Breaking! Woody Allen kiégett

45 év után most először nem fogja tudni tartani az „évente egy film” tempót.

2019 új Woody Allen-film nélkül érheti a mozibajárókat, hiszen a veterán alkotó – 1974 óta először – kreatív szabadságra vonul. A rendező negyvennyolcadik egész estés filmje, az A Rainy Day in New York épp bemutatásra vár az Amazonnál. A sztárparádéval (Timothé Chalamet, Elle Fanning, Jude Law, Selena Gomez stb.) készült alkotás premierje idén év végén várható, de az ezt követő időszakra Woodynak nincsenek konkrét tervei: az IMDb filmes adatbázis is csupán egy „Cím nélküli Woody Allen Projekt” néven jelzett produkciót tüntet fel 2020-ra.

„Woody imád dolgozni. Sosem megy vakációra.

De a most következő időszakban kivesz egy évet, amíg nem talál támogatót” – mondta egy bennfentes. A támogatóra való utalás azonban a 82 éves rendező szóvivői szerint nem jelenti azt, hogy Allen következő projektje financiális problémákkal küzdene – az alkotó tényleg csak pihenni szeretne.

Wonder Wheel - Az óriáskerék. Forrás: Cinetel

 

Woody Allen munkabírása valóban példa nélküli: az elmúlt 44 évben minden évben írt és rendezett egy-egy alkotást, és a mostani röpke egyéves szünet után továbbra is ezt a tempót fogja diktálni, hiszen 2016-ban egy öt filmre szóló szerződést írt alá az Amazonnal, amiből még három hátra van (a Wonder Wheel – Az óriáskerék és az említett A Rainy Day in New York volt az első kettő).

A rendező gyerekmolesztálós botránya (nevelt lánya, Dylan Farrow idén januárban ismét elővette azokat a vádakat, miszerint apja gyerekkorában molesztálta) ugyanakkor lehet, hogy belerondíthat a tervekbe. Allen eddig a legnagyobb nevekkel dolgozott együtt, akik még csökkentett gázsi mellett is szívesen vállalták a közös munkát, mert nagy szakmai elismerést, jó esetben konkrét díjesőt jelentett a rendezővel való együttműködés (a direktor filmjei összesen hét színészi Oscart hoztak, Allen maga pedig négy forgatókönyvírói/rendezői trófeát nyert).

Dylan Farrow és édesanyja, Mia Farrow. Forrás: Bruce Glikas / Contributor / Getty Images

 

A botrány (újra) kirobbanása után azonban még saját színészei közül is többen elhatárolódtak az alkotótól: az A Rainy Day in New York három sztárja, Timothée Chalamet, Rebecca Hall és Griffin Newman jótékony célra ajánlották fel a filmért kapott gázsijukat, Greta Gerwig, Ellen Page és Michael Caine (akik Woody Allen korábbi munkáiban tűntek fel) pedig kinyilvánították, hogy nem dolgoznak többé együtt vele.

A botrány az Amazonnal való közös munkára is kihathat: könnyen lehet, hogy a cég inkább nem kéri a még hátra lévő Woody-filmeket, még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy a semmiért lesznek kénytelenek fizetni. Ha ez tényleg így történik, a rendező által tervezett egyéves szünet a tervezettnél sokkal hosszabbra nyúlhat...


(via The Guardian)