép teljesítmény.

 

 

A gifek forrása: Giphy