Alec Baldwin nem hajlandó átadni a telefonját a hatóságoknak

Ezt állítja a Santa Fe megyei seriff hivatala, miközben Baldwin szerint már a feltételezés is baromság és hazugság, miszerint ő nem tesz eleget a hatóság utasításának.

Alec Baldwin a múlt héten még azt nyilatkozta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal a Rust című westernfilmje forgatásán történt halálos balesettel kapcsolatos nyomozás alatt, ám a Santa Fe megyei seriff hivatala szerint a sztár a valóságban egyáltalán nem úgy viselkedik, ahogy állítja.

Forrás: Jim Spellman / Getty Images

 

Január 8-án Baldwin az Instagram-oldalán biztosította mind a 2,4 millió követőjét és közvetve a tágabb nyilvánosságot is arról, hogy együttműködik a nyomozókkal. Akkor többek között ezt mondta egy hosszabb videós bejelentkezésében:

Bármilyen feltételezés, miszerint nem teszek eleget a telefonommal kapcsolatos kéréseknek, utasításoknak, követeléseknek vagy házkutatási parancsoknak, baromság, hazugság.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alec Baldwin (@alecbaldwininsta) által megosztott bejegyzés

Január 13-án, csütörtökön azonban a hatóságok azt erősítették meg a sajtónak, hogy Baldwin még nem adta át nekik a telefonját. Holott a seriff hivatala szerint a készülékkel kapcsolatban közel egy hónapja, december 16-án adták ki a házkutatási parancsot, két hónappal azután a tragikus incidens után, amelyben Halyna Hutchins, a Rust operatőre életét vesztette (erről többek között itt és itt írtunk bővebben). Baldwin azonban még mindig nem adta át a telefont a nyomozáshoz, annak ellenére, hogy már a sztár ügyvédje is átvett december 20-án egy hivatalos iratot ezzel kapcsolatban.

Bár minden jel arra mutat, hogy Baldwin nem segít a rendőrségnek a nyomozásban, a sztár mégis olyan interjúkat adott még a közelmúltban is, melyek szerint nem is ő húzta meg a ravaszt, és nem ő a hibás az incidensért (erről a furcsa kijelentéséről itt írtunk részletesen a PORT.hun).

A tragikus kimenetelű lövés kétség kívül felhívta a figyelmet a hollywoodi produkciók nem megfelelő szintű biztonsági protokolljára. Sajnos eddig is tudható volt, hogy nem minden akciójelenetet forgató stáb áll mindig a helyzet magaslatán (elég csak Brandon Lee tragikus halálára gondolni), ám az érintettek ezt rendre a szőnyeg alá söpörték, hogy ne álljanak le feleslegesnek vélt óvintézkedések miatt az amúgy is feszített tempójú forgatások.

Ehhez kapcsolódik az „Alec Baldwin-ügy” másik ezen a héten történt eseménye is: a Rust fegyvermestere, Hannah Gutierrez Reed beperelte az albuquerque-i PDQ Arm & Prop tulajdonosát, Seth Kenney-t, aki a lőszereket szállította a produkcióhoz. Az Új-Mexikóban benyújtott keresetében az állam tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvényére hivatkozva azt állítja, a forgatáson olyan töltényes dobozok lettek szétosztva, amelyekben vaktöltények és éles lőszerek voltak összekeveredve. Az ABC Newsnak adott interjújában azonban Kenney határozottan tagadta, hogy az éles lövedékek tőle származnának. (via Uproxx & Variety)