Cannes 2024: az Anora vitte az Arany Pálmát, és először kapott transz színésznő díjat

George Lucas pedig tiszteletbeli Arany Pálmát kapott.

Két hétnyi folyamatos filmvetítés után hétvégén kiosztották a díjakat a 77. Cannes-i Filmfesztiválon. Az Arany Pálmát a Sean Baker által írt és rendezett szexmunkás-vígjáték, az Anora nyerte. Baker még a díj átvételekor sem hitte el, hogy megkapta azt, és azt mondta, hogy

30 éves rendezői pályafutása alatt egyetlen célja a Cannes-i fődíj elnyerése volt.

Inspirációként Francis Ford Coppolát és David Cronenberget emelte ki. Greta Gerwig, a zsűri elnöke így kommentálta a döntést:

„a klasszikusokra emlékeztet minket: valami igazit és váratlant művelt.”

A legjobb színésznőnek járó díjat megosztva kapta Selena Gomez, Adriana Paz, Karla Sofía Gascón és Zoë Saldana a Emilia Perez című filmben nyújtott alakításukért –

ezzel Gascón lett az első transz színésznő, aki díjat nyert Cannes-ban.

Jacques Audiard zenés krimivígjátéka még egy díjat hazavihetett, mégpedig a zsűri díját. A film egy nő történetét meséli el, akinek az a feladata, hogy segítsen egy szökött mexikói kartellvezetőnek a nemváltásban. A filmet álló ovációval ünnepelték a premieren, és a Netflix le is csapott rá.

George Lucas idén tiszteletbeli Arany Pálmát kapott: a rendező első filmjét, a THX-1138 itt, Cannes-ban mutatták be 1971-ben. A díjat régi barátja, Francis Ford Coppola adta át, akit a díj átvételekor „nagy testvérnek és mentornak” nevezett.

 

(via The Hollywood Reporter, NME)