Bergman 100 – Évfordulós vetítések

Július 14-én lesz Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója, amely alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínházban két filmmel emlékezhetünk a modern filmművészet kiemelkedő egyéniségére.

Az idei Cannes-i Filmfesztiválon két dokumentumfilmet is bemutattak a svéd alkotóról, ezek közül az egyik Jane Magnusson Bergman – A Year in a Life című munkája, amit most 18 órai kezdettel premier előtt láthat a közönség (a doku idén ősszel kerül a magyar mozikba).

A film Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor egy olyan intenzív időszak kezdődött a művészetében, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotásai (A hetedik pecsét, A nap vége, Szűzforrás, illetve a „Tükör által homályosan, Úrvacsora, Csend”-trilógia). A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók – köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó – próbálják megfejteni ennek a mágikus évnek és Bergmannak a titkát.

Ingmar Bergman és élettársa, Liv Ullmann színésznő 1968-ban. Forrás: Keystone / Hulton Archive / Getty Images

 

Éppen ez előtt a korszak előtt, 1955-ben készült az Egy nyári éj mosolya című film. Ez lesz a július 14-i Bergman-est másik darabja, ami 20.30-tól lesz látható. Az alkotás romantikus vígjátékként elüt a rendező életművének meghatározó darabjaitól, ugyanakkor szellemesen bonyodalmas és szerethető mű, ami nem véletlenül hozott nemzetközi hírnevet a rendezőnek (Bergman nagy csodálóját, Woody Allent is megihlette a Szentivánéji szexkomédiában).

Egy nyári éj mosolya. Forrás: port

 

A vetítésekre a belépőjegy ára 1500–1500, diákoknak, nyugdíjasoknak és pedagógusoknak 1100 forint. A két vetítésre egy időben történő jegyvásárlás esetén egy jegy ára kedvezményes, 1100 forint (az akció igénybevételének feltétele, hogy a jegyek más-más előadásra szóljanak). A kedvezményeket csak személyesen, az Uránia jegypénztáraiban tudjuk igénybe venni.


(ELF Pictures, urania-nf.hu)