Beperelte Alec Baldwint a forgatáson lelőtt operatőr családja

A Hutchins család ügyvédei sajtótájékoztatón jelentették be, hogy pert indítottak Alec Baldwin és azon stábtagok ellen, „akiknek a spórolása és a meggondolatlan viselkedése Halyna Hutchins értelmetlen, tragikus halálához vezetett”.

Halyna Hutchins operatőr családja pert indított Alec Baldwin és a Rust című film stábjának több tagja ellen. Ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hun, tavaly október 21-én Baldwin az új-mexikói Bonanza Creed Ranch-en zajló filmforgatáson egy jelenet próbája közben elsütött egy kellékfegyvert, és megsebesítette Joel Souza rendezőt valamint Halyna Hutchins operatőrt. Hutchins életét már nem tudták megmenteni, a kórházban belehalt a sérülésbe.

Halyna Hutchins a 2019-es Sundance filmfesztiválon (fotó: Fred Hayes/Getty Images for SAGindie)

 

A Hutchins család ügyvédei egy február 15-én, Los Angelesben megtartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy pert indítottak Alec Baldwin és azon stábtagok ellen, akik a forgatás biztonságáért feleltek, és „akiknek a spórolása és a meggondolatlan viselkedése Halyna Hutchins értelmetlen, tragikus halálához vezetett”.

A Deadline magazin értesülései szerint a beperelt stábtagok között Alec Baldwin mellett a producerek, Nathan Klingher, Ryan Winterstern, Anjul Nigam, Matthew DelPiano, Gabrielle Pickle és Emily Salveson szerepelnek, valamint Hannah Gutierrez Reed fegyvermester, Sarah Zachry kellékes és Dave Halls első rendezőasszisztens. A periratokban az áll, hogy a Rust stábja legalább 15 fegyverekre vonatkozó előírást hagyott figyelmen kívül a forgatáson, valamint az is szerepel benne, hogy Baldwinnak nem is lett volna szüksége arra, hogy revolvert használjon a jelenet beállításához, ráadásul a fegyvermester sem volt ott a szobában, amikor a színész átvette a fegyvert az első rendezőasszisztenstől.

Miután bejelentették a kereset benyújtását, a család ügyvédje, Brian Panish bemutatott egy 3D-s animációt arról, hogy szerintük mi vezetett a lövöldözéshez. A kereset emellett tartalmazott egy narrált videót, amely a stábtagok között küldözgetett, a forgatás biztonságára panaszkodó emaileket mutatta be, valamint egy interjúrészletet, amelyben Baldwin a történtekről beszélt.

A sajtó megkereste Alec Baldwin jogi képviselőit, hogy kommentálják az ügyet, de egyelőre nem érkezett tőlük hivatalos válasz.

Forrás: Mark Sagliocco/Getty Images

 

A Rust stábjának három másik tagja, Serge Svetnoy fővilágosító (szaknyelven: gaffer), Mamie Mitchell script supervisor (eredetileg ő felelt azért, hogy egy ugyanott játszódó, de később felvett jelenetben minden korábbi tárgy a helyén legyen, de Mitchell azért is érintett az ügyben, mert ő hívta elsőként a mentőket és a rendőröket a 911-en) és a forgatáson orvosként jelenlévő Cherlyn Schaefer korábban szintén beperelte a produkció vezetőségét. Baldwin és a film producerei azonban arra kérték a kaliforniai bíróságot, utasítsa el Mitchell keresetét, mert „az ő állításaiból semmi sem utal arra, hogy Baldwin azt tervezte, hogy a kellékfegyver éles lőszerrel legyen megtöltve”.

Eközben Hannah Gutierrez Reed fegyvermester az albuquerque-i PDQ Arm & Prop tulajdonosát, Seth Kenney-t és a lőszerbeszállító cégét perelte be azért, mert valódi töltényeket raktak a vaktöltények közé. Kenney a The Times magazinon keresztül azonban hivatalosan azt közölte: nem szállított éles lövedékeket a Rust forgatására.

A The Hollywood Reporter és a Variety korábban arról is beszámolt, hogy David Halls első rendezőasszisztenssel (aki anélkül adta át a pisztolyt Alec Baldwinnak, hogy azt megfelelően ellenőrizte volna) a One Way című Kevin Bacon-film forgatásán is gondok voltak, mert nem járt el kellő alapossággal a munkakörét tekintve.

Alec Baldwin decemberben, az ABC Newsnak adott interjújában a könnyeivel küszködve állította azt, hogy „nem ő húzta meg a ravaszt” (erről bővebben itt írtunk). Szintén vezető hír volt, hogy a színész mikor adja át telefonját az ügyben nyomozást folytató új-mexikói rendőrségnek, mert a hatóságok már decemberben házkutatási parancsot adtak ki, amely során le akarták foglalni a készüléket. A telefont jelenleg is vizsgálják, hátha találnak rajta releváns információt a történtekkel kapcsolatban.

Nem sokkal az októberi lövöldözés után Baldwin közleményt tett közzé a Twitteren, amelyben ez állt: „Nincsenek szavak, amelyek kifejezhetnék megdöbbenésemet és szomorúságomat a tragikus baleset miatt, amely kioltotta Halyna Hutchins, mélyen tisztelt kollégánk életét.”

(via Hollywood Reporter & NME.com)